Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2019

Med Bobil i Europa et helt år - del 7

Tone og Finn Bjurvoll Hansen har tilbrakt et helt år i bobil. Turen har gått over hele Europa, og i hver utgave av Bobil og Caravan Magasinet forteller de om sine opplevelser. I dag kommer historien fra øya Sicilia i Middelhavet

Videre sørover

Etter å ha fordøyet alle inntrykkene fra tempeldalen ville vi videre sørover på øya. Vi hadde ikke på forhånd funnet neste plass å parkere når vi forlot tempeldalen. Dette er ganske uvanlig for oss, men vi regnet med at vi kunne finne noen plasser vi kunne fricampe langs kysten på veien videre sørover, men denne gangen fant vi ikke et eneste sted vi kunne parkere. Vi fant mange plasser, men de egnet seg dårlig for en overnatting. Dessverre er søppelhåndteringen dårlig på Sicilia, og det er områder hvor søppel har hopet seg opp. Av en eller annen grunn virket det som at vi kjørte rett på slike «søppelfyllinger» hver gang vi tok en avstikker fra hovedveien for å finne et sted vi kunne parkere.

Camper Contact

Kanskje det var på tide å finne frem appen fra CamperContact? Som sagt, så gjort. Vi ville finne en ok campingplass, og valget falt på Scarabeo Camping, so også viste seg å være i samme kjede som Agricampeggio Allesandra, altså en campingplass med høy standard. Det ble etterhvert mørkt, og plutselig kom regnet. Å kjøre på disse smale bygdeveiene i mørket og i øs pøs regnvær er en utfordring. Det finnes ikke gatelys, og sicilianerne har en litt annen kjørestil en det vi er vant til. Her var det bare å ta seg god tid. Etterhvert kom vi til Scarabeo Camping, og ble anvist plass. Det var mørkt, så vi fikk ikke så mye inntrykk av campingen denne kvelden.

Camping Scarabeo

Det er store variasjoner når det gjelder campingplasser på Sicilia, men Camping Scarabeo er ypperste klasse. Det er store flotte plasser, man har sitt eget private toalett og dusj med egen nøkkel. Akkurat det er en utrolig bra ordning. Det er altså ingen andre som bruker hverken toalettet ditt eller dusjen din under oppholdet. Campingen har en fantastisk strand hvor mange samler seg på kvelden for å slå av en prat og se på solnedgangen. Dette gjelder for så vidt på morgenene også, porten fra campingen og ut til stranden er et populært sted å samles for litt skravling til morgenkaffen.

Marked i Vittoria

De fleste byer ved Middelhavet har sitt lokale marked hvor de lokale kan handle sine matvarer, det være seg fisk, kjøtt, grønnsaker -ja alt som kan spises finner man på slike markeder. I tillegg kan man gjøre gode kjøp på klær, sko og andre kjekke saker. Det største markedet i nærheten av campingen ligger i Vittoria, rundt to og en halv mil unna. Campingen har shuttleservice med minibuss til markedet, og for den beskjedne sum av 6 euro blir man fraktet sammen med andre handlekåte både til og fra markedet, noe også vi benyttet oss av. Vi ønsket å se litt fra selve byen også, så vi vandret fra markedsplassen og opp i byen. Vittoria er en flott by. Vi hadde på forhånd googlet litt, men byen var ganske annerledes enn det som vi så på google. Selvfølgelig, mange halvferdige bygninger, dårlig vedlikehold osv, men selve sentrum var koselig med sine smale gater, koselige barer og restauranter.

En kveldstur langs stranden

Vel tilbake på campingen etter en informativ kjøretur – eieren av campingplassen kjører nemlig minibussen, og hun var et levende leksikon rundt Sicilias historie. For oss som er interessert i slike ting ble det mye nyttig informasjon som er kjekk å ha i bagasjen. Det er jo alltid artig å sette seg inn i historien til stedene man besøker. Ettermiddagen ble brukt til en koselig rusletur langs stranden. Det hadde skyet litt over, så det var en fin anledning til å få utforsket de gamle byggene vi ser fra bobilen på odden ved enden av stranden. Vi trodde at dette kanskje var noen ruiner på lik linje med det vi hadde sett i Tempeldalen, men mest sannsynlig er dette restene etter et gammelt fyr. Uansett spennende, og flotte motiver for bilder.

Santa Lucias hjemby.

Etter noen deilige og late dager på Camping Scarabeo dro vi videre noen få mil østover mot byen Siracusa. Byen er eldgammel og ble grunnlagt av grekerne i 734 f. Kr. Byen vokste raskt og ble en velstående gresk koloni. Gjennom tidene har det vært mange som har hatt herredømme her, etter grekerne kom romerne, vandalene, bysantinerne, araberne, normannerne og bourbonerne. Siracusa har dessuten fostret kjente personer som bl.a. Santa Lucia og Archimedes – matematikeren og filosofen som er kjent fra fysikken og dessuten for oppfinnelsen av katapulten. Vi parkerte nede i havnen der vi hadde lest på campercontact at det var greit å stå, – det var flere bobiler her og rundt plassen lå det dessuten mange restauranter. Utsikten var fin, gamle og nye seilbåter lå lunt innenfor moloen og vi så rett over mot den gamle bydelen Ortygia som ligger ute på en øy formet som en odde.

Gresk Apollo tempel

Vi liker godt å gå og utforske slike steder og her var det mye artig å se. Rett etter at vi kommer over broen ser vi ruiner etter det gamle greske tempelet til ære for Apollo. Byen hadde tidligere også et tempel til ære for Athena, men dette er blitt erstattet av en mer moderne kristen Duomo. Vi rusler videre innover i de smale gatene som minner litt om de gotiske kvartalene i Barcelona. Her er det viktig å følge med på hvor du går, for det er rene labyrinten. Det er små koselige butikker, kafeer, barer, restauranter, gallerier, B&B`s, hoteller og kirker. Fasadene har balkonger som er rikt utsmykket med smijern og kunstferdige steinornamenter. Herfra henger også blomster, julepynt, girlander, flagg og fargerik klesvask, alt i en sjarmerende blanding. Langs vannet går det en slags bymur som ender opp ved slottet Castello Maniace ytterst på odden. Dette er fra ca. 1240 og den tysk-romerske epoken.

Piazza Archimedes

Vi ruslet rundt i de små og smale gatene en stund, og plutselig kom vi til en stor åpen plass. Her la det selvsagt en kirke – det gjør gjerne det i gamle byer – og denne var til ære for Santa Lucia. Rett i nærheten lå også en flott fontene på Piazza di Archimedes – passer jo bra siden han var opptatt av vann og fortrengte væskelegemer. Det ble mange gater på kryss og tvers før vi vandret tilbake til «Sølvpilen». Det blir så fort mørkt og vi hadde ikke lyst til å gå oss bort i alle smågatene. På returen fikk vi også øye på litt nyere arkitektur i pyramideform som måtte beskues og fotograferes. Det var en kirke; Sanctuary Madonna della lacrime (Madonnaens tårer). (Forts. i neste utgave)

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.