Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Knut Randem, Bobilverden
Bobil og Caravan magasinet, nr 2. april 2017

Haldenkanalen i Østfold: Den ukjente attraksjonen

Denne kanalen, som blant annet har Europas høyeste sluseanlegg, er en av Norges mindre kjente attraksjoner. Den har potensial til å bli noe mer, men selv nå er det mange muligheter i bobil langs dette vassdraget.

Haldenkanalen ble bygget mellom 1852 og 1860 for bruk til tømmerfløting. Haldenkanalen er det eldste kanalanlegget i Norge og det var Engebret Soot som ledet utbyggingen.

Daglig leder i Haldenvassdragets Kanalselskap AS, Steinar Fundingsrud, er svært positiv til bobilturisme langs kanalen. – Vi bør tilrettelegge mer før vi merker plassene som bobilplasser, men det er likevel mulig å overnatte på flere steder langs kanalen, sier Fundingsrud.

Halden-vassdraget

Haldenkanalen har ikke forbindelse til sjøen, men strekker seg fra Femsjøen i sør til Skulerud i nord. Nesten 80 kilometer er den. Den kan trafikkeres av litt større båter gjennom flere sluseanlegg. Hele Haldenvassdraget omfatter enda flere sjøer og elver.

Ved Skullerud i nord er det god plass på parkeringsplassen. Toalettet er åpent for alle, men til dusjene må det kjøpes dusjkort. Her kan du ringe et telefonnummer for å kjøpe kort. Skullerud er det nordligste punktet i vassdraget for større båter, men om du har med deg en kano kan du padle videre oppover elva.

Båtkafe

25 km lenger sør ligger Ørje sluser. Der mener Fundingsrud det er flere steder en bobil kan overnatte. Blant annet inn til høyre for den flytende båtkafeen. Sommeråpen turistinformasjon ved kanalen selger dusjkort for bruk i servicebygget, men toalettene er åpne for alle.Dusjkortet koster kr 300, men da kan du dusje så mye du vil i anleggene ved Skulerud, Ørje, Østre Otteid ved Stora Le og ved turistbrygga i Tistedalen i Halden.

Ved de tre slusekamrene i Ørje er det kanalmuseum, gallerier og kafé. Ørje kan ellers by på den nevnte båtkaféen og andre restauranter og butikker. Sommertid kan du også se Soot spelet i friluft tett på kanalen.

Slusekammer

Ved Strømsfoss er det et slusekammer. Det er også her dampbåtene ligger fortøyd når de ikke er i turisttrafikk. I den gamle mølla og rundt den er det nå butikker, kafé og ulike aktiviteter. Også her er i Strømsfoss er det gode muligheter for overnatting i bobil. Det er et åpent servicebygg med myntautomat i dusjen. På nedsiden av slusa er det et flott friområde. Like nord for Strømsfoss ligger også ”Farmen-gården” Bøensætre vakkert til som et mulig utfluktsmål.

Europas høyeste sluseanlegg

Sluseanlegget ved Brekke har fire slusekamre og løfter hele 27 meter. Det gjør anlegget til det høyeste i Europa. – Ved Brekke sluser er det en bra plass å stå for bobiler. Der har vi ikke funnet noen betalingsløsning så både toaletter og dusj er gratis. Foreløpig-, forteller Fundingsrud.

Kanalselskapet har ingen tømmestasjoner og kommunene i dette området er generelt dårlig utrustet for tømming, men Fundingrud forteller at det er mulig å tømme hos Kirkeng camping sør for Aremark kirke. Se tømmestasjoner i Østfold her.

Brosjyrer

Haldenkanalen har i sin kartbrosjyre skissert ti ulike sykkelturer fra 12 til 38 kilometers lengde. De er Siljedalen og Holvannet rundt, Femsjøen rundt, Grenserittets løype, kombinasjonen turistbåt Strømsfoss-Tistedal en vei og sykkel tilbake, Aspern rundt, Aremarksjøen rundt, Rødnessjøen rundt, Buerkroken rundt, Eidet Sandviksand og Nybakkrunden. Ikke alle går langs kanalen og sjøene, men ligger i umiddelbar nærhet. Denne kartbrosjyren gir ellers grei oversikt over fiskemuligheter, restauranter og kafeer, badeplasser, aktiviteter og serverdigheter. Du får den langs kanalen.

På Haldenkanalens hjemmeside finnes mye informasjon om det som til en hver tid skjer langs kanalen. Der finner du også en oversikt over hvor du kan kjøpe dusjkortet nevnt over.

Det er ikke tilgang til strøm på de nevnte overnattingsplassene og de må betraktes som “godkjent fricamping”. Parkering er gratis. Plassene brukes også av andre besøkende til kanalen.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.