Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Jørgen E. Snoen
Bobil og Caravan magasinet, nr 1 Februar 2018

Norrlands perle: Vindelelven i Norrland i Nord-Sverige

Sommeren 2017 fikk vi besøkt svenske venner på Vindelns Camping som ligger svært naturskjønt til ved Vindelelvens bredde ca 60 km nord for Umeå. Der er elven dominerende, og man kan høre suset fra Sveriges lengste uberørte elv.

Selve campingplassen har en blanding av gjester som oss som kommer på kortere besøk og sesongcampere. Resepsjonen befinner seg i hotellet som er en del av campingplassen. Her er det som vanlig på et hotell mulighet til overnatting eller bare hygge seg med et godt måltid mat. På selve campingplassen er det store flate fine campingtomter som er enkle å kjøre inn på. Det fleste tomtene har vann og gråvannsavløp ved strømstolpen. Det var ved besøket fint gressbelegg på tomtene. Det er noen trær på området som kan gi skygge og som luner for vind. 

Velholdt

Det er fine sanitærfasiliteter som fremsto rene og velholdte. Kjøkken bør en campingplass ha der man kan lage mat og ta oppvasken. Her har Vindelns Camping laget to kjøkken med delvis åpen løsning mellom og fine spiseplasser. Det som var spesielt med løsningen er at det var laget med en sterkt fremtredende hjemmefølelse. Man følte at man var i et hjem som hos seg selv. En stor rose til de som har tegnet og bygd inn en så god følelse. Det er flotte turstier som går direkte fra campingen, flere av disse egner seg godt til rullestolbrukere, og kjøring med barnevogn.

Kornmølle

I tilknytning til området er det en gammel vanndrevet kornmølle med selve møllen inntakt. Her er det nå livlig salgsutstillingsvirksomhet av kunstnere, og håndverkere. "Samhället" Vindeln kan sammenlignes med en stor norsk bygd. Den er altså mye større en det som kalles "by" i Sverige som bare kan bestå av et par bolighus. Samhället er administrasjonssenter for Vindeln kommune. I tettstedet som ligger i gangavstand fra campingen finner man det meste man trenger for å bo som turist her over lengre tid.

Vindeln er ikke bare et sommersted, men er et sted med fire fremtredende årstider. Det vises godt med spesielle skilt i gatene.

Røkeri

Vi besøkte et røkeri i Vindeln sentrum der vi fant røkte matvarer som røkt skinke, røkt Västerbottenost, nam nam! Det ble også et stykke røkt reinkjøtt som dessverre allerede er fortært. Jegere og andre fra området kan levere inn varer til røking her. Vindelelven er nærmere 500 kilometer lang fra start til den løper sammen med Ume elv i Vännes noen få mil innenfor "staden" Umeå. Umeå er i svensk målestokk et sted med stadsrettigheter. Som igjen er å sammenligne med en norsk by med bystatus.

Maktkamper

Ettersom elven er uregulert vil vannstanden variere ganske mye avhengig av snøsmelting og nedbør. Ved besøket hadde elven normal vannstand som var imponerende nok med sine voldsomme fossestryk forbi campingplassen. Campingplassen ligger så høyt at det ikke er fare for flom her. Det har gjennom årene vært sterke maktkamper for å beholde denne lange flotte elven uberørt. Vannet er krystallklart hele veien, og har en svært artsrik bestand av fisk, og et tilhørende rikt dyreliv på land. Dette er absolutt en campingplass som kan anbefales, og den ligger bare en drøy mils vei fra E12.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.