Lesestoff for deg som elsker campinglivet

I Vitez: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2022

«Space-caravans» fra Bosnia: Satser i et spennende marked

Da BoCM besøkte Derubis Caravan i Vitez i Bosnia i fjor, var en prototype på en helt ny type campingvogn klargjort for Caravan Salon i Düsseldorf. Bygget av fiberarmert polyester i form som et båtskrog, vakte den nye vogna stor oppmerksomhet. Nå er den klar til å settes i produksjon.

Det var et stolt ektepar, Leijla og Denis Kraljevic, i Derubis som ønsket BoCM velkommen til det helt nye bygget med store produksjonslokaler i Vitez i oktober. Der kunne de vise fram en helt ny vognmodell som skulle presenteres på en utstilling i Bern i Sveits et par uker senere. Inne i selve produksjonslokalene står flere vogner i forskjellige ferdighetstrinn. Her planlegger nå Derubis å sette opp produksjonslinjer for rundt 120 vogner kommende år. «Vi er nå klar for å sette i gang serieproduksjon ut fra de bestillinger vi har fått», sier Denis, og viser stolt fram  et splitter nytt EU-typegodkjenningssertifikat etter den nye kjøretøyforordningen, 2018/858, som ble vedtatt så sent som i mai 2018. «Typegodkjenning for EU/EØS var et tungt hinder å passere», forteller paret, som legger til at vognene nå kan registreres og kjøres som enhver annen vogn.

«Varer evig»

Vognene fra Derubis støpes av glassfiberarmert polyester i en enorm støpeform, med samme teknologi som båter har vært bygget på de siste 70 årene. Deretter støpes gulvet, før det hele sveises sammen på samme måte som dekket på en båt. Glassfiberarmert polyester er sterkere enn metall, og med helstøp vil det bli en selvbærende vognkasse med langt større styrke og holdbarhet enn dagens campingvogner, selv med bare 5 mm. komposittykkelse. Det finnes ikke en eneste stålbit i verken kasse eller gulv, alt er kompositt. «Vanntett og nærmest evigvarende,» sier Denis, som i mer enn 20 år bygget større og mindre båter etter samme byggemetode. 

Aerodynamisk

Vognene har fått en aerodynamisk utforming som reduserer luftmotstand og gir gode kjøreegenskaper. Å sette luft i bevegelse gjennom å lage turbulens, krever både energi og kraft. For eksempel gikk drivstofforbruket på moderne passasjerfly betydelig ned da de fikk såkalte «vinglets» som stanset vortex-hvirvlene fra vingetippene. Denis forteller og viser bilder av en tett og god laminær luftstrøm uten hvirvler i bakkant på vognchassiet. «Dette vil brukerne merke gjennom forbedrede kjøreegenskaper og mindre påvirking av vindkast under kjøring på vei», sier Denis, som legger til at her er Derubis-designen ulik de aller fleste andre vogntyper i markedet.

For vinterbruk

I utgangspunktet var vognene kun utstyr med elektrisitet for oppvarming og matlaging. Varmesystemet består av tyne aluminiumsfoliestrimler som ligger under gulvteppet. «Vi har 7 cm. med isolasjon i vegger, tak og gulv,» sier Denis, som mener at det er tilstrekkelig med 800W gulvvarme for å holde vogna varm. Skulle det bli mange kuldegrader, kan et AC-anlegg på 3 KW levere resten av varmebehovet. Doble polykarbonatvinduer hører også med, ytre på 8 mm, og indre på 4 mm. med luft imellom. «Men vi har måttet kompromisse litt ved å kombinere elektrisitet og gass», flirer Denis, som forteller at de på den nyeste vogna har laget plass for gassflasker i fronten.

Gjør alt selv

Derubis tar sikte på å produsere det meste av vognene selv, bare chassis kjøpes utenfra. Vognene med tilhørende utstyr og interiør vil bli håndlaget, hvilket åpner for at kundene kan komme med ønsker og nye ideer som enkelt kan innarbeides i selve vognskrogene. «De kan faktisk designe sitt eget interiør, for eksempel kan vi enkelt lage 2 rom for de som trenger det», sier Denis. Teknisk er det hele 20 forandringer fra vognene som ble presentert i Düsseldorf Caravan Salon 2021. Og mer vil komme. Blant annet elektriske gardiner inni vinduene, som ved å slå på en strømbryter blir ugjennomsiktige. Den nyeste vogna med 5 m. vognkasse og totalvekt på ca. 1500 kg. ble presentert på utstillingen i Bern i Sveits i slutten av oktober.

Derubis Customer Club

Leijla og Denis vil invitere alle kjøpere av deres vogner til å bli med i Derubis Customer Club, et nystartet lite selskap som kan og vil gi service til kjøperne. «Stikkordene er kjøpe, selge, leie og oppgradere», sier Denis som peker på at medlemmene blant annet vil kunne få oppgraderinger med nye innovasjoner som kommer etter hvert. Eller de kan leie ut s. in campingvogn til andre kunder når de ikke selv bruker dem. «Det vi er opptatt av er at alle som kjøper våre campingvogner skal oppleve en best mulig service og tilrettelegging ut fra de behov og ønsker de måtte ha», avslutter Denis, som ser fram til at det som startet som litt tidsfordriv under corona-pandemien nå er i ferd med å bli et skikkelig caravaneventyr.

Fra sjø til land

Derubis Yachts har bygget båter i et kvart århundre fra havnebyen Rijeka i Kroatia. For tre år siden flyttet de til Vitez, omtrent midt i Bosnia. Gründer og eier Denis Kraljevic er 56 år, utdannet ingenør og har tatt en rekke patenter på tekniske nyvinninger, eksempelvis hydrogeneratorer som produserer elektrisk kraft direkte fra elvestrømmer uten store damanlegg. Sammen med kona Leijla driver han Derubis. Denis har flere priser og utmerkelser, eksempelvis «Best Manager Bosnia 2020».

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.