180 km natur og kultur: Setesdal på kartet
Setesdal strekker seg fra Iveland i sør til Bjåen i nord, en strekning på 180 kilometer. Elva Otra renner fra sitt utspring i Sæsvatnet lengst nord, gjennom dalføret, for til sist å renne ut i havet i Kristiansand. Elva dominerer store deler av dalen, noen steder med skummende stryk som lokker våghalsene til rafting, andre plasser som en stilleflytende flod som innbyr sportsfiskeren til å dyppe flua eller sluken i det mørke vannet i håp om å lure storørreten. Og noen steder vider elva seg ut til store innsjøer, som Byglandsfjorden som med sine glatte svaberg lokker til seg soltilbedere og badeglade på varme sommerdager.
Setesdal har århundrelange tradisjoner innen sølvsmedkunst, husflid og musikk, dessuten eldgamle mattradisjoner som til dels holdes i hevd den dag i dag. De mange museene i dalen gir et godt innblikk i den gamle Setesdalkulturen. Fra naturens side er det også mye interessant, ikke minst for geologiinteresserte. Sjeldne mineraler finnes i stort omfang i Evje og Iveland. Et besøk i Setesdal Mineralpark gir et enestående innblikk i geologien i området.
Eldorado for de steingale
Om du starter sørfra, er det naturlig med en første stopp i Mineralparken som ligger noen kilometer sør for Evje, inntil riksvei 9. Her finnes Europas største private samling av mineraler og krystaller og mange som besøker utstillingen blir bergtatt - bokstavelig talt. Utstillingen er etablert dypt inne i fjellet i et område hvor det har vært gruvedrift i mange hundre år.
Flåt Gruver og Evje Mineralsti er også et godt alternativ for de som jakter spennende geologi.
Nord for Evje, ved Syrtveitfossen, ligger Troll Aktiv, et firma som tilbyr naturbaserte opplevelser som kan gi noen og hver et adrenalinkick. Rafting i fossen er blitt populært, ikke bare for tøffe våghalser, for her finnes også tilrettelagte og trygge opplegg for barnefamilier. Evje og Hornnes er kjent som jordbærriket på Sørlandet. Jordbærfestivalen er en etablert tradisjon som finner sted en lørdag midt i juli. Meny på den store uteserveringen er selvsagt jordbær med fløte og sukker.
Mat for viderekomne
For de som er ute etter eksotiske opplevelser innen det kulinariske, er det årlige matmarkedet på Ose i Bygland vel verdt en visitt. Markedet finner sted en helg midt i juli og trekker til seg både turister og dalens folk. Sjefskokk Solveig Ose byr på korv - innmat av sau som er tilberedt etter alle kunstens regler. - Dette er mat for viderekomne, smiler Solveig som har setesdalsuppe som alternativ for de med sarte ganer. Suppa består av salt og røkt kjøtt samt erter og byggryn og er en klassiker i dalen. Spekemat og rømmegrøt hører også naturlig med på matmarkedet som ble etablert i 1995 og som har blitt en institusjon i dalen. 2-3000 besøkende legger turen til den vesle bygda som til vanlig har åtte fastboende.
På vei oppover Setesdal kan det være fint med en rast langs veien. Da er rasteplassen Honnevje i Valle et godt alternativ, den ble kåret til landets fineste av NAF sine medlemmer i 2011. Her finner du flotte svaberg og rennende vann som innbyr til en frisk dukkert i sommervarmen. Fisk er det også mulig å få på kroken.
Sølvsmeder og sagnhelter
Valle, som ligger midtveis i dalen, er selve ”Sylvsmedriket” i Norge. Tusenårig jernvinne gav bondesmeden grunnlag for å lete fram edle metall. I Hylestad ble det åpnet koppergruver på 1600-tallet, mens de første sølvsmedene trolig brukte sølv som var stjålet fra gruvene på Kongsberg! I dag foregår det hele i lovlige former.
Den særpregede setesdalsbunaden krever mye sølv og i dag finnes det om lag 35 personer i Valle som driver med sølvsmedarbeid. Rygnestadtunet er et av de mest særpregede museumsanlegg i Norge. Tunet omfatter hus og gjenstander etter sagnhelten Åsmund Torleivson Rygnestad, ”Vonde-Åsmund” som han ble kalt og som levde på 1500-tallet. Rygnestad ligger om lag ni km nord for Rysstad.
Tveitetunet er garden etter eidsvollsmannen Olav Knutsson Tveiten. Den ligger i lia ovenfor Vallebygda. Det er for tiden ikke omvisning eller mulig å komme inn i bygningene, men det kan likevel anbefales å ta turen opp for å nyte freden og roen i idylliske omgivelser. Valle er dessuten stedet for de som jakter på aktivt frilluftsliv. Fjellviddene strekker seg milevis både øst og vest for bygda og Den Norske Turistforening har omfattende løypenett og hytter i området.
Vestlandet innen rekkevidde
For de som vil ta en avstikker mot vest, kan Brokke-Suleskardveien være et interessant alternativ. Veien, som ble åpnet på 80-tallet, tar av fra RV 9 nord for Rysstad og fører deg opp i over 1000 meters høyde. Den vinterstengte veien åpnes vanligvis i slutten av mai, og enkelte steder kan det være brøytekanter på 4-5 meter. Kanskje en ide å ta med seg ski? Veien ender i Sirdal hvor det er mulig å kjøre videre vestover til Lysebotn innerst i Lysefjorden. Vestlandet er innen rekkevidde. Et annet alternativ er å ta en avstikker østover. Riksvei 45 over Skafså tar av fra RV 9 ved Rotemo nord for Valle og etter noen mil lander du i Dalen som er endepunkt for Telemarkskanalen hvor turistbåtene kjører i sommersesongen.
Nord for Valle begynner stigningene opp mot fjellriket øverst i dalen. Snart er vi over i Bykle kommune. Den er blitt rik på kraftutbygging, og på hytteturisme. Hovden har utviklet seg fra ei lita landsens bygd til et trendy vintersportssted med et anselig antall hytter, leiligheter og hoteller. Sammen med et omfattende alpinanlegg og milevis med oppkjørte langrennsløyper i høyfjellsterreng, er Hovden blitt Sørlandets svar på Østlandets Geilo og Hemsedal. Det er i vinterferien og påsken det topper seg på Hovden, mens det om sommeren er adskillig fredeligere.
Hartevannet frister med kjølig og klart vann en het sommerdag, og ved bredden er det etablert et flott parkanlegg med volleyballbane. Ellers er det nær sagt utallige muligheter for fjellvandring med utgangspunkt i Hovden. Sloaros og Tjørnbrotbu er turisthytter som ligger noen timers vandring unna på merka stier. For mange er nok Hovden sluttpunktet for turen opp Setesdal. Men det er mer i vente for den som er sulten på enda flere opplevelser.
125 år med gjester
Bjåen Fjellstove en drøy mil nord for Hovden tilbyr ”Heimslege gleder og gamle draumar” som dagens innehaver, Ragnhild Bjåen, uttrykker det. Hun har nok sine ord i behold, hun som kom tilbake til Bjåen i 2007 og åpnet for servering og overnatting etter at driften hadde ligget nede en årrekke. For Ragnhild var det en drøm som gikk i oppfyllelse. Dessuten var det som å komme hjem. Det var nemlig hennes besteforeldre, Aslak og Ingebjørg Bjåen som kjøpte Hotel Børte i Tokke i Telemark og flyttet det til bygda øverst i Setesdal. - De åpnet påsken 1939 og fra begynnelsen var veien opp hit vinterstengt slik at gjestene måtte gå på ski fra Lundane litt nord for Hovden. Likevel hadde de 900 gjestedøgn første året,- beretter Ragnhild, som i dag holder åpent i juli og august og ellers på forespørsel. 24 senger fordelt på 12 rom, hvert med sin egen stil og alle med masse historie i veggene, er hva Ragnhild kan tilby farendes folk i det tre etasjer høye huset i sveitserstil.
Fjellaure fra Sæsvatnet og Breivatnet står ofte på menyen, sammen med vilt som elg og rein, samt pinnekjøtt fra lokale sauer. Ragnhilds foreldre driver gården i tilknytning til fjellstova og er med å realisere ambisjonen om kun å satse på kortreist mat. - Vi bruker lokale råvarer tilberedt fra bunnen av på vårt eget kjøkken, vi legger nemlig vekt på bærekraftig drift, understreker innehaveren av fjellstova. Den ble godkjent Norsk Økoturismebedrift i 2008. Året etter ble stedet kåret til landets hyggeligste overnattingssted. Og det til tross for at standarden er enkel, ut i fra dagens mål for komfort og fasiliteter. TV kan du glemme, i stedet kan du hygge deg med å fyre opp i vedovnen som finnes på alle rom. Toalett og dusj finnes på gangen. Kanskje er det nettopp derfor fjellstova er blitt så populær? Mange som bor på fjellstova benytter muligheten til å fiske i Breivatnet og Sæsvatnet, mens andre gir seg i vei på Turistforeningen sine løyper som praktisk talt går gjennom tunet på Bjåen.
La oss tipse deg
Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.
Vår samarbeidspartner
Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.