Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2022

Etter corona-pandemien: Campingplassene på Istria rustes opp

Istria-halvøya i Kroatia har vokst fram til å bli en av de største campingplassområdene i Europa. Sol, varme, klart vann, svaberg og campingtilbud av høy standard trekker mange titusen campere fra hele Europa. Året 2020 var preget av corona-pandemien, og store deler av Europa var stengt for reisende. Men den ufrivillige «pausen» ble benyttet til å ruste opp campingplassene til enda høyere kvalitetsnivåer.

En gang italiensk, nå kroatisk halvøy, Istria strekker seg ut fra det nordvestre Balkan i Adriaterhavet mellom Triestebukten og Kvarnerbukten ved Rijeka i Kroatia, og har historie som strekker seg tilbake til før-romersk tid. Under romertiden var Istria rekreasjonsområde for romerske keisere, med store badeanlegg i en rekke byer og på øygruppen Brioni. Noe det romerske collosesumet i Pula forteller om. Istria har vært underlagt Bysants, Venezia, Aquileia, fra 1500-tallet delvis under Det tysk-romerske rike og siden Østerrike-Ungarn fram til 1918. Da kom hele Istria under Italia, inntil det i 1945 gikk inn i Jugoslavia. Etter uavhengighetskrigen på Balkan på 1990-tallet, har Kroatia bygget opp en betydelig turistindustri. På Istria ligger campingplassene tett i tett langs det azurblå Adriaterhavet hvor sola nesten alltid skinner.

Familiecamping

En av de største aktørene i campingbransjen, Camping Adriatic by Valamar, har nærmest spesialisert seg på barnefamilier. Gjennom de siste årene har de investert betydelig i fasiliteter som tilgodeser både barna og deres foreldre. Istra Premium Camping Istra ble nyåpnet i 2019, etter en solid ombygging og oppgradering. Nå er to andre plasser, Jezevac Premium Camping Resort på Krk og Padova Camping Resort på Rab, oppgradert tilsvarende. Men hovedtyngden er fortsatt på Istria, hvor Lanterna og Istra Premium konkurrerer om hvilken som har det beste tilbudet.

Luksusplasser

Godt tilrettelagte oppstillingsplasser med strøm, vann og avløp, langt unna de potetjordene mange norske campere har opplevd, bidrar til å gi camping på Istria et luksuspreg. Servicebyggene er mange og holder høy standard. Og skulle det bli for langt å dra campingvogna helt fra Norge, kan man leie topp moderne campinghytter.  Disse campinghyttene, eller såkalte «mobile homes» som det heter på godt «nynorsk», er store og romslige og de fleste er plassert slik at de har en flott utsikt over sjø og strand. Det hele knyttet sammen med asfaltert småveier hvor fartsgrensen er 10 km.t.

Yrende badeliv

Strandlivet med bading er nok mest ettertraktet, og de fleste besøker en av de mange badeplassene i løpet av dagen. Eller de koser seg under solskydd rundt vogner og bobiler. Men for de miste er det bygget ut egne tilbud. Store badeparker spesialtilpasset barn fra 3 år og oppover, med sklier, plaskebassenger, fossefall og lekeapparater, trekker til seg barn i alle aldre. Det hele overvåkes av servicefolk for å holde høy sikkerhet og unngå ulykker av noe slag. Tilsvarende lekeapparater finnes også i sjøen. Det hele er at både barn, foreldre og voksne skal kose seg og ha det hyggelig sammen.

Velvære og underholdning

For velvære og trening er det egne avdelinger som sørger for massasje, sauna og jacuzzi. En rekke idrettsarenaer for tennis, volleyball, fotball og jogging ligger rundt på området. Arrangementer som tennis, minigolf og en rekke treningsmuligheter, blir flittig benyttet, selv om temperaturen sommerstid jevnt over ligger på oversiden av 30 tallet. Sykkelutleie for turer både innenfor og utenfor campingplassgjerdet finnes også. Innimellom ligger såkalte romantiske møtesteder, eller egne paviljonger med gardiner, hvor par og familier kan møtes i fred og ro og nyte natur og stillhet. 

Spesialtilbud for barn

I selve servicebygget med resepsjon, er det også et stort aktivitetssenter for barn. Der finnes leker, byggeklosser, og det meste et barn kan ønske seg av duppeditter. Det hele overvåkes av barnepassere, slik at mor og far kan få litt kvalitetstid for seg selv, om de skulle ønske det. Det nyeste er at det nå arrangeres særlige ekskursjoner, hvor barn kan være med på en «læringsutflukt» som går gjennom spesielle løyper rundt inne på området, På hvert sted fortelles en liten historie, og det understrekes med tablåer som skal stimulere interessen. Konseptet er at man på en god campingferie ikke bare skal ligge på stranda og slikke sol, men få med seg opplevelser som deltakerne tar med seg videre.

Underholdningssenter

Midt inne på campingområdene er det for øvrig lagt opp større underholdningssentre. Der arrangeres det konserter, spill, og leker for barn. Skulle man bli sulten, er det et utall kaffebarer og kafeteria som varter opp med både internasjonal og kortreist nasjonale matbiter. Restauranter err det mange av, fra små med enkel servering til store gourmetrestauranter med vinkart som ikke ville gjort skam på en Michelin-stjerne eller to. Hver morgen dufter for øvrig plassen av nystekte brød og rundstykker som blir solgt fra de mange små buene rundt om på plassen. Det hele er rent og ryddig, ikke så mye som en ispinne er å se langs veier og stier. Kort sagt, det hele er lagt til rette for å nyte ferie og fritid – i ordets rette forstand.

«Stay in nature»

Nytt til neste år er en enda tettere tilknytning til naturen. Ifølge Camping Adriatic by Valamar betyr det «oaser av grønt og blått for en bekymringsløs ferie». Det skal bli mer plass, mer oppmerksomhet og enda mer sikkerhet for hver enkelt gjest. Kapasiteten på bassenger, sanitæranlegg, Maro Clubs (for barna) og andre fasiliteter skal økes. I restaurantene vil det nå være familiebordplasser tilgjengelig slik at alle i familien kan slappe av og kose seg, fremgår. I tillegg skal campingplassene varte opp med et omfattende program med nye helse, sikkerhets-, og miljøstandarder med avanserte rengjøringsprosedyrer for effektivt å forbedre hygienestandardene. Dette omfatter også den generelle sikkerheten til lekeplasser, svømmebassenger og andre fasiliteter.  En egen Helse&Sikkerhets manager vil være tilgjengelig 24/7 for eventuell helsehjelp under hele oppholdet for gjestene

Strand- og alpinferie

Utgangspunktet er at den beste måte å lade batteriene på, er å bo ved sjøen og nyte sol og natur. Dette utvides nå til også å gjelde vintersesongen fra 1. oktober til 31. mars, hvor campingplassene vanligvis har vært stengt. Et måneds opphold vil koste rundt 5500 kroner. Det er også en mulighet å bestille helårsplass for campingvogner. Da blir vogna lagret på et avstengt og bevoktet område like utenfor selve campingplassen. På avtalt dato hentes vogna og kjøres på plass på valgt oppstillingsplass, og kjøres tilbake til oppbevaring når ferietiden er slutt.

Standardiserte tilbud

Det legges nå opp til standardiserte tilbud og fasiliteter ved de plassene som inngår i kjeden. Med denne satsingen vil campinglivet løftes ytterligere på kvalitetsstigen. Ikke minst gjelder det camping som familieaktivitet, hvor også de minste vil få tilbud tilpasset deres alder.

Hvordan komme til Istria

Fra Tyskland, fører 3 hovedveier til Istria:

  • En går via München og Innsbruck over Brennerpasser til Venezia, videre til Trieste og deretter gjennom Slovenia til Istria.
  • Den andre går fra München via Salzburg og Karawanken-tunnelen til Villach i Østerrike og derfra videre til Ljubljana (hovedstaden i Slovenia) og rett ned til Trieste og videre til Istria. God overnattingsplass: Bled i Slovenia, som er verdt et besøk i seg selv.
  • Den tredje går fra Regensburg i Tyskland, via Passau til Linz i Østerrike, og derfra via Graz og Maribor til Zagreb (hovedstaden i Kroatia) og videre via Rijeka til Istria. Denne gir færrest grensepasseringer, som sommerstid fort kan ta lang tid.

Dette er motorveier av høy standard. Kortest er via Salzburg og Ljubljana. Østerrike og Slovenia har motorveiavgifter i form av vignett. Er bobilen over 3500 kg må du ha egen «autopass»-boks i begge land. I Kroatia tas bompenger på «gamlemåten» ved betjente bomstasjoner. Øvrige veier er også av god standard. Reisetid fra Kiel eller Rostock: Ca to dager.

 

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.