Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Magne Reigstad
Bobil og Caravan magasinet, nr 6 Desember 2020

Romania: Annerledeslandet ved Svartehavet

Romania har alt som bør finnes på menyen for en vellykket ferie – lange sandstrender, majestetiske fjell, god mat, kortreist vin og vakre byer, det er tid for å utvide aksjonsradiusen mot øst.

Alle de digre bilene du parkerer ved siden av på en rumensk bensinstasjon kan forlede en besøkende til å tro at du er i et land der folk flest tjener fett. Feil. Dette vakre og ressursrike landet er det 10. fattigste i Europa. Derfor blir et besøk her en reise i nåtid, men også en reise gjennom landets nyere historie. Det er 30 år siden rumenerne kvittet seg med kommunistregimet, men arven fra diktaturet henger igjen, mer eller mindre synlig.

Langtur

Veikartet avslører at det er drøye 2000 kilometer fra Hirtshals til grensen i det nordvestlige hjørnet i vakre Arad, eller litt større og like spennende Timisoara. De som først vil prøvesmake et nytt reisemål, kan ta luftveien. Det finnes et knippe flyruter, selskap og destinasjoner å velge som startsted Romania-runden. De som velger å utforske landet i egen bil eller leiebil, skal vite at Romania er på topp når det gjelder dødsfall i trafikken, en statistikk der Norge er best i Europa-klassen. Kjøre-forbi-kulturen er meget spesiell, men respekt for fotgjengerfeltene gjelder. Hold fartsgrensene i tettbygd strøk, det er her politiet henter sine bøter. Og lag ikke stress av hestekjerra som dukker opp foran deg på veien, det dukker opp flere. Hest og kjerre er levebrødet for mange på landsbygda, og kjerrene har både refleks og registreringsnummer.

Stormannsgalskap og sult

Revolusjonen i Romania var den blodigste i hele østblokken. 1142 ble drept, 3138 alvorlig såret og 760 mennesker ble ulovlig fengslet og torturert. Diktatoren, Nicolae Ceausescu og hans kone Elena, styrte Romania i 24 år fra 1967, og begge ble henrettet direkte på TV. Nå vil EU-parlamentet granske det som skjedde i ukene før makta endelig kapitulerte. Mange i landet frykter at godt skjulte skjeletter kan ramle ut av skapene når uhildete EU-granskere begynner å rote i fortiden. Vi nevner dette fordi kunnskap om Romanias nære fortid er noe den nysgjerrige og observante turist bør ha med i bagasjen. Palasset i Bucuresti er det mest iøynefallende bevis på den stormannsgalskap som styrte landet i flere tiår. Diktatorparet kjøpte marmor og prismelysekroner for uhyrlige summer. Folket måtte nøye seg med tomme butikkhyller. Avlingene fra det uendelige åkerlandet ble solgt til utlandet.

Pampeliv

Partitoppene og pampenes håndlangere opplevde at kommunisme var selve oppskriften på et godt liv. Angiveri og overvåking holdt folket i sjakk, men så folket stopp. Opprøret startet i Timisoara, og denne lavine av oppdemmet hat og fortvilelse nådde hovedstaden med en slik styrke at diktatoren måtte flykte i helikopter. Nicolae Ceauseşcu og hans kone Elena ble innhentet og henrettet etter en summarisk rettergang julen 1989.

Rømmer landet

Nordmenn møter rumenere i Norge både som håndverkere, IKT-spesialister, sjåfører eller som tiggere med pappkrus i neven. Romanias svøpe er alle innbyggerne som reiser ut for godt. Vel 100.000 rumenere utvandrer årlig til andre europeiske land, USA og Canada. Folketallet går jevnt nedover mot 19 millioner innbyggere, og det er desperat mangel på faglært og ufaglært arbeidskraft. Besøkende vil med rette undre seg hvorfor det er slike bakvendte tilstander. Noe av forklaringen kan være at over 20 prosent av befolkningen lever under landets fattigdomsgrense, mens andre sier rett ut at er lei av korrupsjon og folkevalgte som har glemt hvem de valgt til å tjene. Fattigdommens forbannelse rammer både romfolk og etniske rumenere.

Fleste hjemmebesøk

Landet har ikke som sin nabo Bulgaria greid å få skikkelig fart på turismen. I 2019 noteres det dog hyggelig økning i antall turister, selv om de fleste som bokføres som turister er utvandrede rumenere på hjemmebesøk. Statistikken sier rundt 11 millioner ankomster fra utlandet i fjor. Vi har ikke testet campingplasser verken i Transilvania, Maramures eller ved Svartehavskysten, men forfatteren har reist mye med bil i landet. Vi har funnet god og rimelig innkvartering over alt. Det lokkes ellers med både camping og glamping. Vårt råd er å skanne nettets utallige kilder og trekke egne konklusjoner basert på andres skryt, misnøye eller kritiske blikk.

Fugler og Dracula

Romania har noe for alle. Inne i landet er det mulig å hente helsebot i svarte gjørmebad og gigantiske nedlagte saltgruver som er tilrettelagt for turisme. Fuglekikkere vil finne sitt paradis i Donau-deltaet. Det rikelig med organiserte opplegg i havnebyen Tulcea. Større og mindre skyssbåter med enkel servering om bord tar deg inn i eventyrland, enten man er genuint interessert i fugler eller bare nysgjerrig på alt vi ikke har maken til her hjemme. Svartehavskysten har dessuten rikelig med strender.

Draculas borg

Fjellfolket finner utfordringer så det rekker i Transilvania, og de som er fasinert av Dracula kan jo besøke Bran Castle, en borg som er et eventyr i seg selv. Og overalt vil en besøkende støte på folkedans og folkemusikk. Folklore er viktige elementer i rumenernes hverdag og fest, for eksempel i bryllup. Unge gutter og jenter drømmer om å bli profesjonelle folkedansere, et høyt respektert yrke som kan gi ganske greie inntekter, ifølge lokale kilder.

Kulturarv

I hovedstaden Bucureşti og i små store byer rundt om i landet finner vi vakkert restaurerte bygg og bydeler. Norge har bidratt til rehabilitering av kulturarv med milliarder av norske EØS-midler som vi er pålagt å betale til EU. Greit å se hva pengene har gått til. Innimellom dukker det opp store hus med spesiell arkitektur. Boligene er bebodd av romfolk litt oppe i folkegruppens hierarki. Rom utgjør 5-6 prosent av landets befolkning.

Billigland

Prisene på drivstoff er om lag som hjemme, men det er billig for nordmenn å spise ute. Det gjelder også i hovedstaden selv om alt koster litt mer i storbyen. Prisnivået er som det campingfolket opplevde sørover i Europa for 40 år siden. Og den tenkende turist fra Norge spør seg der han sitter med en latterlig lav regning på mat og drikke; Hva slags lønnsnivå er det egentlig i dette landet? Kan elendig lønn forklare noe av folkets flukt fra landet?

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.