Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst: Sven Furuly, Foto: Sven Furuly m. flere
Bobil og Caravan magasinet, nr 5 Oktober 2021

Norske turistveier: Der folk fra øst og vest møtes

Tettstedet Geilo har en lang historie som et attraktivt turiststed – både sommer som vinter. Allerede før Bergensbanen åpnet i 1909 var det flere hoteller i drift, og familien Øen kan i dag se tilbake på turisme gjennom hele fire generasjoner.

Destinasjonen Geilo har en egen klang blant turister på reise i Norge året rundt, ikke minst om vinteren når alpinanleggene ligger der med velpreparerte nedfarter og milevis med skiløyper som bringer langrenns-entusiaster opp i høyfjellet. Som en vakker kulisse ligger Hallingskarvet i vest. Bosetning har det vært i Geilo gjennom i uminnelige tider, og en av de viktigste transportveiene mellom Østlandet og Vestlandet kom ned gjennom Uskedalen til Geilo. I sør gikk Nordmannsslepa fra Imingen i Uvdal over til Eidfjord, mens du på den nordlige ruta kan vi finne spor etter slepa og over 20 gravhauger fra vikingtiden. Men det var først etter 1126, da Hallingdal ble tilhørende Stavanger Bispedømme, at ruta over Halne, til Ustaoset og Geilo ble den viktigste leden.

Med jernbanen kom turismen til bygda

Geilo stasjon åpnet i 1907, og det var hele to år før det første toget kunne trafikkere den samlede strekningen fra Kristiania til Bergen. Da hadde rallare og jernbaneingeniører arbeidet med skinnelegging på vestsiden av Hardangervidda i en årrekke, og Geilo Hotell ble etablert allerede i 1890 for å gi husrom til farende folk mellom øst og vest. Den anerkjente lungelegen Ingebret Christian Lund Holm etablerte i 1909 kurstedet Dr. Holms for velstående borgere fra både Kristiania og Bergen, med behov for rehabilitering av lunge og luftveissykdommer, i den rene og helsebringende luften på stedet. Like ved jernbanelinjen, på Magnhildøen et par kilometer øst for Geilo stasjon hadde Ingeborg og Ola Øen satt opp et nytt hus, og så raskt muligheter til å leie ut rom da byfolk fra øst og vest reiste til Geilo for å ha en helsebringende ferie.

Fra utleie av rom til turistsenter

Forholdene var små, og for å gi plass til turistene flyttet ekteparet ut av huset når borgerskapet kom til Geilo i juleferier, vinterferier og til påske. Etter noen års drift ble Dr. Holms gjort om til et hotell, samtidig som ærverdige etablissementer som Ustedalen Hotell  og Øyo Hotell også etablerte seg. Familen Øen bygde senere et hus til, samt noen enkle hytter på det vakre området som lå mellom jernbanen og elven, øst for husklyngene som den gang utgjorde stedets handelssentrum. Rent umiddelbart kan en tenke at beliggenheten var litt usentral, men slik var det ikke. Knivfabrikken Brusletto, samt verktøyfabrikkene Øye og Geilo, var lokalisert i det samme området, og trafikken av handelsreisende var stor. Den gikk ikke mange årene før «Øen» ble et populært overnattingssted.

Teltturistene kommer

Med automobilen kom også de første campingturistene til Hol kommune. Riksvei 7 oppover Hallingdalen forandret karakter fra kjerrevei til bilvei i perioden 1920 til 1930, og selv om vi har historier om den første bilturisten i Norge helt tilbake til 1901, var det først sent i mellomkrigsårene de første organiserte teltplassene ble anlagt. På «Øen» - med det slette og idylliske området langs elven – ble det etablert en teltplass, og dette arealet er fortsatt reservert turister som kommer på sykkel, motorsykkel eller bil og overnatter i telt. Det var imidlertid først etter krigen, og særlig på femtitallet, turismen begynte å ta seg opp. Fortsatt var toget et mye brukt transportmiddel, men både syklende ungdom og bilturister ble mer og mer vanlig. Med andre generasjon vertskap skiftet stedet navn til Øen Camping.

Campingvogner og sanitærbygg

Da salget av privatbiler ble fritt i 1960 startet en epoke der bilferie ble en uhyre populær ferieform i Norge. Samtidig økte interessen for campingvogner, og begrepet «campingplasser» dukket opp i det norske språket for fullt. Fortsatt var det teltene som utgjorde majoriteten, men gode oppstillingsplasser for campingvogner ble også viktig for de besøkende. I dag er det 70 oppstillingsplasser for campingvogner og bobiler, samtidig som både strømstolper og trådløs wifi er blitt et selvfølgelig tilbud til de besøkende. Plassene er fordelt på flere mindre områder, slik at man aldri føler seg på en stor campingplass. Selve sanitærbygget er fra 1970-tallet, men har en rimelig god standard og er utstyrt med alt fra badstue til vaskemaskiner.

Gamle-huset lever fortsatt

Mellom de ulike plassene er det anlagt grupper av hytter i tre ulike størrelser. De største er på 40 m2 og egner seg godt for en hel familie over et lengre tidsrom. Det opprinnelige huset fra rundt 1905 står fortsatt på plassen, og markerer mer enn 110 års drift som overnattingssted. Dette er nå restaurert innvendig, og «Gommohuset» som det blir kalt, er også et av husene som leies ut. Det har plass til 10-11 personer under samme tak, mens det atskillig større og nyere «Bestemorhuset» har sengeplass til 22 personer, en spisestue med langbord til like mange, og stue med flere sittegrupper. En ramme som passer perfekt for en grupper, idrettslag eller et arrangement der flere generasjoner samles. I tillegg har Øen turistsenter også et stort antall topp moderne leiligheter i ulike størrelser, og samlet har anlegget over 220 sengeplasser.

Pulserende liv

I dag er det Ole Anders og Beata som driver de stolte tradisjonene videre. Ikke bare er de stolte av familiebedriften, men også levende opptatt av alt det Geilo har å by på som destinasjon. Inne på området finner vi en flott badekulp i elva og det er to flotte lekeområder for barn, med alt fra trampoline til minigolf. I det moderne og hyggelig innredede resepsjonsbygget er det full matservering om sommeren, og en hyggelig bar med alle rettigheter der gjestene kan møtes. Utenfor døren stopper skibussen om vinteren og sørger for transport til de flotte alpinanleggene i Geilo. Navnet Øen Turistsenter ble etablert av foreldrene til Ole Anders, Gunn Karin og Svein Inge Øen i sin tid, og under deres ledelse ble også Geilo Vandrerhjem en del av anlegget rundt år 2000. Geilo egner seg for besøk året rundt, enten man velger å ligge i campingvogn, bobil eller benytte et av familiens overnattingstilbud. Vertskapet er levende opptatt av å presentere Geilo som destinasjon, og kundepleie er i tillegg et fokusområde. Resultatet er at mange som bare hadde planlagt en rask overnatting ender med både to og tre døgn på dette hyggelige stedet!

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.