Campingtur med bonus: Ta beina fatt – og gjør opplevelsene enda større!
Hvem blir ikke litt støl i ryggen etter å ha sittet noen timer bak rattet? Det er fort gjort å bli sittende når trafikken flyter fint og det i tillegg er mye vakker natur som kommer til syne bak hver sving. Noe av friheten med en bobil og campingvogn er å stoppe opp og ta en pause når du kjenner for det. Og ta en matbit når sulten er der. Men hvor ofte stopper du opp for å skifte til noe annet på beina og ta deg en vandretur for å toppe reisen med enda flere gode inntrykk og flotte opplevelser? Om jeg pirker bort i litt dårlig samvittighet, så skal jeg innrømme at også jeg lett lar meg friste til å bli sittende bak rattet og la meg behagelig transportere mot solnedgangen eller reisemålet.
Unike opplevelser
Men etter hvert har jeg begynt å kjøre til siden og parkere bilen på turen over de mange flotte fjellovergangene som er åpne for fri ferdsel sommerstid. I forrige utgave av magasinet kunne du lese en kort presentasjon av våre atten nasjonale turistveger. Disse finner vi over hele landet, og samtlige av disse byr på unike kjøreopplevelser gjennom det beste av norsk natur. Velger du å kjøre en av disse skal du imidlertid være klar over at noen av disse kan by på litt ekstra utfordringer for deg som ferdes i bobil eller har en campingvogn på kroken i den mest hektiske ferietiden. Enkelte steder kan det være både trangt og bratt, og det kan ofte være trangt om plassen på de mest spektakulære utsiktspunktene og de mest populære rasteplassene.
Veier og stier
Hovedveinettet i Norge inkluderer også mange flotte fjelloverganger, ferdsel gjennom naturskjønne daler og ligger elver og innsjøer bare noen meter fra veiskulderen. Med tusenvis av kilometer med skogsveier, gamle traktorveier og stier over hele landet, vil det aldri være vanskelig å finne et passende turterreng for alt fra mosjonister til folk med vandring i skog og mark som den store lidenskapen. Den Norske Turistforening har gjennom mange år gjort et fantastisk arbeid med å rydde, merke og vedlikeholde stier, og samtidig bygd opp et imponerende nett av turisthytter over hele landet. Lokale turlag og engasjerte enkeltpersoner bidrar hver eneste dag året gjennom med å gjøre fotturer eller skiturer til sikre og uforglemmelige opplevelser for folk flest.
Fjellvandring
Mange steder starter det merkede fotturruter fra parkeringsplasser som ligger tilknyttet de mange hovedveiene i Norge. Et kort blikk på kartet over Sør-Norge viser oss hvor hoved ferdselsårene mellom Østlandet og Vestlandet går. Hva med å stoppe opp, og gi deg selv en annerledes opplevelse neste gang du krysser fjellet. Enten du setter av noen timer til en beinstrekk, eller faktisk velger å bestille overnatting på ei hytte mange timers vandring fra der du parkerte bobilen eller campingvogna? Riktignok gjør korona-situasjonen det litt vanskelig å gjennomføre det siste alternativet i år, men det kommer bedre tider. Haukelifjell, Hardangervidda, Hol -Aurland, Hemsedalsfjellet, Filefjell, Strynefjellsveien, Sognefjellveien og Dovrefjell er gode eksempler på slike veier der utgangspunktene for merkede T-løyper er mange.
DNT kart
Ofte er det satt opp kart-utdrag og ruteforslag på startpunktet, men det aller beste er å ha et av de mange kartene som utgis av DNT for det aktuelle området. Dette er lettleste kart med turstier, overnattingssteder, vanskelighetsgrad og anslag for tidsforbruk. Velger du en mer spontan stopp, vil et søk på www.ut.no gi deg rask og oppdatert informasjon om turalternativer akkurat der du har stoppet eller planlegger å stoppe. Med fint vær og en tursekk du raskt kan pakke med litt niste og ekstra klær kan du lett gi reisen nye og gode opplevelser.
Fjellhylle
En av de store overraskelsene vi har hatt på våre mange turer de siste ti årene var besøket på gården Fuglesteg, som ligger nærmest på en fjellhylle over de lille stedet Fortun i Luster kommune. En liten parkeringsplass, ei grind og en slags trapp, der en stolpe med ulike destinasjoner for fotturer er satt opp, er fort gjort å overse. Fortun ligger innerst i Lustrafjorden, og enten du er på vei opp mot Turtagrø på Sognefjellsveien, eller du er på vei vestover mot Sogndal er du gjennom det lille tettstedet i løpet av noen få sekunder. Takket være kjentfolk fra regionen ble vi invitert til å ta en stopp, og selv om det så strabasiøst ut til å begynne med, fikk vi en uforglemmelig tur opp til 630 meters høyde over den blågrønne fjorden. Gården, eller rettere sagt «Høgdegarden» som den beskrives som lokalt, ble bygd i 1830. Hovedhuset er femten meter langt og har en meter tykke steinvegger.
Dugnadsinnsats
Fotturen opp fra fylkesvei 55 tar to til tre timer. Det er bratt, men stien er god og turen opp er i underkant av 5 kilometer. En brann i 1985 ødela mye av gården og bare steinveggene var tilbake. I år 2000 startet arbeidet med gjenoppbyggingen etter initiativ fra Luster Turlag. Takket være en kronerulling som resulterte i over to millioner kroner og 2500 dugnadstimer, samt støtte fra både myndigheter og næringsliv, gjenoppstod gården. 5 år senere var den flotte hovedbygningen åpen for besøk og organisert som en av hyttene i DNT’s omfattende rutenett med 23 sengeplasser. Da vårt turfølge overnattet på Fuglesteg var også restaureringsarbeidet på de andre husene på gården nær fullført.
Dronningbesøk
I 2020 ble det det også arrangert en fotoutstilling i fjøset, og selv om det er en selvbetjeningshytte, var den også delvis bemannet i høysesongen. For dagsbesøkende fristet folk fra Luster Turlag med nystekte hellekaker til de som kom til gards for å nyte den fantastiske utsikten som strekker seg langt utover fjorden og over til Jostedalsbreen. Men lite kan sammenliknes med å sitte i de meterdype vinduskarmene med et glass i hånden og nyte de siste solstrålene når solen går ned i vest, og noen timer senere sitte ute på vollen og spise frokost etter å ha sovet i de gode sengene. Dronning Sonja, som er en ivrig turgåer, ble invitert til den offisielle åpningen i 2005, men takket nei. Hun har imidlertid besøkt stedet privat senere og uttalte seg med begeistring over stedet og oppholdet. Selv fikk vi en uforglemmelig tur med varierende værforhold – men nettopp det er også litt av spenningen som skapes når vi reiser i Norge.
La oss tipse deg
Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.
Vår samarbeidspartner
Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.