Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Grete og Johan Bjarnaberg
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2021

Nye reisemål i naturskjønne omgivelser!

Siden sommeren 2020 har vi snakket om å velge campingplasser som ikke ligger langs våre hovedveier, eller campingplasser som er store og bynære De aller fleste av oss velger nettopp blant disse, hvis vi skal på korte turer for kos og hygge. Dette gjelder selvsagt også undertegnede. Men så forsøkte vi noe annet.

Utfordringen denne gangen er å finne campingplasser og planlegge reisen uten å velge de åpenbare campingplassene. Vi bor på Biri og turen vi planlegger er en rundtur via Fagernes over Tyin til Lærdal, via Sogndal, over Sognefjellet til Lom, deretter over Valdresflya, via Fagernes og tilbake til Biri. De åpenbare valgene for oss ville normalt vært Fagernes Camping, Lærdal Ferie og Fritidspark, Kjørnes Camping i Sogndal eller Nordal Turistsenter i Lom. Disse plassene er det mange som reiser til og ofte er det fullt. Ingen av disse var et alternativ på denne reisen for vi ønsket å reise til andre campingplasser som mest sannsynlig ikke er fulle på denne årstiden.

Nye reisemål, bedre planlegging

Reisen vi legger ut på er vi godt kjent med fra før men nye reisemål og bedre planlegging ga oss mange nye inntrykk og nye opplevelser. Camping Norge har utrolig mye å by på bare man ser etter! Vi valgte å overnatte på en for oss en helt ny campingplass, nemlig Bøflaten Camping i Vang Kommune i enden av Vangsmjøsa.

Naturlig valg

Bøflaten Camping er et naturlig valg for deg som kjører Øst/Vest i Norge. Den ligger idyllisk til tett ved vannet og med fjellene rundt som speiler seg i innsjøen. På solrike dager må dette være helt fantastisk. Veldig trivelig betjening, nyrenoverte sanitæranlegg, nydelig kjøkken, stor lekeplass for barna, kortklipte plener og en flott beliggenhet gjør dette trolig til en av Topp tre Campingplasser for meg i 2021. Ferden videre over Tyin og ned mot Lærdal er utrolig vakker med mye å se på med. Kongevegen som går langs den samme strekningen er en historisk vei og Borgund Stavkirke er et naturlig stoppested for de som velger å kjøre eller gå denne veien. 

Jostedal

Vi kjørte forbi campingene i Lærdal og Sogndal på vår ferd og som antatt var de begge fulle. Vi hadde en annen, mindre, litt avsides plass som vår neste destinasjon, nemlig Jostedal Camping i Jostedalen.  Jostedalen er en dal som går fra Gaupne i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Veien gjennom dalen, Fylkesvei 604 er på mange steder ganske smal og går langs elva Jostedøla og vi følger veien til vi ankommer camping. Veien brukes blant annet av de mange som skal inn til Nigardsbreen.

Sterke naturkrefter

Jostedalen er en vakker dal med utrolig natur formet av sterke naturkrefter både sommer og vinter og elva i dalbunnen tiltrekker seg mye oppmerksomhet og aktivitet. Ikke bare til fiske men også vannaktivitet som Rafting og bading.  Naturen rundt elva varierer veldig, men jo lenger oppover du kommer jo villere og vakrere blir den. Jostedal Camping viste seg å være en utmerket camping, men med nesten ingen gjester. 8-10 enheter var der når vi kom og var en sterk kontrast til de fulle campingene vi hadde kjørt forbi. Her er det vakker natur, en stillhet du bare kan oppleve på slike plasser. Nye topp moderne hytter, topp moderne nyrenoverte toalett og et flott nytt sanitærbygg. Store fellesområder og en plass det er umulig å ikke trives på.

Stillhet og natur

Turstier for den aktive og flotte plener for den som bare vil nyte stillheten og naturen. Vertskapet lever og ånder for campingen og velkomsten er upåklagelig når dere kommer. En liten Jokerbutikk finner du også i nærheten, så påfyll i kjøleskapet behøver du ikke frykte for. Jostedal Camping er en perle og det er for meg en gåte at en så fin camping skal slite med få besøkende fra nordmenn. Med åpne grenser er det flust med utenlandske gjester som besøker Jostedalen og breene i området.

Snøskavler på Sognefjellet

Dagen etterpå reiste vi videre og turen over Sognefjellet er en opplevelse i seg selv. Svingete veier snor seg opp mot Sognefjellet og vel oppe snøskavler på både 3 og 4 meter som skal passeres.  Utsikten over fjellet med både Galdhøpiggen og Glittertind er majestetiske topper verdt en tur i seg selv. Turen videre mot Lom er flott og som antatt var det fullt på Campingen i Lom, men vi fortsatte litt til og tok turen over Valdresflya og stoppet opp på Beitostølen Hytter og Camping. Her var godt om plass og dette er jo en flott og stor campingplass på et område i Eventyrlig utvikling.

Nye bekjentskaper

Vi er midt i en Pandemi og de strengeste Covid19 tiltakene møtte vi her, med munnbind påbud på sanitæranleggene. Vi gjennomførte turen for å teste ut nye campingplasser og nye destinasjoner som gjerne skulle ligge utenfor de store veiene våre og vi ble ikke skuffet. Både Bøflaten og Jostedal Camping var nye bekjentskaper og ingen av de skuffet.  Erfaringen min, og andre jeg har snakket med, er at på de litt mindre plassene er vertskapet om mulig enda mer fornøyd med å få deg som gjest en de som daglig er fylt opp. Standarden er blitt så bra også på de litt mindre plassene at du som gjest ikke mangler noe ved å velge utradisjonelt.

Vi oppfordrer medlemmene i Norsk Bobil og Caravan Club til å velge nye reisemål og besøke campinger litt utenom hovedveiene. Dere vil trolig bli positivt overasket slik vi ble. God tur!!

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.