Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: ARNE LUNDE
Bobil og Caravan magasinet, nr 3. juni 2014

Vidåpent og stupbratt

Stavangerregionen med sine 300.000 innbyggere er Norges tredje største byregion. Til regionen regnes, foruten Stavanger by, også Sandnes og Jæren. Tar vi med alt dette, blir det et svært så mangefasettert opplevelseskart som tegnes.

Jærens flate landskap og endeløse sandstrender står i voldsom kontrast til Lysefjordens stupbratte fjellsider som når opp i 1000 meters høyde med Preikestolen og Kjerag som de mest kjente turistmål. Begge deler kan oppleves innen få timer med utgangspunkt i Stavanger. Fra Vågen, byens pulserende sentrum, går det en jevn strøm av sightseeingbåter inn i Lysefjorden og ut til blomsterøya Flor & Fjære om sommeren. Velger du bil og kjører sørover er det bare snakk om minutter før du befinner du deg på det jærske bondeland hvor gressende kuer og ange av nyslått høy dominerer.

Værhardt

Nordsjøvegen, som strekker seg fra Kristiansand til Karmøy, går langsmed Jærens værharde kyststripe og er langt å foretrekke fremfor Europaveien lenger inne i landet om det er naturopplevelser som er viktig. Strekningen fra Ogna til Bore, en strekning på drøye fire mil, er blitt Nasjonal Turistveg og har en rekke attraksjoner å by på. Fyrene har spilt en viktig rolle på Jæren, og langs turistvegen er det en rekke fyr som er åpne for publikum. Obrestad og Kvassheim hører med blant de mest kjente. Ute i havet troner Feistein fyr, godt synlig fra store deler av Nord-Jæren.

Lange sandsstrender

På Jæren finner du Norges lengste strender. De er godt besøkt, ikke bare av solhungrige og badeglade om sommeren, men hele året av turglade mennesker, samt av surfere og kitere. Derfor er det ikke uvanlig å oppleve velfylte P-plasser i tilknytning til strendene, også vinterstid. Snø legger seg sjelden så langt ut mot Nordsjøen, så alt ligger til rette for fottur også i desember og januar. Og når sant skal sies; badetemperaturen blir sjelden veldig høy på disse kanter, selv i juli og august.

Naturopplevelser

Om det er fjellet som lokker, så kan Jæren ha noe å by på der også. Høg-Jæren reiser seg bare noen kilometer inn fra strendene ved Nordsjøen, og en rekke merka turstier innbyr til vandring i vidåpne landskap. Om ikke det er veldig høyt over havet, får man likevel høyfjellsfølelse fordi det ikke vokser trær naturlig i det værharde landskapet.

Campingfolket velkommen

Stavangerregionen kan by på en rekke campingplasser, mange med nærhet til sjøen og tilsynelatende endeløse sandstrender. For de urbane er det Stavanger camping Mosvangen og Sandnes hytter og camping i Vølstadskogen som gjelder. Det er kun en NCC Topp Camping i regionen, nemlig Brusand Camping. Den er til gjengjeld kåret til årets topp camping i 2012 og er svært populær både blant fastliggere og for farende folk. «Brusand holder stilen» var tittelen på en reportasje iCaravan nr4/2013 og der bekreftes det positive inntrykket. Ekteparet Kari og Sigmund Qvalbein driver plassen og har grunn til å være stolte over hva det har utviklet fra 1990 og frem til i dag.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.