Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 4 September 2021

«Skuta i åkeren»: Hurtigrutemuseet i Stokmarknes nyåpner

Siden 1999 har hurtigruteskipet «Finnmarken» ligget som et strandet landemerke på tørt land ved havnen i Stokmarknes. Siden 1893 har Hurtigruten vært bindeleddet mellom kystbosettingene langs norskekysten og verden for øvrig. Det nye Hurtigrutemuseet vil fortelle historien for kommende generasjoner.

Gjennom nesten 40 år pløyde MS Finnmarken de 2000 km. med sjøvei fra Bergen til Kirkenes og tilbake. Sommer, høst, vinter og vår. I maksvær og ruskevær. Livslinjen til befolkningen måtte holdes i gang. Det kostet, mange skip har gått ned, mennesker har omkommet. Men hurtigruteskipene har bidratt til at Norge fortsatt har bosetning langs kysten. Det er bakteppet for at MS Finnmarken nå har fått sitt eget hus som skal sikre at både skipet, og historien om Hurtigruten lever videre for kommende generasjoner.

Stort prosjekt

1991 åpnet det første Hurtigrutemuseet på Stokmarknes, og i 2009 ble planene lagt for å bygge inn skipet og laget et historisk kultursenter. 2018 kom finansieringen på plass i en trepartsavtale mellom Hadsel kommune,m Museum Nord og Stiftelsen Norsk Hurtigrutemuseum. Nå er bygget ferdig og klart til å formidle historien om Hurtigruta, skape engasjement rundt naturkreftene og gi innblikk i hvordan Norge som sjøfartsnasjon har utviklet seg. Innimellom blir det arrangert kulturfestivaler og utstillinger.

Arena for kultur og historie

28. august åpnet kulturminsteren denne nye arenaen for kystkultur, samferdsel, fiskeri, bosetting og reiseliv. For turen med Hurtigruta fra Bergen til Kirkenes og tilbake er en av de store, internasjonalt turistattraksjonene som årlig trekker tusenvis av internasjonale turister til Norge. Staten har i sin tid bidratt med 40 millioner, mens kommuner, næringsliv og andre i Nord Norge har bidratt med resten av de 168 millionene som er prislappen på det nye kultursenteret.

Relevante museer

I masterplanene fra 2014 fremgår det at museer skal være relevante, skal skape interesse, øke kunnskap og gi grunnlag for refleksjon. Museum Nord drifter til sammen 21 muser i Ofoten, Lofoten og Vesterålen, og har således bred kompetanse og erfaring for å drifte det nye Hurtigrutemuseet, fremgår det av en pressemelding ved åpningen. Museum Nord blir nå formelt leietaker hos Vernebygg, som eier selve bygget over MS Finnmarken.

Mange besøkende

Det nye museet har plass til mange besøkende, og styret for museet ønsker å skape entusiasme og engasment hos nye grupper av museumsgjester. Besøkende vil derfor få et bredt tilbud av salonger, servering, scenografi, guiding og formidling av kunnskap. Målsettingen er at Hurtigrutemuseet skal bli en sterk merkevare med mange besøkende hvert år fra hele landet. Målgruppene er både kultur- og læringsgjester, hele familien og attraksjonsjegerne, fremgår det av presentasjonen fra museet.

Levende historie

Om bord i MS Finnmarken vil man oppleve et «levende» MS Finnmarken gjennom

lydeffekter og aktiviteter, og hvor man også møter vår besetning og andre passasjerer/

gjester. God atmosfære om bord med matlukt i kafeen, musikk, restaurerte møbler og en godt ivaretatt båt. Historier, høydepunkter, fortellinger og aktiviteter i hele båten. Man trer inn i ulike tidsepoker fra begynnelsen av 1900-tallet i DS Finmarken, til 50-talls kafeen i MS Finnmarken og andre salonger med sterkt 80-talls preg, til en moderne utstilling i en arkitektur fra 2020. En original salong fra den første DS Finnmarken fra 1912 er også på plass. Til sammen vil dette gi besøkende og gjester en En unik opplevelse, noe man aldri glemmer, lover ledelsen for Hurtigrutemuseet.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.