Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst: Sven Furuly, Foto: Sven Furuly, Simona Vatanen og Z-Museum
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2020

Museet i Treungen: En reise gjennom norsk samferdselshistorie

Alle som restaurer og eier eldre kjøretøy forvalter en del av vår historiske kulturarv. Noen går imidlertid atskillig lenger og bestemmer seg for å skape et museum for å vise og dokumentere historien – slik familien Ziener Thronsen har gjort på Treungen i Telemark.

På sin gård fra 1700-tallet på Treungen i Telemark har familien Ziener Thronsen gjennom generasjoner samlet unike kulturhistoriske skatter fra flere århundrer. Alt dette har familien bevart med tanke på en dag å kunne åpne et museum der de besøkende kan være med på en reise bakover i tiden og få en fornemmelse av hvordan det var å leve i Norge, for 50, 100, eller kanskje 200 år siden. Disse tankene ble til virkelighet da Johan Ziener Thronsen for 10 år siden fikk kjøpt et bygg på 1500 m2 og 10 mål tomt. I tillegg er det blitt bygget et magasin på ytterligere 300 m2 for å skape ”Z-Museum”, der kommunikasjon i Norge får en sentral plass.

Kl. 12, 12. mai 2012

Arbeidet pågikk i flere år, men klokken 12 den 12. Mai 2012 åpnet dørene for aller første gang. Da, som nå, fikk vi se en variert utstilling med noe for enhver smak, og helt siden åpningen i 2012 er deler av utstillingen skiftet ut regelmessig – og vi finner stadig nye og spennende objekter som berettiger en ny tur til Treungen. For de kjøretøyinteresserte vil det kanskje være den store samlingen av biler, mopeder og motorsykler som strekker seg helt tilbake til 1900-tallet, da triller, sleder og hestevogner stod for transporten på veier og gater før disse, som skaper størst engasjement.

Telefonhistorie

Kommunikasjon er imidlertid mye mer enn dette, og ikke minst telefonens historie har fått en stor plass i dette museet. Fra Treungen kommer også en annen lidenskapelig samler, Olav Dalen Zahl. Han har i løpet sitt liv bygd opp en nærmest ubegripelig stor samling av telefonapparater, telemateriell og og alt som er knyttet til utviklingen av telefonen i Norge gjennom nærmere 150 år. Selv den siste manuelle telefonsentralen i Treungen har fått sin plass i dette museet.

Tråsykler

Alt som er knyttet til transport er solid dokumentert på dette museet. Mange lurte kanskje på hva som kom til å skje med den store samlingen av klassiske tråsykler som tilhørte sykkelverkstedet ”Den Rustne Eike” i Oslo, som ble lagt ned for ti år år siden. Svaret finner du på Z-Museum, sammen med leker, dampmaskiner, klær, sko og møbler fra de siste 150 årene. En av Norges største samlinger av orientalske tepper er også en reise til Treungen verd, for ikke å glemme en 1000-1200 år gammel stokkbåt. Denne ”hultrebåten” ble funnet i Nisser, og at Zeiner Thronsen har fått lov til å forvalte denne kulturskatten i sitt museum, viser hvilken tillit myndighetene har til museets kvalitet, driftsmodell og fremtidsvisjoner.

Mange besøk

Til å begynne med var museet åpent året rundt, men nå er det vinterstengt. Som en morsom oppmerksomhet ble hver gjest nummer 1000 belønnet med en flaske champagne og gratis inngang til museet. Denne skikken pågår fortsatt, og i september 2019 fikk gjest nummer 44 000 siden åpningen den overraskende gaven. Også parkeringsplassen ved museet kan by på opplevelser utenom det vanlige. I den varme årstiden besøkes Z-Museum jevnlig av både norske og utenlandske bil- og motorsykkelklubber. Amcars, eldre sportsbiler eller historiske veteraner bidrar dermed til å å skape et enda større mangfold enn det du finner innenfor museets vegger.

Idyllisk

Treungen ligger idyllisk til ved Nisser, og Z-Museum har en egen rikholdig souvernirbutikk, kafé og postkontor. Kombinert med store uteområder gjør dette et besøk til en opplevelse for hele familien. Museet har en egen hjemmeside, www.z-museum.no der du finner nyttig informasjon om museets åpningstider, samlinger, m.m. For 2020-sesongen åpnes dørene til påske. Vi finner fire gode campingplasser i og rundt Treungen, og med sin lokalisering i hjertet av Telemark er det også mange andre severdigheter i kort kjøreavstand.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.