Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Bobil og Caravan magasinet, nr 3 Juni 2021

Hamarøy i sommervær: Fiskesuppe, fantastisk utsikt og kulturelle inntrykk

Det var ei fiskesuppe som først lokket oss av E6 gjennom Nordland, men et helt spesielt museum ga oss en solid opplevelse.

–«Dere må prøve fiskesuppa på Tranøy fyr»-, tipset en venn da han så at vi befant oss i nærheten av Hamarøy. Ja, men det finnes mye mer enn fiskesuppe der – for eksempel en fantastisk utsikt og ikke minst Hamsunsenteret. or å ta fiskesuppa først. Den fikk vi ikke smake på. Tranøy fyr tar i mot spisegjester i sommersesongen, men ellers har de servering til overnattingsgjester. Om vi ville vente et par dager så sto fiskesuppe på menyen til overnattingsgjestene, og det kunne nok bli ei råd med oss også. Tranøy fyr ligger lengst nord i Hamarøy kommune. I sommerhalvåret er det åpen bobilplass på Tranøy – om lag en kilometer fra fyret. Fra både fyret og bobilplassen har du en fantastisk utsikt mot Lofotveggen. Her er det bare å sette seg ned og nyte solnedgangen.

Syv campingplasser

Hamarøy kommune har syv campingplasser, men lite var åpent da vi besøkte kommunen i høst.

Løsningen ble fricamping – på et sted merket «no camping». Normalt er det et skilt vi ikke forbryter oss mot, men når grunneier sier til oss at det er greit utenfor sesongen, så er det jo greit.

Forklaringen i dette tilfellet var at om sommeren ville alle bobilene blokkert for det som er næringsvirksomheten på stedet. Det har vi selvfølgelig respekt for, men episoden er også en påminnelse at mye er mulig bare man snakker med folk. Overnattingsstedet ga oss både en flott utsikt og kort vei til neste opplevelse.

Et spektakulært tårn

Hamsunsenteret i Presteid er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma. Knut Hamsun er omdiskutert. Han fikk Nobelprisen i litteratur i 1920 og ble dømt i landssvikoppgjøret etter andre verdenskrig. I Hamsunsenteret kan du sette deg inn i et omstridt forfatterliv med innsikt i hans forhold til nazismen. Det forunderlige tårnet har en like moderne måte å formidle innhold på som tårnet er moderne i sin form. Over fire etasjer kan du se og trykke deg fram til informasjon og gjenoppleve hans forfatterskap. Det var landskapet her i Hamarøy som ga ham inspirasjon til de berømte bøkene Pan, Markens grøde og Landstrykere.

Sommeråpent

Hamsunsenteret er åpent alle dager i juni, juli og august, men med unntak av januar er det åpent noen dager hver uke. I måneder med kun helgeåpent er det mulig å bestille billett på en stengt ukedag. Undertegnede dukket opp på en stengt ukedag i høst, men det var intet problem. Utstillingen ble startet. Vi fikk en introduksjon til utstillingen og kunne bruke den tiden vi trengte på å bli kjent med utstillingen. På en stengt dag. Senteret har i mai 2021 noe ombygging av utstillingene i de to øverste etasjene, så om du vil ha fullt utbytte av senteret unngå denne måneden. På den andre siden av fylkesveien ligger Hamarøy kirke. Også den er et stykke moderne arkitektur – om du interesserer deg for slikt.

Variert natur

Om du følger 71º grader Nord på TV Norge så kunne vinterens kjendisutgave by på klatring på Hamarøyskaftet. Den tok pusten av deltakerne. Du kan også legge ut på en slik spektakulær tur, men da er det kanskje best med en guidet tur? Slike turer arrangeres i sommerhalvåret. Det finnes selvfølgelig mindre utfordrende natur å gi seg i kast med, men om du heller vil lære om lakseoppdrett, kan du ta turen til Arctic Salmon Center i Skutvik. Fra Skutvik går det forresten ferge i sommerrute til Svolvær. Ellers i året kan du ta ferge fra Bognes til Lødingen. Ferga Skarberget – Bognes er for øvrig den eneste fergestrekningen på E6. Veien til Hamarøy tar av ved Ulsvåg, mellom Innhavet og Bognes. Der går fylkesvei 81 ut i Hamarøy og Hamsuns rike. Det tar ikke mer enn 15-20 minutter å kjøre til Hamsunsenteret og det samme derfra og videre til Tranøy.

PS: I høysesongen kan det være stor trafikk på veiene i området. Spesielt veien ut til fyret kan bli trang og litt uframkommelig.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.