Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1, februar 2016

Krk i Kroatia: Den gylne campingøya

Lengst nord på Kroatiakysten, rett sør for havnebyen Rijeka, finner vi øya Krk. Knyttet til fastlandet med en høy og luftig bro, utgjør øya et av flere ferieeldoradoer i Kroatia. Vi stanset på Krk Camping som drives av Camping Adriatic by Valamar, og fikk en opplevelse av luksuscamping som bare sol, strender og dusgrønt adriaterhavsvann kan gi.

Krk er den største av alle 1100 øyer i Kroatia, og har en naturrikdom som har gitt øya tilnavnet «den gylne øya». I hovedbyen med samme navn som øya, finnes rike arkitektoniske skatter som går flere årtusener tilbake i tiden. Byen Krk er en av de eldste bydannelser i Kroatia, og har gjennom historien hatt en rekke herskere som alle har forsøkt å sette spor etter seg i bygninger, monumenter og kirker. Rundt byen går en solid bymur som domineres av borgen fra det 14. århundre. Gateteater, klassiske konserter og moderne musikksamlinger gir gjenlyd på markedsplassene.

Luksuscamping

Krk Camping er fullstendig renovert de siste årene. Gjestene ønskes velkommen av et topp moderne servicebygg med resepsjon og en rekke aktivitetstilbud. Ikke langt fra strendene finnes sykkelruter, rideturtilbud og mange flotte spaserturmuligheter i åsene som når opp i rundt et halvt hundre meter, og hvor ulike typer husdyr beiter som de har gjort i millennier. I skråningene ligger olivenlundene og vindruegårder som en kontrast til moderne turisthoteller og campingplasser. Men selve plassen i seg selv er en campingmessig-perle med bademuligheter både direkte i sjøen eller i ett av flere badeanlegg som er bygget opp de siste årene.

Internasjonal anerkjennelse

Tyske ADAC/ANWB kåret for øvrig plassen til «Best Campsite 2015», og plassen er også kåret til Leading Camping Europa, hvilket løfter den fram som en av de beste. Selve plassen ble opprinnelig bygget i 1985 og var fram til 2012 en naturistcampingplass. Etter den omfattende renoveringen, er det 290 plasser for campingvogner og bobiler og 86 såkalte «mobil-homes» som vi gjerne omtaler som villavogner. Vi finner også teltplasser for de stadig flere som vender tilbake til det opprinnelige campinglivet. Tar vi så med at det finnes både hundetoalett, hundebadeplass og eget hundevaskerom, så forteller det at de nåværende eierne av campingplassen har som målsetting å gjøre ferielivet til en stor opplevelse for gjestene.

Barnevennlig

Barna har fått sitt eget svømmebasseng og eget lekerom. Det hele diskret overvåket av vaktfunksjonærer som skal passe på at barna har det bra og at uvedkommende ikke slipper inn. Langs sjøkanten er det opparbeidet stenlagte badeplasser og solplasser. Oppover skråningen fra sjøen står bobiler og campingvogner oppstilt i lett blanding. Ute under solseilene kan gjestene nyte ferielivets gleder til sola går ned i Adriaterhavet i et sprakende fargespill. Kort sagt: Det er vanskelig å finne noe å sette fingeren på til tross for alle de nordiske kritiske sanser vi greier å mobilisere.

Hvordan komme dit

For bobiler og campingvogner: Motorveien enten fra Venetia/Trieste i Italia til noen km. forbi Rijeka, hvor veien til Krk tar av. Alternativt motorveien fra hovedstaden Zagreb. Sommertid flyr også Norwegian til Rijeka flyplass, som faktisk ligger på øya Krk. Mer på www.camping-adriatic.com For GPS: Kroatia, Narodny Preporoda 80, Krk.

Priser

Døgnprisene på campingplassen holder nordisk nivå og vel så det, for en familie havner det fort på rundt €50. Villavogner koster fort bortimot €120 i døgnet.

Sikkerhet

Som vanlig i Kroatia er det meget liten, om noen, risiko for overfall og ran. Gjennomgående legger folk fra seg det meste på strendene når det er lunsjtid. Anbefaler likevel å holde kontroll på mobiltelefoner, husnøkler og andre verdisaker.

Mat

Gjennomgående spise som ligner mye på nordisk kosthold når det gjelder råvarer og tilberedning. Sjømat er en delikatesse, fårekjøtt fra Krk-sauene går for å være gastronomisk opplevelse.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.