Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av Bjørn Egil Jakobsen
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2022

Camping i nord: Trivsel i vinterland

Noen avslutter sin «campingsesong» når mørketida og vinteren setter inn, og er ikke tilbake på vogna før sola titter fram igjen ut på nyåret. Andre bruker campingvogna og bobilene sine gjennom hele året, slik som ekteparet Helene og Einar Paulsen fra Hammerfest.

– Campingåret avslutter vi og starter vi på nyttårsaften, forteller Helene og Einar Paulsen, som er fastliggere på campingplassen på Skaidi og som er eid av NBCC avdelingen selv.

   I tillegg til å ha vært en ivrig camper i mange år, er Helene også leder av NBCC avdeling Hammerfest, hvor hun spesielt de siste årene har hatt mye å gjøre. Når Bobil og Caravan Magasinet er i kontakt med henne styrer hun med nye leiekontrakter opp i alt det andre.

Har blitt rutine

Ektemannen Einar er ivrig sportsfisker både vinter og sommer. For like ved campingplassen ligger den lakserike Repparfjordelva, som også har lokket mange til å bli fastcampere på Skaidi. Lørdagsmorgen sitter gjerne han eller noen andre klar på brakka med nykokt kaffe til alle, som det gamle litt slitte servicehuset kalles. Det har blitt rutine.

   Finnmark har i år hatt en flott sommer og høst, og når været er bra så yrer det av liv, og for Einar har det blitt mange store blanke lakser å fylle fryseboksen med. Han går gjerne i elva uavhengig av været. For laks skal han ha.

Samles på nyttårsaften

Nå i mørketida blir det ikke fisketurer, men de er likevel flere på campingplassen som bruker vogna gjennom hele vinteren. Andre igjen venter til sola er tilbake.

   – De neste ukene blir det mest å rydde vogna og plassen for snø, og så bruker vi å samles på nyttårsaften. Da fyrer vi opp raketter her. Først til ungene klokken 20.00, og deretter som alle andre ved midnatt, forteller Helene Paulsen.

   Først i slutten av januar når sola er tilbake etter en lang mørketid pleier de å starte snøscootersesongen, som vanligvis varer til slutten av april. Ikke fram til snøen forsvinner, men til reinbeitedistrikter varsler at reinsdyr er på vei mot kysten.

Bål, pølser og bålkaffe

– 26. januar tok jeg de første bildene av sola i år, forteller Einar Paulsen, som liker å sitte på skinnet på isen med isfiskestanga i noen av vintermånedene. Han elsker også fjellivet som byr på bål, pølser og bålkaffe.

   Litt lenger bort på campingplassen har Tone og Jan Ove Sætermo campingvogn, spikertelt og stor platting, som brukes i helgene fram til mørketida setter inn.

   – Vi er heller ikke så interessert i å kjøre snøscooter. Vi koser oss heller på platten med varme fra bålpanna, god mat og god drikke, men den kaldeste og mørkeste tida gidder ikke vi å bruke vogna. Da er vi heller hjemme, fastslår Jan Ove Sætermo

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.