Lesestoff for deg som elsker campinglivet

AV: Knut Randem, Bobilverden.no
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2022

Et slott og en hage i utvikling: Baroniet i Rosendal 300 år

Et bryllup mellom Norges rikeste arving og en dansk adelsmann har gitt Norge et storslagent hageanlegg og slott fra 1665.

Baroniet i Rosendal har en lang og komplisert historie gjennom arv og makt til dagens publikumsattraksjon. Rom og saler er utformet av ulike eiere gjennom hundreårene. Noen rom er unike og et av sitt slag i Norge.

Berømt rosehage

Baroniets rosehage er storslagen når den blomstrer for fullt. Bobilverden.no besøkte anlegget under fruktblomstringen i 2021. Vi har derfor fått låne noen bilder av blomstringen fra Baroniet Rosendal. Rosehagen er en rest fra den gamle renessansehagen Ludvig Rosenkrantz og Karen Mowatt anla. Den over 150 mål store hagen er en opplevelse i krysningen mellom kulturlandskapet og den organiserte hagen. Den er levende og i endring med de ulike sesongene.

Hagehistorie

Det er et vakkert og historisk hageanlegg med renessansehage, romantisk landskapspark og kjøkenhage. Fra Rosendals hage er det utsikt mot Malmangernuten, Melderskin, Laurdalstind, Hattebergfossen og Hardangerfjorden. Hagen er bygd opp over flere hundre år med skiftende stilretninger og moter innanfor hagekunsten. Her kan du oppleva over 300 år med hagehistorie!

Blomstring

Fra de første snøklokkene i januar er det blomstring i store deler av året med fruktblomstring og påske- og pinseliljer om våren. Den store blåregnen på slottet blomstrer tidlig på sommeren før rhododendron og asalea i mange farger blomstrer i juni. I juli kommer rosene for fullt og blomstrer langt utover høsten. På grunn av pandemien var ikke slottet fra 1665 tilgjengelig i 2021. I besøkssenteret kan du uansett få en digital og lærerik omvisning. I Riddersalen arrangeres også konserter med ulike artister gjennom hele sommeren. Sjekk ut baroniet.no for detaljer og årets åpningstider.

Hvor bor du?

Det er flere overnattingsplasser for bobiler i området. Rosendal bubilplass, i gangavstand fra Baroniet, er svært populær og ofte fullsatt. Litt lenger unna har Hardanger bubilparkering en fantastisk utsikt. Du kan også bo på Camp Lothepus i Odda. Tunnelen gjennom fjellet bringer deg raskt til Rosendal. Om du ikke bor i Rosendal finnes det parkeringsplass utenfor Baroniets store hageanlegg.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.