Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 2, april 2016

Sørlandskysten kaller: Campingfylkene i Norge

Fylkene Vestfold, Telemark, Aust og Vest Agder er Ferieområdet med stor F for mange nordmenn. De fleste hus og hytter er for lengst blitt kjøpt opp av folk med solide finanser, så dit er det ikke lett for folk flest å komme. Men campingplassene gir mulighet for de fleste av oss på vanlig lønnsnivå å kunne få naturopplevelser på linje med de velsituerte langs den norske «solkysten».

I Vestfold, ytterst i havgapet mot Rakkebåene finner vi Solplassen og Rakke Camping. Med egen strandlinje og bademuligheter rett utenfor innseilingen til Stavern østfra. Samtidig med kort vei til Stavern sentrum. Langs Kyststien innenfor tar mange syklister seg fram sommerstid forbi blankskurte svaberg og historiske steder. Stavern sentrum syder av liv når Glade Dager arrangeres i nærmere fire uker hver sommer. For eksempel kan man være med Tordenskiolds Soldater med "slaget på Dynekilen", oppleve et eget Vikingmarked, gå i teater for barn og voksne, og kanskje også rekordforsøk for Guiness kan dukke opp. Campingplassene har egne sandstrender med flytebrygger hvor det er mulig å leie sykkelbåter og robåter for å komme seg ut på bøljan blå. Eller gjerne under bølgene også, for dem som vil oppleve skjærgårdshistorie på nært hold.

Skipskirkegård

Rakkebåene er det kjente og fryktede havområdet som strekker seg fra Stavern til Nevlunghavn. Mange båter har gjennom tidene funnet sin siste gravplass der når naturkreftene og stormene markerte sin absolutte styrke over menneskene som utfordret dem. Rakkes skjærgård er derfor i dag et eldorado for både for proffesjonelle og amatørdykkere. Med hele 80 registrerte båtvrak. Innenfor strekker Kyststien seg fra Stavern til Nevlunghavn, en strekning på 33 km med vekslende og rik natur, med variert plante,- og dyreliv. Gående og syklende kan nyte naturopplevelsen som slynger seg gjennom frodig svartskog, over nakne svaberg, grunne viker og forblåste knauser.

Grimstad

Seilskutebyen med de hvite husene er ofte blitt kalt Sørlandets ”smilehull” for solhungrende og ferierende nordmenn. Få steder skinner solen klarere, eller sjøen er blankere, enn i Grimstad en godværsdag. De flotteste stedene i skjærgården i og rundt Grimstad er for lengst privatisert og skjermet til fordel for pengesterke nordmenn som forsøker å stenge allmenheten ute fra sine ferieparadiser. Men fortvil ikke. Som caravanist har man muligheten til å kunne nyte de samme naturherlighetene. For langs Sørlandskysten finnes fortsatt en rekke campingplasser hvor caravanister for et noen hundrelapper i døgnet kan feriere helt i sjøkanten i noen av Norges dyreste strandlinjemetre.

Ved Fjære Kirke

Som for eksempel Marivoll Resort i Grimstad, hvor selv en smal og kronglete adkomstvei ikke hindrer caravanister i å finne frem til idyllen. På de flate engene, hvor oppstillingsplassene er, til knausene ytterst mot havet, ånder hele campingplassen av ro og ferie. Men det var ikke alltid slik. «Ved Fjære Kirke jeg så en grav, den var sunken og lav og lå på en værhård plett» heter det i diktet om Terje Vigen, som skal ha levd for et par århundre siden da en tønne bygg i robåt fra Danmark utgjorde forskjellen på liv eller død for hans lille familie. De lærde strides fortsatt om Terje Vigen var utslag av Ibsens dikterfantasi eller en virkelig person. De som besøker Fjære Kirke, finner monumentet over Terje Vigen. Kanskje det er reist som hyllest til de mange som i trengselårene for Norge kjempet for livet mot naturkreftene og tapte mot det urolige vær, som det heter i diktet. I dag er campingplassene ”smilehull” for caravanfolket langs sørlandskysten.

Kulturopplevelse

Litt lenger mot vest, en liten avstikker fra den nye veien, ligger Nørholm. I sin tid bygget og eiet av forfatteren av «Sult», «Markens Grøde» og på «Gjengrodde stier». Knut Hamsun var en av Norges største forfattere, til tross for at han lot seg forlede under en annen trengseltid og gikk mot sine landsmenn og støttet de tyske okkupantene. Her, rundt Nørholm, rett vest for Grimstad, er det mange gjengrodde stier å utforske for de som tar seg tid til en liten pause i landeveiens jag. For Hamsum bygget et nett av driftsveier rund Nørholm for å kunne dyrke jorden slik som Isak Sellanrå i Markens Grøde som han utgav i 1917.

Lillesand

er en annen av feriebyene på Sørlandet. Velkjent og mye omtalt med sine hvite skipperhus fra tiden da den norske sjømann var et hardbarket folkeferd og de hvite seil vår ære og vår makt brakte. Mye er som det var, men havnesjauerne er nå erstattet av en stor oppstillingsplass hvor bobiler og campingvogner kan overnatte eller parkere for noen timer.

Litt vest for Grimstad går en liten og smal bro med hele 19 meters seilingshøyde over Blindleia til Justøya. Sundet er vanligvis nokså tettpakket med båter i de øvre prisklassene, og hyttene ligger tett i tett. I Blindleia holder det ikke lenger med å bla opp et par millioner for å skaffe seg ett av de idylliske småhusene som ligger i sjøkanten. Prisene begynner gjerne på flere titalls millioner, så dette er absolutt ”reserverte” feriesteder. Men campingplassene på Justøya og i Lillesand gir fortsatt mulighet for folk flest å nyte naturperlene på Sørlandet. For eksempel Tingsaker Familiecamping et par hundre meter øst av selve bykjernen i Lillesand, kloss i vannkanten og med en flott badestrand.

Brekkestø

Ytterst på Justøya ligger Brekkestø, et lite tettsted hvor lite har endret seg de siste 200 årene. Smauene er smale og gresskledte, ”hovedgata” er smal og kronglete, men nedenfor åpner småbyen seg mot havet som bare Sørlandet kan oppvise. Den gangen de hvite seil hersket over havene, var Brekkestø den mest brukte vinterhavna på Sørlandet. Skip fra mange europeiske land kastet anker og ble gjerne liggende flere måneder mens de ventet på godt vær og passende vind, før de kunne fortsette sin reise. En gang for halvannet århundre siden var det så mange seilskuter i havna at det er påstått at man kunne gå tørskodd fra skip til skip tvers over havna. For beboerne i Brekkestø utgjorde skipstrafikken rike muliggheter til å drive forretninger, vertshus, verksteder og en tollstasjon. I dag fremstår Brekkestø som den perfekte sommeridyllen med hvitmalte sørlandshus, rosehager, kunsthåndverksbutikk og en dagligvarebutikk som sommerturistene benytter seg av. Dessverre også med mange ”privat parkering” skilt.

I verdens søkelys

Søgne ligger et kvarters biltur vest for Kristiansand, var noen hektiske uker i verdenspressens søkelys da Anne Marie Rasmussen for et drøyt halvt århundre år siden giftet seg med en Rockefeller. Tettstedet har også mye annet å by på, for dem som tar en liten avstikker fra E-39. Søgne skryter av å ha flest soldager i Norge i juni, om man da skal tro kåringer i VG. For caravanister byr Søgne på Åros Feriesenter. Upretensiøst skjult fra veien bak et plankegjerde, åpner det seg en førsteklasses campingplass med 200 plasser og oppvarmet, saltvanns svømmebasseng. For de mer hardbalne byr stedet på en lang og flott sandstrand med gode bademuligheter. Like bortenfor kan man også fiske fra svabergene, noe som er en spennende opplevelse i juni når makrellen søker inn mot kysten.

Ny Hellesund

Men det er først og fremst utenfor kyststripen Søgne byr på naturopplevelser som få andre steder. Dit kommer man bare med båt, men det er mulig å få leid. Og da kan man sette turen ut mot Ny Hellesund, hvor blant andre Wilhelm Krag i sin tid hadde sitt sommerhjem. Gjennom sitt forfatterskap og diktning, eksempelvis i bøkene «Holmerne de graa», «Vandringsmand», «Fra det blaa Bryggerhus» og «Hos Maarten og Silius» satte han Sørlandet på kartet og skapte et bilde av «det blide Sørland» som har holdt seg til våre dager. Men lenge før ham kom våre forfedre dit. Faktisk for syv millennium siden, hevder historikerne, som har funnet bosteder en rekke steder på småøyene utenfor Søgne. Etter hvert ble stedet et sentrum for skipstrafikken langs kysten. Noen søkte nødhavn, andre ventet på los eller på bedre vind. Til tider var det mye folk samlet i lagunen innenfor Olavssundet, og da ble det etter hvert både gjestgiveri, losstasjon, tollstasjon, skole, butikker og postkontor.

Historiske minnesmerker.

I dag er det meste av dette historie, men husene ligger igjen. De fleste som sommerferieboliger og med lemmer for vinduene vinterstid. Stedene går vinterstig igjen som rene spøkelsesbyer der det om sommeren er yrende folkeliv og båttrafikk. For eksempel Olavssundet, hvor kongelige monogrammer meislet i fjellveggen forteller om celebre besøk i farne tider. På øya ytterst mot havet ligger et gammelt nedlagt kystfort som våre okkupanter lenger sørfra anla i årene 1940 -45. Kanonene skulle sperre av Høllefjorden mot alliert invasjon og beskytte vestre innseiling til Kristiansand sammen med fortene på Odderøya. Beliggenheten gjorde at fortet gikk under navnet ”Lille Gibraltar” med sine kanoner, bombekastere, mitraljøser og maskingeværer. På toppen av øya er det bygget to hvitmalte varder, som også inngår i kommunevåpenet til Søgne.

Sørlandsarkitektur

Lenger inn mot selve Søgne finner vi Høllen med sin karakteristiske sørlandsarkitektur: Hvitmalte småhus, trange gater og idylliske hager. Helt ute langs selve kysten går også riksveien med turstier, badeplasser og egen stor friluftspark. Søgne med omland er derfor ett av de mange stedene langs kysten fra Vestfold til Rogaland hvor reisende caravanister kan stanse for noen dager og få med seg en rekke naturopplevelser og gjerne litt historie med det samme.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.