Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen
Bobil og Caravan magasinet, nr 2 Mars 2020

Europa rundt i bobil et helt år - del 10

Tone og Finn Bjurvoll Hansen har tilbrakt et helt år i bobil. Turen har gått over hele Europa, og i hver utgave av Bobil og Caravan Magasinet forteller de om sine opplevelser. Her fortsetter historien fra Italia i en førjulstid

Nord-Italia i førjulstiden

Sicilia var en fin bobilopplevelse, men nå var det på tide å komme oss over til fastlandet igjen. Vi dro tilbake samme veien som vi kom, fergen over Messinatredet til den lille byen Scilla. Her tok vi inn på samme bobilparkering vi sto på sist, og hvor vi planla den videre ferden. Vi bestemte oss ganske kjapt for å kjøre over til østkysten av Italia for å følge denne nordover. Det finnes mange interessante steder å besøke langs denne ruten. Turen fra øst til vestkysten er bare 40 mil, så vi tok den i et jafs. Målet var byen Alberobello som er kjent for sine helt spesielle «trullihus».  Vi plukket oss ut en fin bobilparkering i sentrum, så den er relativt sentral. Bobilparkeringen har store fine pitcher omgitt av oliventrær, riktig så koselig.

Juleåpning

Alberobello er en liten koselig by som er delt i to av en hovedgate med torg og butikker. Et yrende liv nå før jul med forberedelser til juleåpning av byen. Det er nesten litt som det var i Norge i gamledager. En offisiell åpning av julen, julegatene tennes, butikken viser frem juleutstillingene, og det er anlagt en liten skøytebane. Her er det hyggelig å rusle rundt å ta inn den gode atmosfæren, og kanskje sette seg ned i solen på en eller annen uterestaurant for en god lunsj.

Gammel byggeskikk

De spesielle Trullihusene er er en gammel byggeskikk som Pugliaregionen er kjent for: Små runde hus laget av stein med konet tak. I Alberobello er det en hel bydel med slike Trullis og en vandring i de smale gatene blant disse rare bygningene er både interessant og spennende. Mange av Trullihusene bygget om til restauranter og butikker, men det var faktisk overraskende mange som også har disse rare husene som bolig.

Byperle

Etter å ha sett oss mette på det som var å se i Alberobello var det på tide å få opp støttebena for å rulle videre. Neste mål på turen nordover var den lille byen Lesina. Vi hadde egentlig ikke sett så mye på hva som ville møte oss i Lesina. Når vi kjørte inn i byen var den tilsynelatende ganske lik mange av de andre byene vi har vært i på vår tur her i Italia. Etter å ha parkert bobilen litt i utkanten av selve sentrum var det på tide å ta byen i litt nærmere øyensyn. Det skulle vise seg at Lesina var litt av en perle. Byen ligger ut mot en lagune/innsjø. En flott strand – eller kanskje mer en lagunepromenade - var perfekt for en rusletur. Langs hele denne promenaden er det brygger og landingsplasser for disse spesielle flatbunnede båtene som brukes på innsjøen.

Lago Di Lesina

Lago di Lesina er Italias niende største innsjø, og den nest største i Sør-Italia. Den er adskilt fra Adriaterhavet med en slags sandvoll. På sandvollen vokser det trær som gir god «binding». To kanaler, Acquarotta and Schiapparo forbinder Adriaterhavet utenfor med innsjøen, og fiskerne bruker et slags ledesystem for å få saltvannsfisk inn i store ruser. Lago di Lesina er ikke dyp, på det dypeste er den bare 1,7 meter. Gjennomsnittsdybde er bare 70 cm, noe som gjør det vanskelig med f.eks. stangfiske. Derfor ledes fisken inn i disse «gangene» som igjen fører inn i de store rusene. Et sinnrikt og morsomt system. Fiske her i Lago di Lesina er i hovedsak rettet mot Ål. Den grunne innsjøen er altså årsaken til at disse lange smale flatbunnede båtene brukes.

Den blå lagune i Pedaso

Vi ble bare en natt i Lesina før vi kjørte videre i retning Pedaso. Her hadde vi funnet en campingplass som het Lago Azzuro, altså den blå lagune.Dette hørtes jo spennende ut, og etter opplevelsen vi hadde med lagunen i Lesina hadde vi også litt forventninger. Pedaso ligger 2,5 timers kjøretur fra Lesina, og vi rullet inn på campingen ganske tidlig. Lago Azzuro ligger et stykke utenfor sentrum, så noe byvandring er det ikke snakk om her. Området er vakkert, den blå lagune likeså.

Vi besøker et land i et land

Det ble bare en natt ved den blå lagune i Pedaso, vi hadde nemlig lyst til å besøke et sted som lå ca. 2,5 timers kjøring videre nordover. San Marino er en republikk, og ligger der som en liten øy omgitt av Italia. Vi hadde først plukket ut en stellplass rett ved heisene som går opp til gamlebyen, men siden det var nasjonal helligdag og i tillegg lørdag så var det så mye bobiler der at det var helt umulig å finne en ledig plass. Vi måtte opp med plan B som viste seg å være en mye bedre løsning og vi endte opp på Camping Centro Vacanze San Marino Her var det store oppstillingsplasser og alle fasiliteter. Campingen ligger ca 5 km unna gamlebyen, men de tilbyr shuttlebuss fram og tilbake for 5 Euro.

Heis til middelalderen

Etter å ha parkert passet det fint å ta shuttlebussen opp til en av heisene som går opp til gamlebyen. Det er bratt, – veldig bratt her, – så gratis heiser er en god løsning for å få folk opp. Det går også en gondolbane her. Vel oppe var det nesten som å vandre i et eventyrland. Middelalderborger, smale gater og smug, tårn med skyteskår, kirker og flotte gamle Palass. Alt var julepyntet, lys, glitter, juletrær og flotte dekorasjoner overalt.

Litt historie om San Marino

San Marino er en lilleputtstat som har klart å holde på uavhengigheten gjennom mange hundre år. De har ikke vært i krig siden 1463. Ikke verst – de har klart å overbevise alt fra Garibaldi, Napoleon, Hitler og Mussolini at det ikke er noe lurt å okkupere denne lille republikken. Ja, for det er en republikk og den blir styrt av 2 valgte regenter som begge har vetorett. Fredelig og rettferdig altså. Forsvaret og garden har som hovedoppgave å passe på turistene. Gamlebyen sies å være grunnlagt i år 300 e. Kr og er bygd oppe på et bratt fjellområde som heter Mount Titano, 755 m.o.h. På toppen er det bygd forsvarsverker med tårn med skyteskår, og tre majestetiske borger.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.