Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Kristin Smedsrud
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2020

Hunderfossen juni 2019: Barnas Camping Festival

Vi er i Hunderfossen Familiepark nok en gang for å ta temperaturen på årets Barnas Campingfestival. Solstrålene titter gjennom skyene og lover bra festivalvær. Barnas Campingfestival er en populær og fin kombinasjon, med besøk i Hunderfossen Familiepark og sosiale aktiviteter for små og store på Hunderfossen Camping som ligger like ved.

Arrangøren er Norsk Bobil og Caravan Club Avd. Gjøvik og omegn Avd. Lillehammer og omegn. Arrangementsleder Johan Bjarnaberg ønsker velkommen ved inngangen - ildsjel og primus motor for festivalen.  Johan er utålmodig for han har flere gjester han ønsker at vi skal treffe i år. –« Vi har vår første svenske familie her borte,»- forteller han, og fører an bort til en gjeng som sitter og slapper av i solen.

Svenske gjester

Familien Lilja kommer fra Uddevalla og består av Elvin 10 år, Ivan 6 år, Alve 3 år, mamma Anett og pappa Petter. –«Vi ble invitert hit av familien Evenby som de traff i Årjäng forrige sommer,»- forteller pappa Petter. –«De fortalte om hvor fint det er her i Hunderfossen og om festivalen. Vi brevvekslet i et år om dette og så frem til turen»-, tilføyer mamma Anett. –«Vi kommer gjerne tilbake neste år»-. På spørsmål om barna liker seg her i parken svarer de ivrig i kor: «Jättebra!» Lille Alve liker aller best å holde på med gravemaskinene og har fått gjøre litt ekstra av det han liker siden han hadde bursdag i går. Vi forlater familien som nå skal prøve seg på raftingen.

Tre generasjoner

Like ved finner vi familien Evenby som inviterte svenskene til festivalen. Tre generasjoner er på tur og består av Isabella 22 år, Nicklas 9 år, Elena 7 år, mamma Elisabeth Gloria, mormor Unni og Per Ivar som kalles «Besse». – Hvor mange ganger har dere deltatt på Barnas Campingfestival? –« Å, det blir nå tredje gangen i år»-, forteller mormor Unni. –«Ja, vi kan snart kalle det en tradisjon,»- tilføyer «Besse» og ler. Hele gjengen elsker raftingen, men Nicklas er aller mest mest spent på berg og dalbanen Il Tempo Gigante. Isabella vil helst treffe venninner. –«I går fikk vi masse boller og brus og i kveld skal vi se på Trollgeir og Onkel Nut, og så får vi fine premier»-, roper Elena ivrig . Mamma Elisabeth forklarer at det er alltid forventninger til kvelden og synes arrangørene er veldig flinke. 

Full aktivitet i parken

På veien passerer vi Eventyrslottet som er som tatt ut av en Ivo Caprinofortelling. En fornøyelse for små og store å gjøre en reise der inne blant alle de kjente og kjære eventyrene. Lenger inne i parken treffer vi på bestefar Ole Pettersen og barnebarnet Christian 7 år, fra Halden. De er her for første gang og i full sving med å prøve ut alle aktivitetene. –«Nå har de testet bilbanen og traktor og Christian viser stolt frem sertifikatet han har fått. – Hva synes du er mest gøy? –«Å bade»-, svarer Christian kontant. –«Jeg har fått to sverd og så likte jeg også Trollslottet»-. 

Første tur

Familien Eriksen fra Slitu mellom Askim og Mysen er også på sin første tur. De spreke oldeforeldrene Kjell og Grethe har med seg oldebarna Thea 10 og Sander 8. –«Vi kom hit med bobil, men barna skal ligge i telt i natt for de synes det er så gøy»-, forteller oldemor Grethe. –«Karusellene er favoritt, men ellers vil ungene være der det er mest skummelt»-, ler hun. Oldefar Kjell synes det er veldig godt tilrettelagt og lett å trives her. Ikke minst er det veldig sosialt for store og små så ingen behøver å kjede seg.

Vann er gøy

En liten kar er ivrig med å skru på et ratt. Han dreier ivrig frem og tilbake. Det er Adrian på 2 ½ år som drar til så vannspruten står! Kjempegøy! Adrian ler og ser skeptisk på de som står og følger med. En tålmodig pappa smiler og sukker at poden har holdt det i gang en lang stund. Adrian løper bort til brønnen og stikker hodet over kanten. «Er det noe der nede»? Pappa har nok å passe på med poden som er en aktiv liten explorer.

Gullgravere

Bortenfor står noen barn ivrig på hodet ned i gullgraverrennen. Johan tusler bort og sjekker hvordan det går. Ikke så enkelt å finne noe nede i sanden. Ivrige hender skyller sanden gang på gang. Tålmodighet lønner seg og den som leter godt finner. Ivrig viser barna frem små «gullklumper». Det vanker visst en premie for å levere dem inn. Søskenbarna Ingeborg 12 år fra Oslo og Margrethe Sofie 12 år fra Skuløy, Møre & Romsdal stiller villig opp for fotografen et øyeblikk. De møtes her på festivalen hvert år og er gode venninner. De har ikke så mye å si for de har det travelt med å komme seg til berg og dalbanen.

Rekord i deltakelse?

Ettermiddagen siger på og det nærmer seg kveldens program. Folk har begynt å forlate familieparken og beveger seg ned til campingplassen. På plassen har ungene begynt å samles og utenfor vogner og bobiler nyter familiene ettermiddagssolen. En stor gjeng er i gang med å grille dagens middag. Vi hilser den ene av familiene Sarmiento fra Tomter i Østfold som opprinnelig kommer fra Filipinene. Mamma Susana, pappa Melchior, Mel lani 15 år, Mel anna 19 år. –«Mel lisa på 18 er ikke med denne gangen»-, forteller mamma.  Har dere vært på festivalen tidligere? –«Å ja»-, sier pappa Melchior, -«vi har vært med siden 2005 og vært på minst 12 av samlingene. Vi begynte å campe i telt de to første årene. Hovedårsaken er at barna vil tilbake hvert år. Opprinnelig var det tre familier som kom hit. Min bror og tante og oss og så fortsatte vi alle å komme hit.»-

Nye gjester

Pappa Melchior har vært en aktiv rekrutterer av nye gjester til festivalen. Minst 7-8 familier er nå faste gjester. –«Det er viktig å beholde tradisjonen»-, tilføyer Mel anna. Hun har begynt å planlegge videre ferie og har tenkt seg noen dager til Sverige. Jentene synes Energisenteret er veldig interessant. –«Der kan vi utforske sanser»-, forklarer Mel lisa. –«Vi går i labyrint i mørket og det handler om å finne frem ved å bruke sanser»-. Vind- og vannkraft og fornybar energi er også interessant. Her nede på campingplassen er hesteskokasting fortsatt morsomt, men de ønsker seg litt flere ting for de større barna som eksempel hinderløyper.

Kvelden alle venter på

I mellomtiden under praten er kveldens arrangement startet. Hele arrangørteamet er i full sving med å organisere aktivitetene. Hesteskokastingen er i full gang og Johan sitter ved dommerbordet ved sidelinjen og noterer poengene. Aurora Espelid 8 år får en fin treff på siste forsøk. Andreas 6 år gjør tre heltemodige forsøk, mens Thea 8 år får nesten en fulltreffer. Lille Isak på fire, må få litt hjelp. Skoen er tung men han gir seg ikke å klarer tappert fine kast. Oscar 8 år har gjort dette før ser det ut til og samler bra med poeng.

Så skal det stilles opp for fotografen. Alle barna har fått på seg de fine trøyene for årets fellesbilder.

Trollene kommer

Det skal gjøres unna for om litt kommer trollene. Mange av barna gleder seg og noen blant de yngste har en blanding av skrekk og fryd. En rufsete stemme roper borte på plassen. Ingen kan se hvem det er enda, men alle skjønner hvem som er på vei. Små og store stimler bort til Sceneområdet for å få med seg entreen til Trollgeir og Onkel Nut.  Trollene dukker frem mens de småkrangler om ditt og datt og det blir mye latter når de roper til ungene. Det er lett å skjønne at disse fyrene er populære. Nok en gang forlater vi fornøyde og glade campingjester i det solen går ned.

«Velkommen tilbake i 2020»-, sier Johan til slutt.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.