Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2022

Hobby Beachy Air: Fremtidens campingvognkonsept?

Batteribilenes har gjort sitt inntog i trafikken angivelig for å motvirke de menneskeskapte klimaendringene. Flere campingvognprodusenter har tatt fram små og lette campingvogner, for de færreste batteribilene har mulighet til å trekke mer enn små og lette campingvogner. Hobby har like godt skapt et nytt campingvognkonsept, tilpasset batteribilenes begrensninger på trekkraft og rekkevidde.

«Hvordan vil campingferier se ut i fremtiden?» Dette spørsmålet reiser Hobby, den nordtyske produsenten av campingvogner og bobiler. Hobby konkluderer med at caravanindustrien har behov for friske og innovative ideer, og peker på at Beachy Air studiet de presenterte på Caravan Salon Düsseldorf er en slik ide. Og for å riktig understreke poenget, hadde de plassert den nye batteribilen, WW ID.BUZZ som trekkvogn.

Naturopplevelser

«Campingferier lar oss omfavne naturen. Hvor som helst, når som helst, når som helst. Enkelt, fleksibelt og med letthet, het det i presentasjonen av det nye konseptet Beachy Air.

Kort og godt betyr det en campingvogn som er så lett og aerodynamisk at den også kan taues av elektriske kjøretøy og med førerkort kategori B. «Beachy Air viser frem det Hobby mener er banebrytende teknologi med fokus på lettvektskonstruksjon og funksjonalitet", sa Hobbys Holger Schultz om konseptet, og la til: «Vi ønsket å oppnå en egenvekt på under 500 kg for å utvikle den perfekte campingvognen for en alder av elektrisk mobilitet.»

Strandtablå

Hobby hadde bygget opp et helt strandtablå på standen hvor den nye Beachy Air skulle avdukes. Teppet ble trukket av og avslørte en Beachy som manglet en god del på den vanlige takhøyden for campingvogner. Men det endret seg raskt, for taket ble raskt jekket opp så det ble full ståhøyde innvendig. Dette er en løsning som Hymer har hatt på sine små reisevogner i flere tiår, men det sikrer lav luftmotstand underveis.

Ikke vinterisolert

Med en tomvekt på 500 kg. og fullastet på 750 kg. er det smått med vinterisolasjonen. Så dette er en ren reisevogn til bruk sommerstid, understreket Schulz under presentasjonen. Og han har utvilsomt rett i at de som skal reise og bo i en Beachy Air vil ha god og tett kontakt med naturen gjennom tynne vegger og teltduk mellom vegg og tak når vogna står parkert. Annen luksus var også begrenset, for eksempel var toalettet en moderne utgave av den velkjente Porta Potti. Men bortsett fra det, gav vogna god plass for to gode venner på ferietur til eksotiske reisemål, vel å merke i godvær og sommervarme.

Settes i produksjon?

Det var noe uklart om hvorvidt den nye Beachy Air settes i produksjon, eller forblir en mulighetsstudie.  Den vanlige Beachy er på kort tid blitt populær som lett reisevogn, i konkurranse med tilsvarende lettvogner fra Dethleffs og Knaus. Hobby hevder at de med Beachy Air har overvunnet en av de nåværende begrensningene mange batterikjøretøy står overfor. Den lave vekten til BEACHY AIR, gjør det både mulig å øke rekkevidden betydelig for reiser, og å utvide spekteret av kjøretøy som kan trekke campingvognen. Vektreduksjonen er gjort mulig gjennom en monocoque-konstruksjon og ulike lettvektskomponenter. «Denne spesielle konstruksjonen reduserer vekten betraktelig uten å påvirke stabilitet eller sikkerhet», mente Hobby under presentasjonen.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.