Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst: Sven Furuly, Foto: Amp.net
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2022

Kompakte bobiler vinner nye kjøpere

Veksten i den internasjonale bobil-bransjen lar seg ikke stoppe av leveranse-utfordringer og høye råvarepriser. Mye tyder på at pandemien har fått store kjøpergrupper til å investere i denne ferieformen. En trend som også får Bürstner til å utvide modellprogrammet.

Det er et paradoks. Som følge av en pandemi gjennom flere år har interessen for denne ferieformen aldri vært høyere enn nå i hele Europa. Samtidig skaper pandemien en rekke flaskehalser for produksjon av campingvogner og bobiler. Aller vanskeligst er situasjonen for bilprodusentene – som i det daglige opplever store utfordringer for å få produksjonen til å løpe normalt. Resultatet er at rullende chassiser, vans og kassevogner som benyttes som utgangspunkt for ulike bobil-kategorier, er mangelvare. Noe som også betyr høyere enhetspriser.

«Norsk» serie

Det tyske merket Bürstner er neppe ukjent for Bobil & Caravan magasinets lesere. Selskapet ble grunnlagt allerede i 1924 og er i dag en viktig del av det store konsernet Erwin Hymer Group. Både campingvognene og bobilene hører til blant de mest populære merkene i Norge og et stort forhandlerapparat strekker seg gjennom hele landet. Elegance-serien representerer det smakfulle og påkostede alternativet for kjøpere av hel- og delintegrerte bobiler, mens de van-baserte seriene Campeo og Eliseo representer det stadig økende salget av de kompakte og smidige by-bobilene. Nå får denne bobilkategorien følge av nok en serie: Bürstner Lineo.

Ford Transit

I motsetning til de eksisterende linjene, der Bürstner benytter Fiat og Citroën som utgangspunkt, bygger den nye linjen på Ford Transit. Til å begynne med tilbys det kun et grunnriss med modellen C 590 som har en lengde på 5,98 meter. De første leveransene vil finne sted i september. Grunnmodellene er utstyrt med en 2-liters dieselmotor med en effekt på 130 hk. Førerassistanse-systemer som sidevind stabilisering og traction-control er standard. Bodelen følger en tradisjonell planløsning, og når vi åpner skyvedøren på bilens høyre side er kjøkkenseksjonen det første vi møter. En sittegruppe og et baderom finner vi på motsatt side, og helt bakerst den tverrstilte dobbeltsengen. Et dobbelt gulv sørger for varmekomfort og frostsikre installasjoner. Ytterligere varianter er foreløpig ikke aktuelt.

Eliseo-serien har også fått et helt nytt medlem. Modellen C 644 kan by på en helt annerledes planløsning. Denne kompakte by-bobilen har en C-formet sittegruppe i bilens hekk. Over denne befinner det seg en nedfellbar seng for bruk om natten. Også sittegruppen kan omgjøres til to sengeplasser. Badet og kjøkkenet er plassert forover i bilen og en spesiell konstruksjon gjør det mulig å også kunne benytte spisebordet utendørs. Det er mulig å velge mellom fire ulike grunnriss. Lengden på C 644 er 6,4 meter og modellen er basert på kassevognen Fiat Ducato. Det er ikke planlagt noen hevetak-utgave av C 644.

Mer utstyr

Et blikk på prisene i Tyskland kan etterlate et inntrykk av at det er et betydelig prispåslag ved import til Norge. Ser man nærmere på hva som er standardutstyr på de ulike modellene vil bildet endre seg raskt. Detaljer som markiser, blendingssjalusier i førerhytta, og selv en trapp for å lette atkomsten til bodelen, er ekstrautstyr. Modeller beregnet for det skandinaviske markedet er utstyrt med ulike pakker og utstyrsoppgraderinger som representerer en atskillig mer bruksklar bobil. Betydningen av å kunne tilby bobiler som kan annonseres til europriser som 49 900.- og 54.900.- er betydelig viktigere på kontinentet, enn det er i Norge. Men med ønsket utstyr på plass blir de internasjonale prisene atskillig likere de norske.

Flere alternativer

Når vi først flytter blikket med Bürstners aktiviteter i Europa, må vi også kort nevne den store satsningen dette merket har på de mindre og mer kompakte Camper-Vans. Også her utfordres Stellantis-gruppen (Citroën, Peugeot, Fiat) av Ford som leverandør av varebiler for ombygging til bobiler med ulike former for hevetak. Igjen er forklaringen komponentmangel, mangel på råstoffer og dermed redusert leveringskapasitet fra bilfabrikkene. Dette har fått Bürstner til å vurdere helt andre alternativer – som Nissan NV 200 og Hyundai H1. Et skifte til nye grunnmodeller er imidlertid krevende. Nye innfestinger for møbler, nye maler og endrede døråpninger representerer både en svært tidkrevende og kostbar prosess, før en ny modell kan bli en realitet.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.