Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 3. juni 2017

Camping i Europa

Campingferie har hatt en enorm økning de siste tiårene. Campingbransjen i Norge alene kan notere seg for det største antall overnattingsdøgn innen turistnæringen. Antallet solgte bobiler har satt nye rekorder og utgjør nå ca. 45.000 registrerte i Norge. Samtidig har antallet campingvogner aldri vært større, rundt 220.000. Vi har sett nærmere på camping i Norge og resten av Europa.

Campere kan stort sett inndeles i to hovedgrupper, som alle driver camping: De som er såkalte fastliggere på samme sted år etter år, og de som reiser både i nabolaget og til mer fjerne reisemål. Første grupper utgjør langt de fleste. De har campingvogn som ligger på fast plass, gjerne med utbygg som termotelt, terrasseplattinger, blomsterbed og omtrent det som finnes av utstyr for å gjøre campinglivet mest mulig behagelig. En større del av denne gruppen camper også om vinteren, og stadig flere campingplasser holder åpent hele året. Her finner vi hele aldersspekteret, fra barnefamilier til pensjonister.

Hyttealternativ

De fleste campingvogneiere foretrekker å være fastliggere og bruker campingvogna med tilbehør som alternativ til hytte. Mange campingplasser har praktfull beliggenhet, gjerne i nærheten av sjø, elver eller vann på praktfulle tomter som kan konkurrere med de mest eksklusive hyttefelter. Her møter folk hverandre og blir kjent, hjelper hverandre og er sammen om ulike aktiviteter. Barn finner alltid noen å leke med og knytter vennskap, som gjerne kan vare inn i voksenlivet. Vi skal ikke påberope oss statistikk, men vi har hørt mange historier om vennskap som har blitt ekteskap, og deretter en ny generasjon som overtar.

Reisecamping

Den andre gruppen er de som reiser med campingvogn eller bobil for å oppleve nye steder og mennesker. Det er ikke uvanlig å finne norskregistrerte bobiler i Spania, Italia, Frankrike, Kroatia og ellers over det meste av Europa. Campingvognbrukere reiser gjerne mest i Norge og Sverige, og en del til Danmark og Tyskland. Campere fra Nord Norge forteller om flotte feriereiser til Bottenviken og Finland. Moderne campingvogner har fått mye sikkerhetsutstyr og gode kjøreegenskaper. Fordelen er at man kan reise til et sted, parkere vogna på en plass og deretter ha bil til utforskning av nabolaget. Komfort og brukervennlighet holder i dag høy standard.

Uavhengighet

Bobilbrukerne kan reise fra sted til sted og slå leir nærmest der det passer. I Norge og Sverige gjelder allemannsretten, og det er dermed lov å bruke naturen forholdsvis fritt, så lenge man tar hensyn til miljø og innmark. I andre land finnes mange såkalte «stellplasser» hvor både bobiler og i noen grad campingvogner, kan overnatte, gjerne mot en liten avgift. Ellers er det gjerne kort avstand mellom campingplasser av god standard. Bobilbrukere er ellers meget flinke til å gjøre avtaler med hverandre om å møtes på bestemte steder, enten gjennom organiserte treff, eller mer på personlig basis.

Aktuelle reisemål 2017

BoCM har sett nærmere på ferietrendene vi kan forvente i 2017. Norge og Sverige ser fortsatt ut til å være hovedreisemålet for campere, enten de har bobil eller campingvogn. Men noe er i ferd med å skje. Lengre ferie gjør at langt flere enn tidligere reiser langt. Medlemmer av Norsk Bobil og Caravan Club har gode rabatter på fergereiser til Danmark og Tyskland. Det har vært en kraftig økning av norske campere som ferierer i Danmark og Tyskland. Reiseselskaper og turistbyråer melder også om at Vest Balkan i år ser ut til å være et meget aktuelt reisemål.

Luther jubileum

Tysklands Reisebyrå i Norge melder at over 80 millioner overnattinger av internasjonale gjester i Tyskland i 2017, ny rekord for syvende år på rad. Tyskland feirer i år 500 år siden reformasjonen med et omfattende reiseopplegg som heter «I Luthers fotspor». Til sammen 8 reiseruter som knytter sammen byer hvor Luther har hatt en virksomhet er satt opp. Blant annet fra Berlin til Magdeburg via Wittenberg, Torgau, Eisleben og Halle. Alle praktfulle tyske middelalderbyer. Luther reiseruter har fått egen skilting med Lutherweg på grønn plate. Til sammen omfatter Luther-reisene mer enn 2000 km. fordelt på Sachsen, Hessen og Bayern. Underveis er det en rekke begivenheter hvor man kan delta i alt fra lysnetter, spesielle kirkemarkeringer til en vennskapsfestival. Mer om dette er å finne på www.germany.travel . Spesielle tilbud til reiseturister finnes også på www.germanytravel/top100.

Vest Balkan

Reiser til Slovenia, Kroatia og Bosnia har i år kommet langt opp på listene. Det har noe å gjøre med at disse landene nå litt humoristisk omtales som «det rolige hjørnet av Europa». Dette fordi disse landene i stor grad har unngått migrasjonsproblemene og internasjonal terrorisme, som har berørt de fleste andre land i Europa. Kroatia «omslynger» for øvrig Bosnia, og dermed er det gode muligheter til rundturer. Kroatisk Reisebyrå forteller at i 2016 var det hele 150.147 nordmenn som til sammen stor for 964.756 overnattinger i Kroatia, hvilket er en økning på 19% fra 2015. På Istria halvøya, lengst nordvest, ligger campingplasser på rekke og rad mellom øvrige turistperler som middelalderbyer. Det samme gjelder også lenger sørover langs kysten. Derfra er det mulighet å reise gjennom Bosnia til Sarajevo, som har en av Europas flotteste badeanlegg rett ved campingplassen, og videre til nordøstre del av Kroatia, hvor motorveier går enten via Zagreb eller Ungarn hjemover. Mer om Kroatia på: www.croatia.hr

Reisetips

I Tyskland kreves miljøoblater for å kjøre inn i de fleste bysentra og noen andre miljøvernsoner. Grønne oblater gjelder, kravet for å få dem er minimum Euro4 motor. Oblatene kan fås kjøpt hos DEKRA og av de fleste bilforretninger mot framleggelse av bildokumenter. Prisen er 5 Euro. Østerrike og Slovenia krever kjøp av vignetter som festes på innsiden av frontruten. Vignettene koster fra 8 til 15 Euro for 10 dager, og kan også kjøpes på grensenære bensinstasjoner i Tyskland. I Kroatia og Bosnia trekker man lapp ved innkjøring, og betaler ved utkjøring av motorveien.

Fartsgrenser håndheves meget strengt i Slovenia, Kroatia og Bosnia, fartskontroller med radar og laser er hyppige. I Bosnia gjerne omtrent hver 20. km.

Sikkerheten er god, mange mener bedre enn i enkelte andre Europeisk land, det er meget få tyveriangrep mot turister. Men her som ellers gjelder regelen om å «bruke hodet».

Slovenia har Euro. Kroatia har Kune, hvor 1 Kune = ca. NOK 1,20. Bosnia har BAM (Konvertible Mark) hvor 1 = ca. NOK 4,65.

Campingplasser er det mange av, men det er varslet at i år fylles de opp tidlig. Bruk campingplassoversikten i denne utgaven, ellers er det mye å finne på www.camping-adriatic.com . I Bosnia er det bra campingplasser ved Mostar, Jablanica og Sarajevo, ellers er det muligheter for å overnatte i tilknytning til små moteller og hoteller. De fleste yngre i begge landene forstår og snakker engelsk.

God og trygg ferie. 

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.