Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen
Bobil og Caravan magasinet, nr 4 September 2019

Med Bobil i Europa et helt år - del 5

Tone og Finn Bjurvoll Hansen har tilbrakt et helt år i bobil. Turen har gått over hele Europa, og i hver utgave av Bobil og Caravan Magasinet forteller de om sine opplevelser. I dag kommer historien fra øya Sicilia i Middelhavet

Vi er på Sicilia

Fra bobilparkeringen i Scilla var det kun en kort kjøretur på ca. 10 minutter ned til fergekaia i Villa San Giovanni for båtene som går over Messinastredet til Sicilia. Her går det ferger hele tiden, og det er ikke nødvendig å forhåndsbestille billetter for denne strekningen. Billettkontoret ligger ved innkjøringen til fergeområdet. Et lite tips her er å kjøpe tur/retur billett, det gis nemlig rabatt når man kjøper begge veier, og returen er gyldig i 3 måneder. Fergeturen over stredet er på snaue halvtimen.

Annen kjørekultur

Etter en fin tur over Messinastredet kjørte vi i land i Messina. Som vanlig er det litt kaos, en annen kjørekultur enn vi er vant til her hjemme. Et par av bilene dunket i hverandre under ilandkjøringen, så det gjelder å være oppmerksom og forsiktig. GPS’s en var innstilt på Aggricampegio Allesandra, en campingplass vi hadde fått anbefalt av et vennepar. Etter noen få minutters kjøring kom vi til første bomstasjon, ja det er noen få bomstasjoner på den nordvestlige delen av øya. Vi kjører inn til bommen og trykker på knappen for å få ut en billett, men ingenting skjer. Ganske kjapt bygget det seg opp med biler bak oss, og disse Italienerne er ikke redde for å bruke hornet. Et ganske høyt hylekor av tutende biler bak oss resulterer i at Finn febrilsk trykker på billettknappen. Det kommer ingen billett, men plutselig går bommen opp. Hva skal vi gjøre? Billetten vi skulle ha er viktig når vi skal av motorveien igjen, taksten blir jo beregnet ut fra hvor langt vi har kjørt. Litt stresset og røde i toppen tar vi en kjapp avgjørelse, vi tar sjansen på å kjøre uten billett.

Bomproblemer

Det ble ganske stille i bilen, ingen av oss sa stort etter passeringen av bommen. Vi viste at vi sannsynligvis ville få problemer når vi skulle forlate motorveien. Etter noen mil ankom vi avkjøringen til Torrenova og bompengestasjonen. Heldigvis var det manuell luke. Finn prøver seg på sitt beste italienske «No biglietti, tikktikktikk, – macina caputt». Damen skjønte heldigvis hva problemet var, vi fikk betale normal takst fra Messina og alt ordnet seg.

Senere ble vi tipset om at dette er et ganske vanlig problem på Sicilia, og om det skulle skje igjen så var det smart å ta et bilde av bomautomaten som dokumentasjon.

Camping Agricampeggio Allesandra

Vi kjørte direkte til Camping Agricampeggio Allesandra, som igjen var en campingplass vi hadde fått anbefalt av venner. Campingen er ren og pen, ligger rett ved stranden, betjeningen er hyggelig og serviceinnstilt og snakker godt engelsk. Pitchene er store og fine, oppdelt med små busker, hver pitch har både vann, avløp og egen søppelkasse. Det er flere toalettbygg, og vi får egen nøkkel til den som er reservert oss. Det tilbys også en rekke tilleggstjenester her, transport om man skal inn til byen, man kan få vasket klær. Det finnes til og med egen massør, noe som Tone benyttet seg av. Agricampeggio Allesandra er også medlem av organisasjonen «Sicily en Plain Air», en kjede av campingplasser som holder en svært høy standard. Disse campingplassene er spredd rundt på hele Sicilia. Etter den lange kjøreturen fra Livorno var det deilig å kunne slappe av noen dager på denne flotte campingen.

Veivalg

Etter noen late dager på campingen tok rastløsheten oss igjen, og vi bestemte oss for å kjøre videre. På campingen hadde vi blitt kjent med et bobilpar fra Tyskland, og de anbefalte oss å ikke kjøre motorveien, men ta SS113, gamleveien. De mente at veistandarden faktisk var bedre enn motorveien. Etter en rask titt på GPS’en viste den at det ville ta kun 15-20 minutter lenger tid, og tipset vi hadde fått stemte veldig bra, dekket og standarden på veien var faktisk mye bedre enn på motorveien. Veien er selvfølgelig mye smalere, og slynger seg rundt alle kriker og kroker langs kysten. Veien går også gjennom mange koselige småbyer underveis, og det er hele tiden interessante ting å observere og betrakte.

Flott camping

Etter en kjøretur på en time og tyve minutter rullet vi inn på Camping Rais Gerbi i Finale. Selve campingen er noen år eldre enn den vi kom fra, men beliggenheten er helt fantastisk. Her er det også store flotte pitcher med betongdekke, og disse ligger i etasjer nedover mot vannkanten. I høysesong er det også et flott bassenganlegg her, men dette var nå stengt for sesongen.  Området rundt campingen er også flott, og innbyr til romantiske vandreturer i deilig temperatur og lav gyllen kveldssol. Det er også en kort 20 minutters spasertur inn til sentrum av Finale, en koselig liten by med et godt utvalg av spisesteder og muligheter for shopping.

Videre mot Birgi Vecchi

Vi hadde hatt litt kontakt med et annet norsk par som også var på bobiltur på Sicilia, og vi bestemte oss for å møtes. Det er alltid spennende å møte andre norske bobillister såpass langt hjemmefra, det er ikke så mange som velger å reise så langt med bobil. Stedet vi avtalte for møtet var Birgi Vecchi. Det ville bli litt ekstra kjøring på oss i forhold til det vi egentlig hadde planlagt, men vi hadde nok av tid så det var ikke noe problem. Underveis måtte vi passere Palermo, og ble ganske forundret over kjøremønsteret her. Vi skulle heldigvis ikke inn i byen, vi hadde kaoset fra Napoli friskt i minne, og hadde ikke noe lyst til å oppleve noe slikt igjen. Motorveien som går i utkanten av Palermo hadde ikke oppmerkede kjørefelt, og noen ganger var det 4 biler i bredden, andre ganger var det 5. Et litt uforståelig system, så her var det viktig å holde tungen rett i munnen.

Marsala vin

Birgi Vecchi ligger også langs kysten rett ved Marsala som også er kjent for Marsala vinen. Avtalt møteplass var et sted for fricamping helt nede i vannkanten ved Lagunen Lo Stagnone. Når det gjelder fricamping så er dette ikke noe problem på Sicilia i lavsesong. Det gikk greit å parkere, og det ble et hyggelig møte. Deling av erfaringer, god mat og gitarspilling utover kvelden. En kjempeflott solnedgang over Lo Stagnone avsluttet en hyggelig kveld med nye venner.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.