Arboretet i Bergen: Jorden rundt i det grønne
Vel blåst gjennom den klassiske sentrumsløypa på den store Bergensturen, vil det gjøre godt for både øyne og ører å legge inn en visitt til hva vi våger å kalle drømmenes teater for hageentusiaster. Arboretet og Bergen botaniske hage på Milde ligger vel to mil sør for sentrum av vestlandsmetropolen. Det er et par kilometer mellom dem, og begge områdene er tilrettelagt for fredelige spaserturer på velfriserte grusveier og smale stier mellom trolske trær og busker fra både nordlig og sørlig halvkule. Det er attpåtil godt om gratis parkering for alle typer kjøretøy ved begge anleggene.
Globalt mangfold
Disse to enestående anlegg blir forvaltet og utviklet under fellesnavnet Universitetshagene. Det borger for at denne globale mangfoldighet pleies av ekspertise med solid faglig ballast og et velutviklet blikk for lett tilgjengelig og inspirerende folkeopplysning. Flere enn undertegnede vil garantert si til seg selv etter besøket i rosariet eller fjellhagen; dette må vi da kunne få til hjemme.
Kongelige «røtter»
Latinkyndige vet at ordet arbor betyr tre og følgelig blir arboret (uttales som det skrives) et sted hvor det plantes trær og busker. I arboretet sør for Bergen har man samlet inn og plantet ut siden 1971 på en 500 mål stor tomt. Mangfoldet kan virke overveldende, og da gjelder det å ile langsomt og skru nysgjerrigheten på full styrke. Da vil du oppdage små merkelapper hengende på greiner og skilt plassert i veikanten. Tekstene forteller om både opphav og nytteverdi. Arboretet har selvsagt en egen eik med kongelige røtter, plantet da vår HM Kong Harald V bar tittelen HMK Kronprins Harald.
Typisk bergensk
Bergen har mange attraksjoner på skrytelisten, og høyt på listen ligger rhododendron-familien. Slekten er som bergensere flest – fargerik, og gjør mye av seg der den slår rot. Det er en særegen opplevelse å vandre under tak av greiner i en skog av prydbusker der én variant strekker sine greiner til neste busk i slekta. Noen blomstrer i de sterkeste farger, andre er hvite og mer diskret dekorert. Denne fargeprakt til ren fryd for vårt øye er også et gedigent matfat for smellfeite humler og iherdige bier. De summende små gule og svarte liksom forstår hvilket overmåte viktig oppdrag skaperen har tildelt dem i det store kretsløpet.
Flere badeplasser
Det er et finmasket nett av grusveier og opptråkkede stier i hele arboretet. Ingen stier leder besøkende på avveier, men det er smart å ha for hånden et kart over området. Kartet viser blant annet tre badeplasser. I Grønevika er det tilrettelagt slik at også besøkende med nedsatt førlighet kan rulle helt ned i vannet og vade utover sandbunnen. Men ha i bakhodet at det ikke er tillatt å grille eller gjøre opp ild noe sted på området. Matpakken kan fortæres i en solid forankret gapahuk eller på en av benkene i den lille parken foran Blondehuset. Dette huset med den sære dekoren har fått et nytt liv det grønne etter at det måtte rives for å gi plass til utvidelsen av et sykehus i Bergen sentrum. Blondehuset inneholder også toalett og byr på enkel servering i høysesongen.
Botanisk hage
Når væskebalansen en gjenopprettet og energitapet er erstattet med nystekte vafler, er tid for å rusle tilbake til Dalsmyra og parkeringsplassen. Så fortsetter turen to kilometer videre pr. bil til Bergen botaniske hage. Her er det fritt fram for å fortape seg i den japanske hagen, høre det suse i gyllent siv eller granske nærmere hvordan få det til å blomstre blant gråe steiner og under steile fjellknauser. Dette er ofte de rammer og råvarer mang en norsk hageeier har å starte med. Og hvem drømmer ikke om et permanent vannspeil i hagen. Japanerne kan triksene og du finner dem i japanhagen.
Matvekster
Den norske flora «berikes» dessverre også av planter vi gjerne skulle vært foruten i godtfolks hager og de blir spredd langs våre trafikkårer. Dette er hva fagfolkene kaller truende arter og som ødelegger for andre vekster, det vil si de truede artene. Nyttig viten å ta med hjem i form av både bilder navn på det uønskede. Når fagfolk sier så presist ifra bør vi lytte - og aller helst utrydde de uønskede. Da er det litt mer oppmuntrende å sveipe innom kjøkkenhagen for å hente inspirasjon og tips til den nye norske bølgen, hjemlig matauk i verandakasser og pallekarmer. Og er det mer saft og kraft i lår og legger, så avslutt gjerne ekspedisjonen i Labyrinten – som kan bli en lang eller kort tur, alt ettersom. PS! Vårt ekspedisjonsmål må ikke forveksles med Muséhagen som ligger Nygårdshøyden i Bergen sentrum, men også den er verd en visitt.
La oss tipse deg
Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.
Vår samarbeidspartner
Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.