Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2020

Hadeland Glassverk: En reise i norsk designhistorie

Året 1762 ble starten på det norske glasseventyret på Hadeland. Kong Christian VI godkjente grunnleggelsen av glassverket. 258 år senere ble en fantastisk utstilling på Hadeland Glassverk ærbødig åpnet 1. februar 2020 med Atle Brynestad til stede. Utstillingen varte frem til september. Det ble mange besøkende på ferieturer under årets sommer til naturskjønne omgivelser ved den sydlige enden av Randsfjorden.

Utenfor Galleri 1 venter en større forsamling spent på at dørene skal åpnes. Klokken tikker seg mot 12 og Elin Hammer, kurator for utstillingen, ønsker publikum velkommen inn. Med forfriskninger i glasset samles vi rundt ordføreren i Jevnaker, Morten Lafton som etter sin tale erklærer utstillingen for åpnet. Ordføreren har selv røtter i historien med familie som har selv bodd på området og jobbet på glassverket.

En reise i tre deler

Glass er en stor utstilling om norsk designhistorie i tre deler. Den eldre historien omhandler 1700 tallet med starten på det norske glasseventyret og gjennom 1800-tallets overdådige krystallproduksjon. Designdelen omhandler 1900-tallets modernisme frem til dagens moderne kunstglassdesign. Den forteller om designerne som har jobbet på Hadeland Glassverk - en interessant reise i design og endring knyttet mot datidens samfunn. Her finner du Benny Motzfeldt, den første kvinnelige designeren som laget den kjente osteklokken «Benny» og Ragnvald Hansen, som designet «Marie» 1912 og «Finn» 1916. Fra 1936-46 da den anerkjente billedhugger, glasskunstner og designer Ståle Kyllingstad var kunstnerisk leder. Den siste delen tar et dypdykk inn i designer, Willy Johansson, med mer enn 40 år ved Glassverket. Kjent for sitt design av «Siri» som er tilbake, «Tangen», «Isbjørn» og «Atlantic».

Kvinner designer og menn blåser

- Hva er bakgrunnen for utstillingen? Elin Hammer, kurator og ekspert på Hadeland Glassverks historie, forteller at det lenge har vært et ønsket om å vise frem tiden fra glassverkets spede begynnelse fra bruksglass til kunsthåndverk. Utstillingen er laget med tanke om å også vise frem kunstnerne – menneskene bak produktene. Fortelle om dem og rettmessig den betydningen de har eller har hatt i forhold til at Hadeland Glassverk. Det siste av de store skandinaviske glassverkene, som fortsatt har produksjon og ikke kun er et museum. Det er viktig å vise hvordan kunstnerne bruker materialet til å skape vakre kunstgjenstander. Noe de fleste sikkert ikke tenker på er at Champagneglass har en lang historie i Norge. Det var mye Champagnedrikking her på berget allerede på 1700 tallet. De fleste hjem har gjenstander herfra, og mange ting er nå arvestykker som har fulgt generasjoner. Likevel er det mange som ikke vet at ting de har er fra Hadeland, og enda færre vet hvem som har designet dem.

Bare kvinner

–«På loftet her er det bare kvinner»-, Elin peker oppover og ler. Hun utdyper dette med at de har viet den øverste etasjen til kvinnelige designere. Fra 1800 tallet frem til ca. 1950 var det faktisk bare mannlige designere. Den første kvinnelige designeren Benny Motzfeldt kom først i 1954. Nå i dag er det flest kvinnelige designere. –«Kvinner designer og menn blåser»-, sier hun. Det blir mer latter. –«Det interessante med design er at vi tror vi selv bestemmer selv hvordan det skal se ut - men der tar vi feil»-, forklare Elin. – Det er industrien og designerne som tar seg av det.

En brennende engasjert eier

Det merkes at Atle Brynestad har et brennende engasjement og har utviklet det gamle glassblåseriet på Hadeland til noe langt mer enn det opprinnelig var. Hvordan var det her når du overtok og hva var din motivasjon for å drive dette videre? -«Da jeg satte i gang her i 1986 var det et piggtrådgjerde rundt hele området. Alt var lukket og man kunne ikke se hva håndverkerne drev med. Produksjonen skjer jo fortsatt etter de samme metodene som for over 250 år siden»-, forklarer Atle Brynestad. -«Det var veldig viktig for meg å dele historien og kulturarven med allmenheten og vise hva stedet står for. Folk flest i Norge har et forhold til Hadeland Glassverk og jeg vokste jo selv opp med glass og vaser herifra. Det har vært og er fremdeles en veldig viktig aktør på Jevnaker, som den eldste håndverksbedriften i Norge gjennom 255 år sammenlagt. Vi er tydelig på å ivareta industrihistorien og bygningene»- sier Brynestad

Åpne Glasshytta

-«Det første steget var å åpne Glasshytta for publikum. Jeg ønsket at alle kunne få oppleve hvordan glassblåsernes arbeider foregår på nært hold. Det å se glass som holder 1100 grader bli tatt ut av ovnen er en opplevelse. Glassblåserkunsten er et spennende og krevende arbeid som krever stor presisjon og stødighet. Håndtverkunnskapene har gått videre i flere generasjoner her, sier han stolt. I neste runde fikk vi åpnet et glassmuseum her på området. Vi har også hatt to store jubileer her. Selveste Kong Olav var tilstede under åpningen av 225 års jubileumet i 1987»-, forteller han stolt og tilføyer at det var derfor en stor ære for oss at Kong Harald besøkte oss under markeringen av 250 års jubileumet i 2012.

Et års forberedelser

Det må ha vært en omfattende prosess å planlegge denne utstillingen? Atle nikker og bekrefter at det har vært et møysommelig arbeid som har tatt over et år å forberede: –«Vi overtok et stort arkiv for over 30 år siden som har blitt møysommelig gjennomgått og satt i system for å kunne presentere denne utstillingen. Vi tror vi har et sted mellom 20 og 30 000 modeller som har blitt laget gjennom tidene i dette arkivet. Det er et utrolig stort hav å ta av. Det var et sterkt ønske å vise frem de gode designerne og kunstnerne som til alle tider har arbeidet på Hadeland Glassverk. GLASS er en fortelling sydd sammen om alt som har skjedd her og menneskene bak. Det er med stolthet vi nå kan få dele historien og mange av de flotte arbeidene som er gjort gjennom tidene»-.

Trenden snur

-«Det merkes at lokalt håndverk og tradisjoner begynner å få en renessanse. I en tid hvor det fokuseres på miljøvennlighet og det kortreiste, er det ikke lenger bare kult med alt som er utenlandsk»-, forklarer Atle Brynestad engasjert. –«Vi merker at trenden er i ferd med å snu og ungdommen kommer tilbake. Alt var ikke bedre før og vi er fortsatt like gode»-, avslutter han med et lurt smil.

Spiralvasen får nytt liv

Willy Johansson vant priser i inn- og utland for sine design. Hans barnebarn Martin Johanson, produserer for anledningen den kjente Spiral vasen fra 1951, sammen med glassblåser teamet. Opplaget er begrenset og vasene blir signert og merket med produksjonsåret 2020, slik at de ikke skal forveksles med Spiral vasene fra 1951. Vasen kan kun kjøpes i Galleri 1.

Omvisningstilbud

-«Nytt for denne utstillingen er at vi tilbyr guidet omvisning»-, forteller Elin. Hva med en spennende «Historisk vandring», med fokus på den eldre historien? -«Norsk Glassdesign gjennom historien» eller «Willy Johansson, et liv i glass» er en omvisning med hans barnebarn og femte generasjons glassblåser Martin Johansson. –«Vi håper at mange av leserne vil besøke oss. Her er aktiviteter og opplevelser for små og store med mange spisesteder, butikker, konserter, barnas bondegård og show. Besøkende kan støpe sitt eget lys eller få se både glassblåsing og sliping. Å blåse glass selv, er det fineste minne barn og unge kan få med seg fra glassverket. I år, for første gang kan man blåse farget glass, og aldri har utvalget vært større når det gjelder modeller. Med to store parkeringsplasser er det god plass også til store doninger»-, avslutter Elin.

Tilbud til medlemmer i NBCC

Billetter kjøpes ved inngangen eller man kan bestille egen omvisning i gruppe opp til 15 personer. Omvisning kan bestilles på e-post til boking@hadeland-glassverk.no Se også informasjon på www.hadeland-glassverk.no

Hadeland Glassverk følger alle retningslinjer i forbindelse med Covid-19 og viser til Facebook eller deres hjemmesider før et besøk, for oppdateringer om åpningstider.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.