Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Marte Østmoe
Bobil og Caravan magasinet, nr 2 April 2021

Campingsesong hele året

Campingplassene i Vestfold er store, mange, har supergodt ry. Men bare en campingplass holder åpent hele året. Velkommen til Brunvall Gård.

-«Vi starter vi opp palmehelga»-, opplyser Morten Aartun. –«Så blir det spennende da, hvordan det står til med snø og kulde»-. Været vil alltid være en faktor som påvirker trivselen til stedets campinggjester. På det området kan verken Sidsel og Morten bidra, men kommer det til andre typer service, da snur de seg rundt både en og to ganger. –«I fjor sommer hadde vi flere gjester som campet for første gang»-, opplyser Sidsel og synes hun kunne observere en hel mengde glade barn. –«De var så fornøyde med å kunne bo i telt sammen med foreldrene sine!»- Morten ler også. –«Mange av dem var nok debutanter»-.

Verten holder fram et knippe med plugger. –«En familie hadde glemt plugger, men fikk låne av oss»-.

Tryller fram

Hvis det er noe gjestene trenger, ja da tryller Morten eller Sidsel det fram ganske kjapt. I cafeen selges det rundstykker, lunsj og pizza. Stedet har også skjenkebevilgning. Ikke desto mindre kan Brunvall gård by på et dusin ulike overnattingsmuligheter. Her er teltplasser, 170 campingplasser, villavogner, sommerhus, små røde hus og på låven er det leiligheter. Går alt etter planen vil et nytt prosjekt starte opp høsten 2021. –«Døgnplassene har vi lagt nærmest sjøen»-, frister Morten. Han legger til at fra mai måned i år, får alle disse plassene strømtilgang. Går alt etter planen vil enda et nytt prosjekt se dagens lys dette året.

Bo i trærne

Tretopphytter, røper Morten. Verten kan fortelle at reguleringsplanen har vært klar siden 2019. Arkitekten bak tegningene var ingen ringere enn Ulrik Hellum og de var klare for over 10 år siden. Hyttene rommer 9 kvadrat og vil bygges på staurer like høye som de gamle eikene sør på tomta. – Vi valgte å gjøre det slik, smiler Sidsel. – Løsningen er mer skånsom for trærne. Samtidig får de som overnatter den samme luftige opplevelsen og en fantastisk utsikt!

Båtplasser

Brunvall gård kan også tilby hele 50 båtplasser for døgn- og sesongleie. –«Alle anbefales å prøve fotballgolfen vår»-, sier Sidsel. Til denne aktiviteten har Aartun ofret en liten jordlapp. Banen har ni hull og i kjernen av dette tilbudet er det dertil lagt en minigolfbane bestående av 12 hull. I tillegg til dette har Brunvall sykkelutleie, gjestene kan få kose med kaninene eller også se om hønene Bjørgunn, Borghild eller Barbro har lagt noen ferske egg. Det er på dette viset Brunvall gård, sakte, men sikkert, litt og litt hvert år, har utvidet, ekspandert og fristet nye interessenter.  –«Det er så ufattelig moro å utvikle og bygge»-, smiler Morten.

Trivsel

Joda, ekteparet Aartun trives på sin egen arbeidsplass. De trives også best når andre trives. Likevel, et sted der litt lengre fram, vaker drømmen om avløsning. Morten ser ikke ut til å ha det travelt, men har allerede gjort seg noen tanker. –«Vi tenker at dette skjer om 10 år»-, sier han. Det er med tanke på denne dagen ekteparet planlegger, gjennomfører, jobber og jobber enda litt til: - Det skal være attraktivt å ta over Brunvall gård. Verken Morten eller Sidsel nevner navn. De har tre voksne barn, men selv om de ikke vil presse noen av dem, håper foreldrene at stedet vil bli i familien. I 1970 var dette også viktig for Martin Antonsen. Han hadde vokst opp her, men da som fosterbarn. I 1920 kjøpte han stedet, men hadde ingen arvinger. På dette tidspunktet bodde Carin og Olav på en liten gård utenfor Sauda. Nå tok de med seg de tre sønnene sine og flyttet til Vestfold. I 1994 ble Morten odelsgutt, men hvem kan vel leve av 60 mål dyrka mark?

Potetetene må vike

Det var landbrukskontoret i Larvik som anbefalte Aartun å starte med turisme. Morten og Sidsel var betenkte. Var det marked for dette? Hvordan kunne en liten gård som deres konkurrerer med kjente navn som Kjærstranda, Omlid, Oddanesand og Blokkebukta?

Sidsel ler: -«Vi har nok ikke så mye konkurranseinstinkt, men er vel mer beskjedne av oss. Alle må jo starte et sted»-, sier Morten stoisk. Det første året var det 3 – 4 vogner på feltet.

Hvordan årets sesong utvikler seg, det er det ingen som vet. Morten og Sidsel er likevel optimistiske. –«Flere av de gjestene som besøkte oss i fjor har allerede booket hytter og campingplass for 2021»-, forteller vertinnen. Hun vil ikke sette gjestene i noen bås eller kategori, men for et par år siden tenkte hun nok at turistene her lå i det godt voksne sjiktet. Dermed fikk hun seg til å kalle stedet for en seniorcamping. –«Hjelp»-, tenkte hun like etter. –«Hva om gjestene ville bli sure?»- Slik gikk det ikke. Ikke er det mulig å være sur på Brunvall gård, dessuten var ikke seniorcamp et dekkende begrep, for hit kommer alle typer mennesker.

Ungdommer

Sidsel innrømmer nå at merkelappen ikke var helt rettferdig. - Hvert år tar vi imot ungdommer fra Norges toppidrettsgymnas, NTG, som holder til på Geilo. De siste årene har de lagt treningsleiren sin hit til oss og vi står for overnatting, lunsjer og middager. Om campinggestene kan Morten fortelle at de fleste kommer fra Grenland og Bø, Viken, Asker og videre nord for Oslo. –«Også har vi en egen delegasje fra Gausdal»-, legger han til.

Ut over dette stikker det gjester innom som aldri har vært i distriktet før. Sommeren 2021 utvides sykkelstien mellom Helgeroa og Stavern. Med dette regner Morten med at sykkelentusiaster finner fram til den lille perlen ved Brunvall.

Den glade vandrer

I tillegg kommer det sikkert noen padlerne, ja for ikke å glemme de glade vandrerne.

– Vi ligger jo midt på kyststien mellom Helgeroa og Stavern, minner Sidsel oss om. – For dem som har tekt å ta kysttien i to etapper, er det flott å ta en natt her. Mange av disse vandrerne har ofte planlagt og bestilt på forhånd, men det finnes også dem som plutselig finner ut at løypa blir for lang. Sidsel forstår dem godt. Å gå 35 kilometer på en dag kan bli i drøyeste laget. –«For dem som ikke har booket kan vi selvsagt ikke garantere en soveplass»-, sier Sidsel, -«men vi gjør så godt vi kan»-.

Sesong hele året

For på Brunvall gård er døra sjeldent lukket. Sidsel tenker litt. Livet som vertinne krever at hun alltid er på og til stede. Paret har riktignok to ulike lyder på ringeklokkene. En for private besøkende og en gjester. Grensene er likevel vage. Sidsel peker på en stor plating bak huset. –«Det har vi vår egen private oase, men vi kunne vel kanskje trenge et par uker borte i løpet av året?»- Morten nikker enig, samtidig er det mye å ta seg til før alt åpner for fullt. Han liker å bruke vinteren til snekring, fornying og renovasjon. Ikke minst skal man se til at alt er trygt og i tråd med HMS, helse,  miljø og sikkerhet. Spesielt er Morten opptatt av tilgang på brannvann. Nei, noen ferie har han ikke hjerte til å ta, men nå er alt på plass. Nå kan gjestene bare komme!   Vertskapet Morten og Sidsel deler campingåret inn i fire. Hvis vintersesongen regnes som sesong null, starter sesong nummer en fra påske til 1. mai.

Andre sesong er fra 1. mai til 20. september og tredje sesong er fra 20. september til 26. oktober.

Liten, med sterke støttespillere

Brunvall gård er liten og sjenert, men har likevel god støtte fra et nasjonalt campingnettverk.

Stedet er medlem av Larvik campingplassforening, NHO reiseliv, Hanen - Norsk bygdeturisme, Visit Stavern og Brunlanes, Stavern næringslivforening, Visit Telemark og Bondelaget.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.