Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst: Sven Furuly, Foto: Trigano
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2022

Trigano Group: En gigant i caravanmarkedet

Med rundt 25 ulike varemerker er Trigano Group vokst til Europas største innenfor salg og produksjon av bobiler og campingvogner. En rekke av disse merkene har du knapt hørt, mens de mest populære klatrer høyt opp på salgsstatistikken i Norge.

Et blikk på listen over bobilmerker som hører inn under Trigano Group er nesten uvirkelig lesing. Det er som om et og samme bilkonsern skulle eie alt fra Audi og BMW til Fiat, Ford og Volvo. Paletten er enorm, og hvilken påvirkning gruppen har på bobilbransjen forstår vi etter å ha vandret gjennom utstillingshallene i Düsseldorf noen dager. Selskapet er opprinnelig fransk, og ble etablert allerede i 1935. Det var imidlertid først i 1971 deler av selskapet ble skilt ut, og startet opp produksjon av campingvogner.

På børs

De første bobilene ble lansert i 1984 og dette bidro til en kraftig vekst. Selskapet gikk på børs i 1998, og med dette startet en strategi om å kjøpe opp beslektede selskaper med tanke på å skape viktige synergier, og oppnå store samlede markedsandeler. Dette førte med seg nesten årlige oppkjøp av selskaper innenfor caravan og bobilbransjen. Det første var Autostar i France i 1998, deretter Caravans International og Arca i Italia i 1999 og 2001, Auto-Trail i Storbritannia i 1999, Benimar i Spania i 2002, Périgord VDL i Frankrike i 2004, Eura Mobil og Karmann-Mobil i Tyskland i 2005, Notin i Frankrike i 2012, SEA i 2013, Rimor i Italia i 2015, Auto-Sleepers i Storbritannia i 2017 og dernest Adria i Slovenia i 2017.

I seks land

Med produksjonsanlegg i ikke mindre enn seks ulike europeiske land er også selskapet en viktig industribygger og arbeidsgiver. Samtidig er ressursene store og produktutviklingsmulighetene mange. Dermed blir kanskje den største utfordringen å gi hvert enkelt merke særpreg og individualitet nok til å fremstå som unike i markedet. På utstillingen i Düsseldorf valgte vi å konsentrere oss kun de viktigste nyhetene fra gruppens merker som markedsføres og selges på det norske markedet. Disse er her omtalt i alfabetisk rekkefølge. Flere merker fra Trigano-gruppen finner du også i andre artikler i denne utgaven av Bobil & Caravan Magasinet.

Challenger

For dette merket handler det først og fremst om kompakte bobiler. På programmet står 2 van-modeller og 2 delintegrerte modeller som begge har en bredde på kun 2,10 meter. Disse er basert på Ford Transit og kan om ønskelig leveres i en Sport Edition S utgave med grått karosseri. I den ultra-kompakte modellen S194 finner vi en seng i hekken som er hengslet i midten. Dermed kan den enkelt klappes sammen og gi et variabelt lasterom. Også Vanys-modellene, basert på Fiat Ducato, byr på mye utstyr og kan om ønskelig leveres med hevetak.

Eura Mobil

To nye modeller i Profila-serien. Begge er basert på Mercedes Sprinter og befinner seg i 7,5 meter klassen. Salongen er utstyrt med langsgående sofabenker plassert mot hverandre. Rommelig baderom med gode variasjonsmuligheter. Ulike utstyrspakker er tilgjengelige, og i den mest kostbare S-versjonen fremstår Profila både luksuriøs og velutstyrt. Også den større, 8 meter lange, Eura Mobil Contura serien er bygd på Mercedes-Benz.

Karmann Mobil: Et selskap som i mer enn femti år har vært representert i kompakt-segmentet – først og fremst basert på VW-modeller. Den splitter nye Duncan 545 er basert på Ford Transit Custom. Den er utstyrt med et hevetak, har vinkelkjøkken i hekken og et lite baderom med både dusj og Wc. En modulær og flyttbar sofabenk bidrar til god plass i denne kompakte bobilen. Med hevetakt oppe skapes det en dobbeltseng på 120 x 1,82 meter.

Mobilveta

De to ny modellene Kea I 85 (integrert) og Kea P 85 (delitegrert) befinner seg i 7,5 meters klassen og bygger på et klassisk grunnriss med en L-formet sofa i midten og to langsgående enkeltsenger i hekken. Det rommelige badet er utstyrt med separat dusj, og henter stilelementer fra en yacht, med sine vegger i tredekor. I hekken finner vi en stor garasje med god plass til to sykler.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.