Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1. februar 2015

Brødrene Grimms verden: En eventyrlig reise

Fra Bremen i nord til Hannay utenfor Frankfurt i sør, slynger den seg. Eventyrveien i Tyskland som gjennom 600 kilometre binder sammen landsbyer, bygder og steder hvor Brødrene Grimm levde og arbeidet for et par århundre siden da de samlet eventyr og legender som er blitt klassikere over hele Europa. Som for eksempel Rottefangeren fra Hameln.

De fleste har hørt historien som angivelig utspilte seg i år 1284 i byen Hameln som mer eller mindre var invadert av rotter. Hele byen fortvilet, helt til en mann som hevdet han var rottefanger, tilbød sine tjenester. Rottefangeren tok fram fløyten sin, og spilte slik at rottene fulgte etter ham ned til elven Weser, hvor alle rottene druknet. Men rottefangeren fikk ikke betalt som lovet, og forlot byen. Noen dager senere kom han tilbake og spilte på fløyten sin. Denne gangen var det byens barn som dansende fulgte ham gjennom gatene til en grotte utenfor byen, der alle barna forsvant.

Går man gatelangs i Hameln i dag, er et utall plaketter med relieff av en rotte nedfelt i gatedekket på veien de gikk mot elven Weser for 730 år siden.

Eventyrsamlere

Liksom Asbjørnsen og Moe i Norge, samlet brødrene Jacob og Wilhelm Grimm eventyr og legender som levde på folkemunne. De bokstavelig talt «arbeidet» seg gjennom Tyskland fra Bremen i nord til Hanau i sør. I 1812-1815 kom så verkene med eventyrene ut, og er oversatt til en rekke språk. I Norge gav de inspirasjon til Asbjørnsen og Moe, som samlet norske folkeeventyr.

De tyske eventyrsamlerne har imidlertid fått et gedigent minnesmerke: Eventyrveien som siden 1975 knytter sammen mer enn 60 byer, kommuner og distrikter som alle deltar i å gjøre reisen på veien til en eventyrlig opplevelse for turister fra inn- og utland.

Opplevelser i kø

Langs Eventyrveien står opplevelser i kø. Landsbyer som Hanau, Marburg, Göttingen og Hameln er i seg selv arkitektoniske perler med byggekunst fra middelalderen. En rekke slott og borger ligger langs veien og bidrar til trolsk stemning, for eksempel Hämelenschenburg en liten svipptur unna selve hovedveien.

De respektive eventyrfigurene har fått sine egne «hjemsteder». Lille Rødhette hører «hjemme» i Schwalm regionen. Tornerose som sov i hundre år i borgen Sababurg. «Baron von Münchausen» i Bodenwerder, Max og Moritz i Ebergötzen, og til sist rottefangeren i Hameln.

Langs veien er det årlige arrangementer for disse eventyrfigurene, som i Bad Öyehhausen, Steinau og Bad Sooden-Allendorf, for ikke å snakke om selve eventyrfestivalen i Hanau. Slik kan en reise langs Eventyrveien også bli en reise i Eventyrenes Verden.

Tidskapselen Hameln

Hameln er som en tidskapsel hvor middelalderinnbyggeren ville kunne nikke gjenkjennende til bygninger og gateanlegg. I gatene står skulpturer og statuer av begivenheter og mennesker, og ser man ned, oppdager man rottene som minnes med relieff på nedfelte plaketter i gatesteinene. Ned mot elva Weser (som leverte navnet Weserübung til invasjonen i Norge 9. april 1940) ligger et stort rottefangersenter med museer, festsaler, restauranter og kulturinnslag. I gatene er det friluftsteatre, dukkeshow og spesielle historiefortellinger hvor dagens unge i tidsriktige drakter fremstiller legendariske eventyrfigurer. Et besøk i Hameln er derfor som å gå inn i en tidskapsel som bringer en hundrevis av år tilbake i historien.

Vakkert landskap

Eventyrveien bringer de reisende gjennom noen av Tysklands vakreste landskap til forskjell fra motorveienes øredøvende mas og jag. Her er det mulig å oppleve kultur og historie, besøke middelalderbyer med borger, festninger, museum og kunstgallerier, en blanding av tradisjonelt landsbyliv, urban atmosfære og lokal folklore. Og plutselig langs veien dukker det opp et fergeleie med en ferge som tar en bil om gangen for overfarten til et nytt slott. Men først når mannskapet er ferdige med lunsjen... Tid er stikkordet for å reise Eventyrveien, tid til å la seg begeistre av fortidens eventyrkultur satt inn i dagens moderne ramme.


La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.