Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Willem Laros
Bobil og Caravan magasinet, nr 4 September 2022

På spor etter store komponister: Johannes Brahms finnes flere steder enn ett

Han blir ofte kalt den siste store romantiske komponisten: Johannes Brahms. I tillegg til å være komponist var han også dirigent, organist og pianist. Selv om han var en av de siste av de store romantikerne, var han sterkt orientert mot den klassisistiske stilen til den første wienerskolen: Mozart, Haydn og Beethoven. Han var glad i Beethoven og Bach og så ingenting i musikken til Wagner og Liszt, og det de kalte "fremtidens musikk".

Brahms er bindeleddet mellom den klassiske wienertiden i siste fjerdedel av 1700-tallet (Haydn, Mozart Beethoven) og nyklassisismen fra andre kvartal av det 20. århundre (Stravinsky, Hindemith, Bartok). Blant hans mest kjente verk er de ungarske dansene, hans fire symfonier, to klaverkonserter, en fiolinkonsert og det bemerkelsesverdige: Ein deutsches Requiem”. Men Brahms komponerte også vakker kammermusikk (sekstetter!), stykker for piano og sanger. Faktisk kan du ikke unngå Hamburg, fødestedet til Johannes Brahms. Selvfølgelig er det også derr et museum, dedikert til komponistens liv. Men vi gjør det likevel: Vi vil konsentrere oss om kanskje mindre kjente steder som spilte en viktig rolle i livet til komponisten som alltid forble (bevisst?) en ungkar. Ja, vi kjenner ryktene om følelsene hans - og mer? - for Clara Schumann.

Baden-Baden

Vi begynner vår Brahms-tur i Baden-Baden, Tyskland, der nær Clara Schumann-plassen (...) står Brahmshaus. Brahms lærte om huset på bakken etter et tips fra Clara Schumann, kona til komponisten Robert Schumann. Brahms bodde her i Baden-Baden i sommermånedene mellom 1865 og 1874. Her fant han roen og tilbaketrukketheten til å komponere. Det var her Brahms skrev eller fullførte sine to første symfonier og flere satser av “Ein deutsches Requiem”. I utgangspunktet hadde Brahms forresten ingen intensjon om å skrive symfonier: «Beethoven har komponert alt mulig på dette feltet», var mer eller mindre Brahms’ posisjon. Heldigvis satte han seg senere ved pianoet sitt for å gjøre et forsøk likevel – og med hell.

Musikkfestival

På 1960-tallet var huset i Baden-Baden i en ynkelig tilstand: det var til og med på nippet til å bli revet. Det lokale Brahms-selskapet klarte å få tak i huset i 1967 og etablerte seg her. Huset ble bygget rundt 1850 og har nesten ikke endret seg siden den gang. Museet bestod lenge kun av Brahms tidligere boligkvarter, men under mitt andre besøk (februar 2022) jobbes det med en utstillingsplass som skal stå klar nå. En Brahms musikkfestival arrangeres i Baden-Baden hvert år med oddetall. Ute Blumeyer fra Brahmsgesellschaft ønsker meg hjertelig velkommen. Ovenpå er kun en stue - med en original sofa - og et soverom, med den originale sengen. Pianoet ble ikke spilt av Brahms, selv om det var "tid æret". Gulv og tak, vinduene og enkelte vegger er også originale.

Brahms Zimmer

Via en liten campingplass ved Donau i Marbach og et stopp ved praktfulle Stift Melk kjører vi til den østerrikske hovedstaden. Fra motorveien kjører du på få minutter til CP Vienna. Her er alle fasiliteter: strøm, vanninntak og -uttak, sanitæranlegg. Supermarkedet er til høyre fra bobilplassen, metroen til venstre, begge fasilitetene er bokstavelig talt rundt hjørnet. Rett overfor inngangen ligger en pizzeria. Campingplassen har en ideell beliggenhet her: du er raskt i den fascinerende indre byen Wien med T-banen. I byparken i Wien møter vi ved siden av Schubert og Johann Strauss også samtidige Anton Bruckner. I Wiens Haydn Haus er det et Brahms-rom. Brahms' hjem i Wien ble revet og derfor ble det besluttet å sette opp et rom i Haydn Haus med møbler og redskaper fra det hjemmet. Vi besøker selvfølgelig også Stephansdomen, kirken der Haydn og Mozart giftet seg. Vi tar også inn fødestedet til Schubert. Schloss Schönbrunn er et bilde. En spesiell “komponist” av bygninger, er arkitekten og maleren Hundertwasser

“Den rette linjen er gudløs”

Vi besøker Hundertwasserhaus, kjøpesenteret i den stilen overfor og museet er dedikert til ham. Veldig spesiell. Museet har til og med en restaurant hvor de tilbereder en deilig Flammkuche. Wien er litt mindre egnet for en budsjettferie. I Café Landtmann drikker vi en kaffe som vi må betale seks euro for. Kanskje fordi dette en gang var Sigmund Freuds favorittsted. Med et enkelt mellomlanding ankommer vi byen Mürzzuschlag, omtrent 115 km sørvest for Wien. Det er et Brahms-museum der: komponisten bodde her en tid, og det var på dette stedet at blant annet hans store fjerde - og dessverre siste - symfoni ble skrevet. Bobilen passer perfekt på en parkeringsplass ved siden av museet: mot en liten avgift i parkeringsautomaten kan vi bli der resten av ettermiddagen. Vi kommer dit rundt kl. 12.00: Fordi museet er stengt mellom 12.00 og 14.00 spiser vi først lunsj.

Opptreden

Brahms-eksperten og cellisten Ronald Fuchs fra museet slipper oss inn etterpå og indikerer at vi kan se på alt, høre på det og ta bilder. Han "omformerer" til og med noen ting slik at jeg kan ta et bilde av "en forestilling av Brahms. Fra høyttalerne spiller han fragmenter av - knitrende - opptak ukjente for meg: det er her Brahms spiller. Så det er ikke bare bilder av komponisten, men også lydopptak! Det er andre steder du kan møte Brahms. For eksempel tilbrakte Johannes Brahms sommermånedene fra 1877 til 1879 i Pörtschach ved Weissensee. Her skrev han en del stykker, inkludert sin berømte fiolinkonsert, en ny serie med ungarske danser og den vennlige andre symfonien. Weißes Rössl var hans favorittvertshus i Pörtschach. Hans første sommer ble tilbrakt på Schloss Leonstain og de neste to somrene leide han andre etasje i "Krainerhäusel" ved innsjøen. På Schloss Leonstain, nå et hotell, minner en Brahms-suite og en byste i komponistens hage om dette.

Uten hund

En annen time sørvestover kjører vi vår campervan inn på eiendommen til familien Pfanderl i Fishing. En campingplass for “50 pluss uten hunder”. En ganske bemerkelsesverdig spesialisering. "Vi har ikke noe svømmebasseng, ingen animasjon og ingen lekeplass," forklarer eier Bernd Pfanderl, "og vi vil ikke ha plagene som hunder ofte forårsaker på en campingplass." Området rundt campingplassen egner seg perfekt for fotturer og sykling. Dagen etter tar han oss med til den praktfulle Seckau Abbey og til Red Bull-banen, hvor det arrangeres Formel I-løp i Østerrike. Johannes Brahms ga oss fantastiske dager i Tyskland og Østerrike. Vi fortsetter kombinasjonen camping og komponister neste gang med østerrikeren Anton Bruckner.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.