Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Bjarne Eikefjord
Bobil og Caravan magasinet, nr 6, desember 2015

Regnskogland sør for Berlin: Tropical Island åpent hele året

Ved Staakow, rundt 60 km. sør for Berlin ligger et byggverk som er 360 meter langt, 210 meter bredt og 107 meter høyt. På en grunnflate på 66.000 m2, eller 8 fotballbaner, er det skapt en tropisk regnskog, badeland med palmer, bølger og 26 varmegrader året rundt for inntil 8000 samtidig besøkende. Som også kan benytte den tilhørende campingplassen.

Den ruver godt i terrenget og synes på lang avstand, luftskipshangaren ved den nedlagte flyplassen i Staakow. Som så mye annet i Tyskland har også dette tropiske fantasilandet en historisk fortid. I 1938 bygget Luftwaffe en stor flyplass som skulle beskytte Berlin mot luftangrep. Ved krigens slutt i 1945 overtok Sovjet-Unionen anleggene og bygget dem videre ut til en av Warsawapaktens største og viktigste flybaser hvor også atomvåpen var utplassert. Noe enhver gjest ved den store campingplassen, som i dag er etablert ved noen av de mange flyhangarene, selv kan beskue i form av sovjetisk atomvåpenmerking over hangardørene hvor bombeflyene sto opptanket og klar for krigsinnsats for bare et par årtier siden.

I dag er det fred og ro som råder grunnen, og de tidligere taxeveiene og landingsbanene er blitt flotte oppstillingsplasser for campingvogner og bobiler, og lekeplasser for campinggjestenes barn.

Luftskipshangar

Etter den kalde krigens slutt, overtok et transportselskap flyplassanlegget. De planla å bruke enorme luftskip til å frakte gods mellom kontinenter, og en diger, selvbærende hangar ble bygget. Verdens største selvbærende bygning, som det hevdes. Nåvel, transportselskapet gikk behørig konkurs, men hallen som skulle romme de enorme fraktluftskipene sto igjen. Noen år senere kom et malaysisk konsortium på banen, overtok hele anlegget og etablerte et komplett tropisk landskap inne i den store hangaren.

Vindusveggene i hangaren slipper gjennom UV-stråler og dermed kan brunfarge oppnås gjennom hele året. Det er et mektig landskap som åpner seg innenfor portalen. Anlegget er for øvrig åpent 24 timer i døgnet og 365 dager i året.

Regnskog

Rundt 50.000 tropiske planter, som palmer, banantrær, brødfrukttræar og rengskogbusker er hentet fra Asia og Sør-Amerika og skaper en naturlig biotop uten bruk av kjemikalier. Innimellom finnes en rekke eksotiske bygninger, som for eksempel bolighus, templer og Buddha-statuer, hvor originalene finnes på Samoa, Bali, Thailand og Borneo. En diger sandstrand med bølgemaskiner strekker seg nesten langs hele den ene langveggen. På den andre siden er det mer vanlige bassenger med strømrenner hvor man kan flyte av gårde i sakte tempo.

Rundt sjetteparten av arealet er opptatt av digre spa- og fitness-bygninger hvor man kan velge mellom eksotiske tilbud som krystalldampbad i Elefant-templet eller sauna a.la. Angkor Wat templet i den kambodsjanske jungelen. Eller dampende regnskogstier hvor høyttalere gjengir lydbilder som gir illusjon av vandring i langt sørligere fauna og natur. Glemte vi solarier? De finnes også i mange utførelser og omfang, så det er ikke rart at butikkene på området har stort utvalg av beskyttende solkremer.

Overnattingsmulighet

Inne i selve kuben, er det en rekke forskjellige hus hvor gjester kan leie ett eller flere rom for overnatting. Med jungelen og regnskogens lydbilde som bakgrunn, hvor ville dyr brøler i buskene og fugler kvitrer på mange «språk». Ønsker man enda tettere kontakt med naturen, er det også mulig å leie telt som er plassert ute i landskapet. Anlegget er som sagt åpent døgnet rundt. Shoppingsenter hører også med, men prisene her er nok ikke akkurat på Rema 1000 nivå, for å si det slik.

Lufttur

Skulle det bli for strevsomt å vandre på jungelstiene og i langs sandstrendene, er det mulig å få sitte på i en luftballong som svever rundt 60 meter over bakken. Den trekkes rundt av en som går på stiene og gangveiene, og dekker så godt som hele området med en praktfull utsikt. Men det er rivieraen med blått vann og sol, både ekte og fra diverse høyfjellsoler, som utvilsomt trekker flest folk. Der finnes både strandstoler og strandrestauranter som dekker de fleste behov man måtte ha i forbindelse med strandbesøk.

Priser

Et besøk her er ikke gratis, men vil heller ikke krasje hele feriebudsjettet. Overnatting koster fra rundt €100 pr. person pr. døgn, og inkluderer alle badetilbud. Dagsbesøk koster fra €36 og oppover til ca. €50 med sauna-pakke. Barn fra 5 år til 14 år kommer inn for halv pris, og de under 5 år går gratis. En del ekstratilbud kommer utenom. Rabatter er mulig gjennom familiepakker hvor inntil 3 barn fra 6-14 år går fritt sammen med 2 foreldre.

Å si at anlegget må være som selve drømmeferiemålet, er neppe å ta for hardt i. For her skinner sola hele tiden, og regn og blåst holdes kort og godt utenfor veggene i selve bygningen.

Stor campingplass

Utenfor selve hallen er en enorm parkeringsplass på de to tidligere flylandebanene som strakte seg 2,5 km. utover, i tillegg til taxeveier og flyoppstillingsplasser. I vestenden er det etablert en flott campingplass som har resepsjon i en av de nedlagte flyhangarene, eller «splint- bokser» som de heter på fagspråket. Ikke langt unna ligger en kjernefysisk bunker for lagring av atomvåpen fra tidlig på 1980-tallet, noe som vises av de sovjetiske atomvåpenmerkene på veggene.

Campingplassens oppstillingsplasser ligger på de tidligere betongplateveiene som er så karakteristisk i tysk militær byggekunst. Hvert år besøkes campingplassen av tusenvis besøkende som også besøker badelandet. Kort sagt: Et glimrende stoppested for reisende underveis gjennom Tyskland.

Hvordan komme dit

Tropical Island i Staakow ligger noen få kilometer øst for motorveien som går fra Berlin til Dresden, A 13. Den enorme avlange kuppelen kan sees på et par titalls kilomter avstand, og avkjørselen fra motorveien er merket.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.