Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: NBCC
Bobil og Caravan magasinet, nr 3, juni 2015

Går ferieturen til Europa i sommer?

Mange av NBCC’s medlemmer planlegger nok en tur nedover i Europa i sommer. Da kan det være smart å på forhånd sette seg inn i fartsgrensene og veiavgiftene i de landene man har tenkt å besøke.

De som har fartet en del rundt i Europa vet godt at det ikke bare er her hjemme i Norge det koster å kjøre bil! Og selv om du i flere land har lov til å kjøre i hele 130 km/t med bobilen, så er det kanskje bedre å ta det med ro - du har jo ferie!

Bil med campingvogn, vanlig vei: Fra 70 km/t: (Bulgaria, Danmark, Estland, Italia, Luxemburg (75) Polen, Portugal, Spania, Ungarn) via 80 km/t: (England, Finland, Kroatia, Latvia, Lichtenstein, Nederland, Norge, Sverige, Sveits, Tsjekkia, Tyskland, Østerrike). 90 km/t: Frankrike, Litauen, Slovakia, Slovenia. Motorvei: Hovedsak: 80 km/t. Unntak: Frankrike: 130. Belgia: 120. England: 112. Bulgaria: 100. Estland, Litauen, Luxemburg, Nederland, Slovakia, Slovenia: 90 km/t. Tyskland: Normalt 80. Med Tempo100 godkjenning: 100 km/t.

Bobiler under 3500 kg: Følger hovedsakelig landenes normale fartsgrenser på vanlig vei. Motorveier: Fra 80 km/t i mange land til 140 km/t i Polen. Bobil over 3.500 kg: Fra 70 km/t. (Bulgaria) til 112. km/t. (England).

Veiavgifter

De fleste land i Europa har veiavgifter for kjøring på motorvei. Enten i form av forhåndsbetalt vignett som festes på frontruten (personbiler og biler under 3500 kg.) eller bombrikke for bobiler over 3500 kg. Andre land har bomavgifter i form av billett som trekkes ved innkjøring, og deretter betales med kort eller kontanter ved avkjøring av motorvei. Komplette tabeller og oversikt finnes på NBCCs hjemmeside.

Dataene er hentet fra www.oamtc.at, og kvalitetssikret mot bl.a. www.tolltickets.com og www.motormannen.se. Vi tar likevel forbehold, så sjekk også skiltingen lokalt.

Miljøsoner i Tyskland

For å kjøre inn i mange tyske byer kreves det vanligvis grønn miljøoblat. Kjøpt på DEKRA-stasjoner tyske bilforretninger, koster den €5,0. Vognkort med typegodkjenning (NB, kravet er EU-4 motor eller nyere) må fremlegges. Biler uten gyldig oblat kan få hjulene blokkert og deretter transportert på lastebil ut av sonen. Sonene er merket med tydelig skilting.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.