Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Av: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2018

NBCC medlemmer på langtur: Kroatiaekspedisjonen 2017

I flokk og følge dro de. 8 campingvogner og en bobil fra langt vest i Norge til Adriaterhavets gleder ved en av de flotteste campingplassene i Kroatia. Det ble en familieopplevelse for store og små deltakere, forteller hele gjengen BoCM møtte på Camping Lanterna i Kroatia.

«Kroatiaekspedisjonen 2017» kalte de seg, og hva var da mer naturlig enn å kalle opp en del av campingplassen til «Little Norway» med sideblikk til den norske flyverutdannelsen i Toronto i Canada under 2. verdenskrig? Camping Lanterna er ikke en hvilken som helst campingplass, men av de aller flotteste i Istria, den nordlige halvøya i Kroatia og grensende til Slovenia i nord. . «Camping Lanterna har gjester fra storparten av Europa, inngår i Leading Camping Europe, og har fått tyske ADAC/ANWBs pris for Best Campsite for årene 2013, 2014, 2015 og 2016. 10.000 gjester kan få plass samtidig, likevel var det ikke helt enkelt å få plass til oss alle sammen, forteller Kjell Apeland, en av initiativtakerne til «ekspedisjonen».

Familietur

Det er en skikkelig familietur caravanistene fra Haugesund har gitt seg ut på. Det er flott å reise med vogn, for det gir mulighet til å bruke bilen til å komme seg rundt på utforsking, var det flere som fremhevet overfor BoCM. Og barna er med. Den yngste var akkurat kommet i skolealder, og eldste var ute av ungdomsskolen. På campingplassen er det mange aktivitetstilbud til barn og ungdom, ut over det å ligge på stranda og slikke sol. «Noen ganger spiser vi sammen rundt langbord, andre ganger går hver familie for seg dit de ønsker», forteller Kjell Apeland, og røper at det er ikke første turen de har tatt til Kroatia. Helt siden 2010 har de dratt til kysten av Adriaterhavet. Nytt av året, er at de laget en facebook-gruppe som de kalte «Kroatiaekspedisjonen» og det fenget. Plutselig var det en hel flokk som ble enge om å begi seg motorveiene fatt gjennom Europa.

Gamle kjente

Kjell Apeland forteller at de etter hvert har blitt flere «gamle» kjente som drar på tur sammen: «Familien Hagenes er fra Sotra og vi ble kjent med dem i 2012, i Bi Village i Kroatia. Familien Nornes er fra Sveio og reiste for første gang med nykjøpt vogn. Familien Instanes er fra Haugesund og har reist i flere år, er for øvrig også min arbeidskollega. Vi, familien Apeland  er fra Sveio og har reist sør for Alpene hvert år siden 2010. Og vi håper på enda flere neste år», sier en entusiastisk Kjell Apeland

Kroatia rimelig

Men hvorfor langtur til Kroatia?- -«Kroatia er rimelig land å reise til og være», sier Kjell, og føyer til at de så oppslaget i BoCM om Camping Lanterna og fikk lyst til å dra dit. «Plassen er helt grei, har alle tilbud, og litt kupert terreng med trær som gir skygge og har kort vei til sjøen. Prisen er heller ikke avskrekkende, rundt 600 kroner i døgeret for hele familien, noe som er halv pris i forhold til for eksempel Italia».  Deltakerne poengterer at camping i Kroatia gjerne er både rolig og fredelig, her er det familier og da blir det mindre støy. Rune Nornes er på sin første tur til Kroatia, og slår fast at dette er topp campingtilværelse. Her er det sol og sommer, allsidig camping, og tre uker går uten at noen kjeder seg.

Overnattinger

Turen fra Haugesund til Istria tok nesten 4 dager inklusive ferge og tre overnattinger underveis. Den første hadde de i Norge, den neste mellom Hamburg og Hannover, den siste ved München. Deretter dro de helt fram.  Kjell Apeland sier det er smart å reise i helgene, for da er det trailerforbud (!) på tyske motorveier. «Dermed har vi med campingvogn omtrent høyrefila for oss selv»- sier Kjell, som konstaterte at det meste var gått uten problemer og med forholdsvis lettflytende trafikk. Vognene kjørte ikke i kolonne, men hadde på forhånd avtalt møtested hvor de skulle overnatte.

Bli kjent

Familiene som dro, ble raskt godt kjent. Selv de som var helt nye på langtur, fant seg fort til rette. For barna er campingferie rene opplevelsen, de får fort nye og mange venner. I sjøen ved badestrendene ligger store oppblåsbare lekeslott. Flere steder er det bassenger på land med tilhørende opplevelsesentre. Hagemiljøene er helt bilfrie, oppstillingsplassene har stort sett vann og elektrisk strøm. «Men det er lurt å være tidlig ute med bestillingen for å få gode plasser» konstaterer Kjell Apeland.

«Little Norway»

Det var for øvrig ikke vanskelig å finne den norske delen av leiren. Flagg, vimpler og et lite skilt som forkynte at her lå «Little Norway» var ikke til å ta feil av. Navnevalget var historisk og hentet fra Toronto i Canada, hvor norske flyvere fikk sin utdanning under 2. verdenskrig. Den ble kalt «Little Norway» og fly i norske farger var hyppige gjester lavt over hustakene i Toronto de tre årene leiren var i drift. De norske caravanistene gjør nok ikke like mye av seg, og NBCC-flokken fra Haugesund var ikke de eneste norske på Camping Lanterna. Vi fant flere bobiler med norske kjennemerker, så stedet er nok et populært feriested for frosne nordboere.

Camping Lanterna

Campingplassen er en av mange som eies og driftes av selskapet Adriatic by Valamar. En stor aquapark ble utvidet og fikk varmt vann i 2017. Samtidig ble det bygget et helt nytt kjøpesenter med mer luft og bedre bygninger. Der ble også anlagt eget torv med utendørsscene og møtesteder i tillegg til butikksentrene. For 2018 blir det ytterligere utbygget med lekeplasser og vannattraksjoner. I tillegg blir det utvidede muligheter til sykling og utendørstrening, opplyser Nives Matic, markedsansvarlig i Camping Adriatic by Valamar.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.