Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Bilder: Kasper M. Thurah
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2022

Dansk eventyrer i Norge: La deg overraske av Telemark

Kasper M. De Thurah er dansken som forelsket seg i Norge. Kasper er kjent for sine flotte fotografier som brukes verden over, og han er en stor fan av vakre Telemark. Derfor går han aldri noe sted uten kamera, og han er ambassadør for både Visit Telemark, Panasonic Lumix og Jaguar Land Rover.

Alle turer må først planlegges på kartet, og kartet over Telemark viser at vi kan ha mange overraskelser i vente. Det gjelder å finne dem.

Etter å ha deltatt på Fjällräven Polar Expedition i 2017 forandret livet seg. Kasper foreviget de fantastiske naturopplevelsene med sitt gamle kamera og la ut på Instagram. Han traff en nerve og nå er kontoen @iamnordic en inspirasjon og inntektskilde. Han har nå over 33 000 følgere, som får ta del i hans inspirerende og flotte naturopplevelser. På sine turer i Telemark viser han hva denne regionen har å tilby. Noen og enhver vil bli overrasket.

Lårdalstigen

Lårdalstigen er en spektakulær tur, innerst i Telemarkskanalen. Gå turvegen fra Dalen til Lårdal. Her er det flere muligheter til å utfordre høydeskrekken med fjellkant på 600-800 meter ned til innsjøen Bandak. Det er en flott og krevende tur, som gjerne tar 6-8 timer, og har en del opp og ned på veien. Hele turen er ca. 15 km lang, med et fascinerende mangfold i flora og geologi. Målet er Gløstøylnuten, 848 meter over havet, med en flott utsikt over fjord og fjell. Tilbake i Lårdal, etter mange timer til fots, er det greit å gå ombord i kanalbåten MS Victoria eller MS Henrik Ibsen fra Lårdal til Dalen. Vel ankommet Dalen kan du sjekke inn i Dalen Hotell, et treslott fra 1894, og ta deg en dukkert i Bandak, eventuelt etter å ha vært i badstuen Soria Moria, som både er en kunstinstallasjon og badstue på en gang, med store panoramavinduer ut mot Bandak og fjellene rundt.

Toppen av Telemark i sikte

Gaustatoppen (1883 moh) rager majestetisk over Rjukan, og er av mange omtalt som Norges vakreste fjell. Det tar omtrent 2-3 timer å gå til toppen fra parkeringsplassen ved Stavsro ved Heddersvatn. Det er en høydeforskjell på 700 meter, og du går på en god og brei sti. Utsikten er fantastisk og du ser fjellene i Telemark, Buskerud og Oslomarka. Du passerer Gaustatoppen Turisthytte på 1850 meter over havet. Gaustadtoppen rager over Rjukan, som er på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin unike industri- og krigshistorie. Hele området rundt Gaustatoppen byr på utallige naturopplevelser og turmuligheter, som passer alle aldre.

Rui

I den bratte fjellsiden over Dalen ligger Rui, en liten husmannsplass der søstrene Ingerine og Gurine Schwenius bodde med nydelig utsikt over innsjøen Bandak. Hver torsdag dro eldstesøsteren Ingerine til Dalen for å handle. Den eneste gangen de to «Rui-jentene» reiste, var da de besøkte Kong Olav i 1957. De gikk bort i 1963 og 1965. Nå er dette et yndet tursted, og du kan gå trappene fra Dalen som er laget av sherpaer fra Nepal. Trappen starter fra Dalen sentrum. Stien er bratt med 200 høydemeter på en kilometer, men du skjønner at det er verdt klatreturen når du kommer opp og kan nyte utsikten fra denne historiske husmannsplassen.

Hamaren Aktivitetspark

Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal er en vei som går langs vannet, forbi Munkhola og til en trebro som er konstruert til minne om fløtingstiden i Fyresdal. Deretter går du til en spektakulær gangbro rundt Hamarens sydligste punkt. Det er flere små serveringssteder langs veien. Turen som passer for alle er på 2,4 km, og tar en time. Her er det også flotte sykkelløyper, både blå og rød, i tillegg til natursti.

Camping på Haukelifjell i Telemark

Området dekker Telemark, Vestfold og Vestland. Dette fjellområdet grenser til Hardangervidda og er en fjellovergang som ble åpnet i 1886. Dette er et stort område. Om vinteren er det et kjent skiområde med både langrenn og toppturer. Om sommeren er det uendelig med turstier for både gående og syklende, fjellvann der man kan fiske og bade. Hvis du er lei campinglivet kan du overnatte på den populære Haukeliseter Fjellstue, et stort utvalg av hytter eller Vågslidtun Hotell. Besøk gjerne Vinje Bryggeri på veien, med eget utsalg, pub og arrangementer.

Gaustablikk

Det anbefales å ta en guidet tur i Gaustablikk. Det er et kjent skiområde, men også et nydelig turområde. Gaustablikk ligger ved foten av Gaustatoppen, på 960 meter over havet. Her er også Gaustablikk Fjellstue og Gaustablikk Høyfjellshotell fullt renovert. Gaustablikk tilbyr flotte skiterreng om vinteren, og de beste turområdene resten av året. Du kan også dra på terrengsykkeltur på Hardangervidda eller padle på Kvitåvatn. Du kan booke guidede turer via Gaustablikk.no og Gausta.com.

Siljan

I Siljan sine store skogarealer kan du finne skjermet natur der du får slappe av helt alene. Her har Kasper tatt turen til Sporevann i Siljan med sin Hero camper og har alt han trenger på tur. Siljan er en kommune som dekker over både Vestfold og Telemark, og grenser mot Kongsberg, Larvik, Porsgrunn og Skien. Det er et nydelig naturområde med flere innsjøer, fossefall, turstier, og allikevel ikke langt fra byen. DNT har flere merkede stier og minst 15 topper som kan bestiges, de fleste av både barn og voksne.

Luksefjell

Kom deg ut og nyt roen. Her fra Luksefjell ved Skien. Et lite sted med få folk, fiskevatn og en fin langkirke fra 1858. Etter en halvtimes gange med utsikt over Økteren, ligger Solumhytta, en ukjent perle og ubetjent DNT hytte. Fra Solumhytta kan du ta en topptur til Vardefjell, som ligger 799 moh. Turen fra Solumhytta tar rundt 1 time og utsikten er flott. Du kan også følge i Kong Oscar IIs fotspor på gamle Kongeveien mellom Skien og Kongsberg. I så fall følger du en merket sti fra parkeringsplassen for Solumhytta på Øktertaie.

Vråvatn

Vråvatn er en innsjø i Kviteseid i Telemark, som ligger 240 m.o.h. Vråvatn har et rikt fiske av ørret og røye, sik og abbor. Du kan gå eller sykle Vråvatnet rundt. Start i Vrådal sentrum, og sykle forbi Fossøy med en av Norges fineste golfbaner. Ved Småstraumen sluse kan du kanskje se veteranbåten M/S Fram fra 1909 passere, og du kan besøke slusemuseet. Småstraum sluse fra 1914 er Nord-Europas høyest beliggende sluse. Etterhvert kommer du til Vråliosen hotell og pensjonat, som dessverre står tomt, men er en nydelig bygning.

 

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.