Lesestoff for deg som elsker campinglivet

Tekst og foto: Magne Storlien
Bobil og Caravan magasinet, nr 2, april 2015

Åråshult – en annerledes camping!

Gjennom en hyggelig prat under lokalavdelingens tekniske kontroll for noen få år siden ble jeg tipset om en helt spesiell camping i Sverige. Den ligger ved Åråshult ikke langt fra Gullspång ved Vänern. Dermed ble vi tre par som bestemte oss for å legge neste helgetur dit.

Utenfor allfarvei

Campingen ligger noen km fra Gullspång på baksiden av Vänern sett fra Norge, ca 4 mil sør for Kristinehamn eller ca 24 mil fra Indre Østfold. Fra vei 26 er det skiltet og man svinger inn på en krokete vei. Først over landbruksområder, så gjennom skogen noen km utover mot Vänern. Akkurat når man angrer på hva man har begitt seg ut på og håper at man ikke møter noen på den smale veien, da åpner skogen seg, og der ligger Åråshult Camping & Stugby, en liten og fristende camping med drøyt 20 plasser.

Firbeint sjef-er

Når man ankommer skjønner man umiddelbart at dette er en annerledes camping. På taket til det gamle bygget som huser resepsjonen er det plassert et stort storkerede hvor en utstoppet stork nøye følger med på det som skjer på plassen. Eieren har selv gravd ut de mange smale kanalene og de små innsjøene på området. Alle oppstillingsplassene har egen «strandlinje», bålplass og grillplass. Her koste endene seg. De var tydeligvis godt vant med å få en godbit fra campinggjestene.

Vi fant oss ei ledig halvøy med plass til våre tre bobiler. Der fikk vi snart besøk av «sjefen» på campingen - en snill schäferhannhund som vennlig inspiserte alle nyankomne. Vi koste oss i ettermiddagssola før vi foretok en inspeksjonstur rundt på plassen.

Overrasket på utedo’n

Stedet viste seg å være det reneste museet med utrolig mange gamle ting og annet artig å se. Gamle fargede dolokk holdt orden på kildesorteringen av søppel! Fikk du lyst på en sykkeltur var det bare å ta en av de over 20 gamle, men godt vedlikeholdte syklene som stod ulåst. De benyttet vi neste dag og syklet to-tre km ned til Vänerns bredd hvor det lå båter til fri benyttelse. På en utedo satt det en forskrekket ”gubbe” på setet og viftet med hendene da vi åpnet døra. I et par bygninger fant vi gamle biler, motorsykler, mopeder og mye annet gammelt. Eksempelvis en stor samling kassetter med «svenska dansband» som Vikingarna, Sten & Stanley og Streaplers. Kassettene var prydet med bilder av «nydelige» sceneantrekk.

Camping med museum

I resepsjonen var det også en liten bar - med selvbetjening. Og som nevnt, en stork på taket! Her behøvde man ikke noe campingkort for å sjekke inn! Utenfor resepsjonen var det rigget til en gammel «mack», eller bensinstasjon. Den var selvsagt tidsmessig utstyrt med gamle bensinpumper hvor det stod en tidlig og sånn passe patinert 60-talls Opel Kadett. Inni satt «gumman» og «gubben» og ventet på å få service. Det var også en «diversehandel» hvor man kunne få kjøpt Vänerlax, en innsjølaks som er en lokal delikatesse. Den er testet og kan absolutt anbefales.

Spiralwhisky

I museet var blant annet en stor samling eggeglass. Vi spaserte også forbi en samling utrangerte apparater for produksjon av sterke flytende saker, og vi så en rimelig sliten skipper inne i en fiskebåt på en av ”innsjøene” - med ei halvtom spritflaske liggende lett tilgjengelig foran seg. På kvelden satt vi på ei av halvøyene i ei koie med et ildsted midt i rommet. Veden var gratis, så vi fyrte opp en hel del av veden. Vi koste oss der flere timer - med kjælent selskap av campingkatta!

Retro camping

Dette var en annerledes og morsom camping hvor man hele tiden oppdaget noe nytt når man ruslet rundt. Her er det absolutt ikke fliser og varme i golvet i sanitæranlegget. Nei, her er det godt gammeldags vannklosett og dusj, rent og greit. Alle plasser har strømtilgang og prisen er absolutt overkommelig. En del kratt og buskas kunne nok vært frisert bedre, men det var en del av sjarmen med denne plassen. Hvis du ferdes på ”baksiden” av Vänern, liker gamle ting og er ute etter en litt annerledes campingopplevelse kan jeg absolutt anbefale å lete deg fram til Åråshults Camping - dette er en camping du vil huske!

La oss tipse deg

Registrer deg her og motta varsel når vi publiserer enda mer spennende lesestoff.

Vår samarbeidspartner

Gjennom vårt flotte samarbeid med Norsk Bobil og Caravan Club kan vi publisere spennende artikler som utgis i deres medlemsblad. Artiklene fra NBCC vil først være tilgjengelig digitalt en stund etter at medlemsmagasinet er distribuert. Medlemsbladet samt en rekke andre fordeler kan du enkelt sikre deg ved å bli medlem hos Norges største og eldste interesseorganisasjon for deg med bobil eller campingvogn.