Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Olav Barhaugen
Bobil og Caravan magasinet, nr 3, juni 2016

Vestkysten på langs: Jylland utenfor allfarvei

Det er dejlig å være Norsk i Danmark heter det i reklamen. Og lett tilgjengelig med ferjer fra flere norske byer er det ofte Jylland med havnebyene Hirtshals og Frederikshavn som er nordmenns innfallsport til Danmark, konstaterer Olav Barhaugen i denne artikkelserien.

Mange velger å kjøre E45 strake veien sørover, men hvorfor ikke svinge ut mot vestkysten? Her er det vakker natur, mange hyggelige småbyer og en avslappet atmosfære.

Løkken og Skagen i nord, og Billund med Legoland midt på er mye besøkt. Ellers blir denne delen av Danmark gjerne brukt som transportetappe for å komme lengre sør i Europa. Men Jylland har så mye mer å by på, og man kan godt bruke store deler av ferien sin på denne delen av Danmark. Det er mye å finne på for både store og små. Her kan man både finne storbyliv og fredelig idyll. På flate og fine veier er det en drøm å kjøre med bobil eller campingvogn. Sykkel er også et ypperlig fremkomstmiddel om man vil komme tett på naturen.

Opplevelser langs vestkysten

Vestkysten av Jylland er svært idyllisk med en nesten sammenhengende sandstrand fra Skagen og ned til Tyskland. Et flott område i finvær, men kan også by på skikkelige sandstormer. Det er disse stormene som har skapt mye av området, der sandflukten har skapt nytt landskap og kystlinjen er under stadig endring. Om man ønsker en avveksling fra campinglivet kan en sykkeltur mellom et par kroer eller hoteller være en grei løsning. Flere steder har et samarbeid der du kan få kjørt bagasjen din til neste overnattingssted, slik at du kun har med deg en liten dagstursekk. Komfortabelt uten at det koster skjorta.

Hotellkjeden Small Danish Hotels rår over mer enn 5000 rom, og er en av aktørene som satser på denne formen for turisme. De er en forening som består av individuelt eide kroer, hoteller, slott og herregårder over hele Danmark. Alle er klassifisert med minst 3 stjerner i HORESTAs klassifisering. Alle hotellene har sine spesialiteter, men høy komfort og god mat og drikke er gjennomgangstonen. Ellers er det et godt utvalg av campingplasser og oppstillingsplasser for både bobil og vogn over hele Jylland.

Rubjerg Knude Fyr

Ett av de tydeligste eksemplene på dette er Rubjerg Knude Fyr som ligger like nord for Løkken. Dette fyret ble satt opp i 1899, men fordi sanden bygde seg opp rundt fyret og gjorde det mindre synlig ble det nedlagt i 1968. I dag har mye av sanden blåst bort, og morenemassen som fyret står på raser sakte men sikkert ut i havet. Personalbygningene ved siden av fyret er allerede borte, og selve fyret vil også styrte i havet om noen år. Dette har gjort at stadig flere turister oppsøker stedet, og sist høst ble det satt i gang arbeider med å gjøre fyret mer tilgjengelig for besøkende. Når vi var forbi i slutten av September var selve fyrhuset løftet ned, og tårnet skal restaureres og få ny innvendig trapp. Mange vil nok synes dette er et vanvittig tiltak, etter som fyret trolig har 5-7 år igjen å leve. Den store tilstrømmingen av turister gjorde det imidlertid nødvendig å sikre området, og da valgte man å satse noen kroner på å gjøre dette til en attraksjon som viser hvordan landskapet er i endring.

Klitgaard Camping

Rett sør for fyret ligger Klitgaard Camping og hytteby. En koselig campingplass som ligger litt skjermet fra havet bak en liten høyde. Jeg tilbrakte en natt der, og fikk et godt inntrykk av plassen. Nå skal det nevnes at dette var litt utenom sesong, og at det derfor var stille, men det kan være et rolig alternativ til de mer sentrumsnære campingplassene i Løkken. Litt lengre sør ligger byen Blokhus, der man faktisk kan kjøre bil helt ned på stranden. Om sommeren er det et yrende liv her med folk og biler. Sanden er helt hardpakket, så det er ikke noe problem å kjøre selv tunge biler på den innerste delen, men pass på så du ikke kjører langt ut. Nå på høsten var det mange lokale som tydeligvis kjørte hit ut i lunsjpausen og spiste maten sin mens de så på havet. Vi følte oss hensatt til en gammel Amerikansk film.

Klitmøller er Danmarks surfeparadis, det kalles også ”Cold Hawaii”. Her dannes det store bølger, og vinden gir også gode forhold for kitere og vindsurfere. Om du liker slike aktiviteter kan Nystrup Camping en drøy kilometer sør for sentrum anbefales. En godt skjermet plass med gode fasiliteter. En tur utenom Hanstholm kan også være på sin plass. Her står du på det nord-vestre hjørnet av Danmark, og kan skue ut over havet i et 270 graders panorama.

Sandkunst i Søndervig

Lengre sør kommer vi til Søndervig. Der arrangeres det hvert år en sandskulptur-festival, der kunstnere fra hele verden samles for å bygge imponerende skulpturer i sand. En avansert form av det vi drev med på stranden som barn, men etter samme prinsipp. Sand stampes sammen i kasser som stables på hverandre, så setter man i gang med å forme dem i ulike mønstre og fasonger innenfor et gitt tema. I 2015 var temaet forhistoriske skapninger, og vi kunne se både dinosaurer, drager og mammuter. Når skulpturene er ferdig blir de sprøytet med en blanding av lim og vann slik at de holder seg over tid. Når høsten kommer går de i oppløsning, og sanden samles sammen og gjøres klar til neste sommers festival. Den åpner normalt i Mai/Juni og står til ut i oktober.

Det kan også være verdt å ta en stopp på Lyngvig fyr, noen kilometer sør for Søndervig. Der er fyrvokterens bolig gjort om til en liten museumscafe der du kan få litt påfyll av både historie og mat. Tar du de 228 trappetrinnene opp i fyrtårnet belønnes du med en fantastisk utsikt. Selve tårnet er 39 meter høyt, og lysets høyde er 53 moh. Sør for fyret ligger Norre Lyngvig Camping, som også virket for å være en hyggelig plass. Kupert terreng med en sandrygg som beskyttet mot havet, og en flott strand nedenfor.

Hvide Sande

Ringkøbing fjord er den største fjorden på Jylland. Opprinnelig var det en havbukt, men så kom sanden og lagde et dike langs kysten som lukket fjorden inne. Etter hvert ble diket brutt av stormflo som åpnet fjorden igjen, og i dag er den regulert med en sluse som er plassert ved byen Hvide Sande, som ligger omtrent midt på diket som går langs kysten. Hvide Sande er base for en stor fiskerflåte, men satser også mye på turisme. Flere hoteller og restauranter tar imot sine gjester som har mange tilbud. De kan bli med på tur med fiskebåter, bade i fjorden, eller sykle på de asfalterte sykkelstiene på stranden.  På Hvide sande finner du også en kabelbane der du kan dras rundt på vannski og prøve deg på flere hopp som er bygd opp ute i vannet. En populær aktivitet for unge spreke folk.

Enten du sykler eller står på vannski eller bare rusler rundt i byen kan det smake med litt mat. Et måltid med for eksempel Skalldyrsymfoni eller Stjerneskud på restaurant Kommandobroen blir aldri feil.

Ribe og sort sol

En by man absolutt bør svinge innom på sin vei gjennom Danmark er Ribe. Dette er Danmarks eldste by, grunnlagt rundt år 704 – 710. En flott by med mange gamle restaurerte hus. Ribe Å slynger seg gjennom byen før den renner ut i Vesterhavet. Her kan man overnatte på en fint anlagt bobilparkering bare et par hundre meter fra sentrum. Godt oppmerket plass med toaletter og muligheter for å tømme både spillvann og dotank. Og best av alt, det var gratis. Et eksempel til etterfølgelse for mange byer. En morgentur gjennom gatene mens byen våkner til liv er å anbefale. Så kan man kjøpe brød hos den lokale bakeren, eller nyde sin morgenmad på for eksempel det Gamle Raadhus Conditori

Sort sol

Om man kjører på høst eller vår kan man i området fra Ribe og litt nedover i Tyskland oppleve det man kaller Sort Sol. Når stæren trekker nordover eller sørover pleier den å oppholde seg her på kysten en periode. Før de går til ro for natten danner de store formasjoner på himmelen, noen ganger i flokker opp mot en halv million fugler. De kan faktisk skygge for solen, og har derfor fått sitt navn. For å forvirre rovfuglene foregår dette på ulike steder, så du skal ha en god del flaks for å kunne oppleve dette på egen hånd. Det er derimot profesjonelle aktører som arrangerer guidede turer, og som følger nøye med på fuglenes bevegelser over tid slik at de har stor sjans for å være på riktig sted til riktig tid.

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.