Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Jostein Djupvik, Reisekomiteen, nestleder NBCC avd Bergen og Hordaland
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2022

Reisekomiteen: Endelig på hjul igjen!

Etter over ett år med pandemi, nedstenging av samfunnet og avlysing av mange planlagte aktiviteter, så vi omsider en mulighet for en tur igjen! NBCC avd Bergen hadde benyttet pandemiperioden til planlegging.

Da samfunnet litt etter litt åpnet igjen valgte vi å gjennomføre den planlagte junituren til Nord-Norge. Senja, Vesterålen og Lofoten med midtnattsol, lange hvite strender, fisk i havet og en fantastisk natur visste vi lå der og ventet på oss. Til sammen 9 bobiler/campingvogner var påmeldt. Vi delte oss i to grupper, hvor gruppe 1 startet en uke tidligere enn gruppe 2. Gruppe 1 kjørte oppom Senja, mens gruppe 2 kjørte direkte til Vesterålen. Gruppene møttes i Harstad og kjørte samlet i Vesterålen og Lofoten. Gruppe 1 brukte ca. 4 uker på turen mens gruppe 2 ca. 3 uker.

Historie fra nær fortid

Turen fra Bergen og nordover var planlagt som rein transport. Et par stopp måtte vi likevel ha, bl.a. tok vi oss tid til å besøke Falstadsenteret og Falstadskogen like sør for Levanger. Besøket gjorde sterkt inntrykk, grusom historie fra nær fortid ble fortalt og vist oss på en måte som gjorde at rygghårene reiste seg på mange av oss. Vi må aldri glemme! Gruppe 1 nådde Senja etter en tur med lange etapper, i fin nordnorsk natur. Og hva gjør det vel om vi er litt slitne når vi har mange og spennende opplevelser foran oss?

Senja i dype åndedrag

Fjordbotn Camping var første stoppested. 2 dager i ro, puste ut, og ikke minst inhalere Senja i dype åndedrag. Værgudene var ikke på vårt lag, men pyttsann, det var plass til oss alle i grillhytta. Med fyr på peisen, nysteikte vafler og kaffe i koppen hadde vi det svært så bra! Senjatrollet måtte vi besøke. Stortrollet var dessverre brent ned! Men trollunga’n var der.

Ersfjordstranda fricamp med det berømte gulltoalettet og en nydelig sandstrand ligger som ei perle med den nifse fjellkjeden ‘Djevelens tanngard’ i bakgrunnen. Kontrastenes land! Folk badet, fisk ble landet, vi bare nøt livet!

Midnattsol

Etter en runde til et par mindre, men severdige bygder på Senja og overnatting på Finnsnes Bobilcamp gikk turen til Camp Solbergfjord på Dyrøya. Dette toppet Senjaturen og vi ble liggende i 3 dager. Et eventyrlig fiske, den stod nærmest i kø og ba om å få bli med oss! Midtnattsol, nydelig utsikt, lite soving og herlig ettersmak av nykokt blodfersk torsk i lag med gode campingvenner! Himmelsk! Harstad neste. Her venter gruppe 2 og vi ble endelig samlet. Byvandring, festspillåpning, grilling og stigegolf. 2 dager gikk så altfor fort.

Videre, videre…

Campere har ofte urolige føtter. Videre, videre. Nå til Bleik på Andøya. En herlig campingplass, vanvittig vakker strand, koselig bygd og sylspisse fjell dannet en flott ramme bak oss. Vaffelkakesteiking i strandkanten. Det var årets lyseste dag. Sola gikk ikke ned, fuglesangen stilnet ikke, folk sluttet ikke å summe, en radio i det fjerne sluttet ikke å synge.  Vanskelig å gå til køys! Bleik leverte!

Med storhavet utenfor

Nyksund neste. Et nedlagt fiskevær med storhavet like rundt neset! I de gamle sjøbuene er det aktivitet om sommeren. Kunstnere. Antikvitetshandlere. Og ikke minst spisesteder. Den vi valgte var full klaff, matopplevelse i gammel innramming, man skal lete lenge etter noe bedre! Dronningruten ender i Nyksund, de sprekeste i turfølget brukte noen timer i fjellene her ute mot Nordishavet før motorene på nytt startet. Det var St. Hansaften, vi kjørte sørover Vesterålen. Et lite stopp i Sortland før vi tok kveld på Melbu bobilcamp i båthavnen. Ikke bål, men alle grillene kom frem. Omkranset av duppende båter og lyden av bølgeskvulp feiret vi St. Hansaften 2021, i ring rundt glødende griller. Dette glemmer vi sent!

Munnbind og håndsprit

Ferge til Fiskebøl. Videre til Henningsvær i Lofoten. Værgudene på motstandernes lag og koronaalarm i bygda. Med munnbind og håndsprit, regnklær og godt mot ble Henningsvær inntatt og beskuet, vi sto ‘an av. I dårlig vær blir man enda mer imponert over at mennesker gjennom mange hundre år har livnært seg og overlevd ute på de ‘ytterste holmer’. Heldige vi som kan krype inn i en varm bil eller vogn, starte opp og kjøre videre.

«Johan Bojer land”

Ny uthavn. Denne gang Utakleiv. Skaperverket og at mennesker klorer seg fast er fremdeles like imponerende. Kanskje vi søringer har for lett for å bli imponert av nordnorsk natur og overlevelsesevne? Nei tror ikke det, det vi ser og opplever er bare fantastisk! Tenk tilbake en del år, mennene rodde fiske, kona og ungeflokken hjemme og stelte kua og sauene, speidet utover et ruskede hav og ventet, og ventet. Alt for mange kom aldri tilbake. Eller tenk på barna som gjerne hadde en skolevei over fjellet, eller langs stupbratte fjellsider med et frådende hav like nedenfor. Spaserturen på den gamle, smale og rasutsatte veien langs havet hvor infoskilt fortalte om ulike ulykker gjorde sterkt inntrykk. Ordene «kampen for tilværelsen», fikk innhold, slik Johan Bojer gjorde i boka «Den siste viking»!

God tid trengs i Lofoten

Ny dag. Lofotr Viking museum, Smeden i Sund, Reine, Anitas Fiskerestaurant på Sakrisøy og Å kan trygt anbefales. Vi hadde det dessverre litt for travelt, så sett av god tid her derom du reiser til Lofoten! Godt både for sjel og mage. Vår destinasjon denne dag var Moskenes Camping, en flott plass med et hyggelig vertskap. Etter planen skulle vi neste dag kjøre til Svolvær og ta ferja ut til Skrova og avslutte den offisielle del av turen der ute. Men med værmeldinger som sa sterk kuling med storm i kastene, valgte vi å ikke reise til Skrova, turen ble derfor avsluttet på Moskenes.

Uten uhell

Etter en kveldssamling med mimring og takk for turen skilte vi lag neste morgen. Noen tok ferja til Bodø, andre kjørte veien innover Lofoten. Via ulike ruter sørover kom alle seg tilbake til Bergen uten uhell av noe slag.  Vi takker for turen og ser fram til neste sommer og nye muligheter!

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.