Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Frode Pål Fladmark, Leder NBCC avd Sunnmøre
Bobil og Caravan magasinet, nr 6. Desember 2017

En tur fra Ålesund til Veidholmen

Jeg vil gjerne fortelle litt om en reise til Smøla og Veidholmen på Nordmøre. Reisa startet fra Ålesund med ferge fra Vestnes til Molde. Deretter via Kristiansund til Seivika med ny ferge over til Tusna (Sandvika) og til sist ferge til Smøla. Mye ferger, men en flott opplevelse da vi kom fram.

Øykommunen Smøla ligger helt nord i Møre og Romsdal. Fast-Smøla har et areal på 214 km2, mens hele øykommunen med de mer enn 5800 øyene, holmene og skjæra rundt, til sammen er på 275 km2. I januar 2016 er det registrert 2141 innbyggere i Smøla, og disse sysselsettes stort sett innenfor primærnæringene landbruk og fiske, noe i sekundærnæringene og et økende antall innenfor servicenæring.

Historie

Smøla har ikke noe campingplasser, men har nå laget en tømmestasjon på Strømmen. På Edøy vil du befinne deg på historisk grunn med blant annet gamle Edøy kirke som ble reist på 1100-tallet og gårdsanlegg som var kjent allerede i vikingetiden. Nærheten til havet var like viktig da som nå og fortsetter å tiltrekke turister fra fjern og nær som søker ramsalte opplevelser i storm og stille. Folket har fra gammelt av levd av jordbruk og fiske. I de seinere år har servicenæringene også blitt betydelige, og særlig innen reiselivet har økningen vært stor. Smøla kommune framstår nå som en moderne reiselivskommune. Gurisentret byr på innholdsrike utstillinger og har en av Norges flotteste utescener med plass til 1000 personer. Utescenen er formet som et gresk amfi og er blant annet arena for den årlige oppsetningen av Fru Guri av Edøy.

Vindkraft

I 2002 åpnet Kong Harald Smøla vindpark, og Smøla ble dermed den første store vindkraftkommunen i Norge. Høsten 2005 åpnet tidligere statsminister, Gro Harlem Brundtland,  Smøla vindpark II. med 68 vindmøllegeneratorer. Her finnes også mange fugler, eksempelvis havørner. Fiskeværet Veidholmen ligger ytterst mot nord på Smøla og er knyttet til hovedøya med en vei som med bruer, fyllinger og beskyttende moloer er en opplevelse i seg selv. Veidholmen er et fiskevær som lever.  Båtene kommer inn med fangst og sjøfugl og havørn markerer at her er det mat å få. Prøv en av de fine spistedene og bli overbevist om at fiskeretter av dagens fangst- det er det beste! Veidholmen er et av de største tettstedene i Smøla kommune med 325 innbyggere i 2003

Campingplass

På Veidholmen er det etablert område for parkering og toalett for besøkende på Hottranklakken like ved gågata. Der er ikke strøm. Det skal etableres en campingplass ved grusbane til Væring men det vil ta litt tid. Mange sier at Veidholmen er ett av Norges mest spennende reisemål og mange har fått opp øynene for vårt levende fiskevær. Hauggjegla Fyr er en sjelden naturopplevelse, mennesker fra heile verden kommer til dette vakre fyret som ligger på en holme utenfor Veidholmen.. Brenneriet er et gammel tranbrenneri som i dag har blitt gjort om til kystkultursenter. Her kan du lære litt om historien til Veidholmen. Værvandring kan også bestilles der man kan få høre lokalhistorier og skrøner servert på en historisk omgivelse

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.