Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Knut Randem
Bobil og Caravan magasinet, nr 2 Mars 2020

Saint-Malo: Strategisk viktig by ved den engelske kanal

Trangen til selvstendighet har alltid vært stor i Saint-Malo, og folket der har ry for å ha vært uregjerlige gjennom over 1000 år. På 1500-tallet erklærte til og med byen seg som republikk. I dag er ”byen innenfor murene” et trekkplaster.

Det startet med et kloster på en øy rundt år 1000. Byen fikk senere sitt navn etter en munk, som ble helgen, St. Malo. Byen har alltid vært av strategisk betydning og det ble tidlig anlagt solide festningsmurer rundt den. Gjennom historien har det ofte vært strid mellom England og Frankrike. Da tjente innbyggerne stort på å beslaglegge skip som passerte. Det gjorde de med kongens velsignelse. Samtidig har de vært uregjerlige og på 1500-tallet erklærte byen seg som republikk.

Fra øy til nes

Gjennom historien har øya blitt landfast. Først med en vei på en fylling. Senere med oppfylling av området mot land. I dag ligger Saint-Malo ytterst på et nes.

Byen har est ut og vokst med flere forsteder, men det er byen innenfor murene turistene kommer for å se. Der bor det nesten 50 000 mennesker. Om sommeren firedobles dette tallet. Under andre verdenskrig ble byen utsatt for massiv bombing. I dag er de store granittbygningene restaurert og det er kun enkelte bygninger innimellom som trenger å bygges opp på nytt. Bruk gjerne en dag innenfor murene. Spis på små hyggelige restauranter, gå på murene og speid etter skip, handle i småbutikker, kikk innom et galleri, ta deg en crepe (tynn pannekake) eller bare sug inn atmosfæren. Saint-Vincent-katedralen i sentrum av byen er et nasjonalt monument. Til tross for store ødeleggelser under bombingen i 1944 framstår den i dag autentisk i en blanding av romansk og gotisk byggestil.

Store tidevannsforskjeller

Området rundt Saint-Malo ligger på sand og mudderbanker. Rundt gamlebyen og videre østover er det lange og brede sandstrender. Når du står på bymurene kan du se ned på bystrendene som ligger like ned for murene. Her kan du også se flere øyer det er mulig å gå tørrskodd til ved lavvann. Bare husk å reager når signalet for høyvann går. Kommer du deg ikke inn da, må du vente til neste lavvann for å komme tilbake til land. På en av disse øyene finner du gravplassen til forfatteren og politikeren Francois René Chataubriand (1768-1848), som var fra Saint-Malo. Mange steder kan du gå flere kilometer utover ved lavvann. Da kan du plukke østers om det skulle friste. Men ikke utfordre skjebnen. Tidevannsstrømmene her kan være nesten like sterke som i Saltstraumen i Nordland.

Bynær camping

Camping de la Cité d'Alet ligger oppunder festningen med samme navn om lag to kilometer utenfor gamlebyen og bymurene. Dette er en kommunal sommercamping. Den er åpen fra 1. juli til slutten av september og ved enkelte spesielle anledninger ellers. Standarden er grei og du har dusj, toalett og strøm tilgjengelig. Du finner imidlertid svært lite skygge på denne plassen. Dette er det nærmeste du kommer til gamlebyen og du kan enkelt spasere inn til ”byen innenfor murene”, som den kalles lokalt.  Denne campingplassen ligger på en halvøy oppunder fortet med samme navn og du bor dermed på historisk grunn. Fortet har en historie som strekker seg fra romertiden til andre verdenskrig. Her er tydelige spor etter kamphandlinger. Et minnesmerke for ofrene under andre verdenskrig er integrert i festningsanlegget.

Familievennlig ”slottscamping”

Om du bor på Camping de la Cité d'Alet er den korteste veien å gå til gamlebyen gjennom dette festningsanlegget og over den flotte stranda nedenfor. Det er fine sandstrender på begge sider av denne halvøya. I dette området er det også havn for ferger til Plymouth og Portsmouth om du skulle fristes til å ta en tur over kanalen. Vi valgte å bo på Camping La Ville Huchet, en fire stjerners campingplass om lag 6,5 kilometer fra gamlebyen. Du kan sykle eller gå til byen på forholdsvis trygge veier i ganske flatt terreng. Tar du avstikkeren gjennom fortet Cité d'Alet blir turen rundt 8 kilometer, men vel verd den lille omveien.

Barnevennlig

La Ville Huchet er svært barnevennlig med bassenger og sklier som hovedattraksjon. For de voksne finnes også et overdekket basseng å trekke seg tilbake til. Et lite ”slott” ligger midt på campingplassen og gir litt fransk atmosfære. Plassene for campingvogner, telt og bobiler ligger langs småveier rundt dette. Campingplassen har også mobile hus for utleie. La Ville Huchet kan også by på sportsanlegg, butikk og serveringssteder. Også dette er en sommercamping, men den åpner allerede 1. april og stenger i slutten av september.

Veien til og fra

Bare en times kjøretur øst for Saint-Malo ligger klosterøya Mount-Saint-Michel. Om du skal til Saint-Malo så anbefales en tur innom denne attraksjonen, som kunne vært verd en egen artikkel. Her er det store parkeringsplasser – også en du kan overnatte på – og du blir kjørt med buss over en molo ut til ”klosterbyen” som klamrer seg oppover et lite fjell. Saint-Malo er også et godt utgangspunkt for en tur videre sørover til Nantes og langs Atlanterhavskysten. Kanskje til La Rochelle eller helt ned til Bordeaux? Saint-Malo ligger for øvrig en fire timers kjøretur vest for Paris.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.